Διεθνής… χασισοκαλλιεργητής : Το 2008 καλλιεργούσε στη Μεσσηνία και το 2023 συνελήφθη να καλλιεργεί στην Αγγλία

Διεθνής… χασισοκαλλιεργητής : Το 2008 καλλιεργούσε στη Μεσσηνία και το 2023 συνελήφθη να καλλιεργεί στην Αγγλία

Πριν από 16 χρόνια, το 2008, όχι μόνο κατάφερε να γλιτώσει τη σύλληψη για μία από τις μεγαλύτερες χασισοφυτείες που είχαν καλλιεργηθεί εκείνα τα χρόνια στη Μεσσηνία, αλλά έφυγε και από τη χώρα μας για να συνεχίσει αλλού το έργο του. Πέρυσι τα ίχνη του εντοπίστηκαν και πάλι, αλλά αυτή τη φορά κοντά στο Έσσεξ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου και πάλι επιδιδόταν σε καλλιέργεια χασισόδεντρων!

Στην Αγγλία, όμως, ο 44χρονος σήμερα Αλβανός δεν ήταν το ίδιο τυχερός και συνελήφθη, ενώ κρατείται.

Στη Μεσσηνία
Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2008 το ελικόπτερο της Αστυνομίας, στη θέση «Ράπι» στο δημοτικό διαμέρισμα Μοναστηρίου πάνω από το Κρυονέρι του Δήμου Αετού στην Τριφυλία, εντόπισε μία μεγάλη έκταση με φυτά ινδικής κάνναβης και ένα άτομο να κινείται εντός αυτής. Μέχρι να επέμβουν, όμως, οι αστυνομικοί από εδάφους, οι δράστες (αφού στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν περισσότεροι του ενός), αντιλαμβανόμενοι την παρουσία του ελικοπτέρου, εξαφανίστηκαν.

Η χασισοφυτεία ήταν καλλιεργημένη σε 6 αναβαθμίδες, ειδικά διαμορφωμένες και συνολικά καλλιεργούνταν 1.790 χασισόδεντρα, μερικά εκ των οποίων ξεπερνούσαν σε ύψος τα 3,5 μέτρα! Υπήρχαν, επίσης, στημένες τρεις σκηνές με όλα τα απαραίτητα για μακρά διαμονή των δραστών, αρκετά τρόφιμα, ενώ η φυτεία ποτιζόταν από τρεις αυτοσχέδιες δεξαμενές. Στο σημείο βρέθηκαν αποτσίγαρα, αλλά και τρία φλιτζάνια του καφέ παρατημένα ξαφνικά.

Και στην Αγγλία
Τότε οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας συνέλεξαν πολλά στοιχεία και αρκετό DNA, το οποίο όμως δεν ταυτοποιήθηκε με κανένα άτομο από τη βάση δεδομένων της Αστυνομίας. Το DNA που είχε συλλεχθεί, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ανήκει σε τρία διαφορετικά άτομα.

Κι ενώ είχαν περάσει 16 χρόνια και φαινόταν πως ήταν μια «χαμένη» υπόθεση ως προς την ταυτοποίηση των δραστών, το «σύστημα» έκανε «μπίνγκο» στην ταυτοποίηση του ενός δείγματος DNA μόλις τις προηγούμενες μέρες.

Από την αναζήτηση που έγινε προέκυψε ταύτιση του συγκεκριμένου δείγματος με δείγμα που είναι καταχωρημένο στη βάση δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έπειτα από αίτηση παροχής περισσότερων στοιχείων, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας ενημερώθηκε από τις Αρχές της Βρετανίας ότι πρόκειται για έναν 44χρονο Αλβανό, ο οποίος συνελήφθη στις 4 Απριλίου 2023 σε περιοχή του βόρειου Έσσεξ για καλλιέργεια 623 φυτών ινδικής κάνναβης και κρατείται στις φυλακές εκεί.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Φώτο αρχείου