Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Πέντε ερωτήσεις στη λογοδοσία

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Πέντε ερωτήσεις στη λογοδοσία

Δεν έγινε συζήτηση για τη «διάλυση» της Φιλαρμονικής Γαργαλιάνων που ρώτησε ο Βασίλης Αγγελόπουλος

Συνολικά πέντε ερωτήσεις, τρεις δημοτικών συμβούλων και δυο προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων, συζητήθηκαν στη διάρκεια της 4ης ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας το βράδυ της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, αρνήθηκε συζήτηση για τη «διάλυση» της Δημοτικής Φιλαρμονικής Γαργαλιάνων, για την οποία ενημέρωσε το Σώμα ο Βασίλης Αγγελόπουλος στο θέμα του «περί Παιδείας και Πολιτισμού», αφήνοντάς τον να αναπτύξει μόνο ζητήματα περί Παιδείας, με τον κ. Αγγελόπουλο να θέτει στο Σώμα προβλήματα στα σχολεία της Δ.Ε. Γαργαλιάνων συγκεκριμένα, αλλά και γενικότερα για τη σχολική στέγη, και να ρωτά σχετικά.

Κατεστραμμένη και ασυντήρητη αγροτική οδοποιία
Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κατερίνα Τσιγκάνου, έθεσε την αγροτική οδοποιία και στο κείμενο του θέματός της, το οποίο ανέγνωσε ο κ. Αυρηλιώνης, μιλούσε για «σοβαρό ζήτημα κατεστραμμένης και ασυντήρητης αγροτικής οδοποιίας, το οποίο, εν όψει και της ελαιοκομικής περιόδου, απασχολεί τους περισσότερους κατοίκους του Δήμου, και όχι μόνον, μιας και χωράφια με ελιές έχουν και δημότες μας που ζουν στην Αθήνα και έρχονται αυτή την περίοδο να μαζέψουν τις ελιές τους. Να σημειωθεί ότι το κύριο εισόδημα της περιοχής μας είναι από τις ελιές», προσθέτοντας πως «το μόνιμο θέμα συζήτησης είναι “δεν μπορούμε να πάμε στα χωράφια μας. Κάντε κάτι”».

Μεταξύ άλλων, η κα Τσιγκάνου ρώτησε: «Έχετε καταγράψει τα προβλήματα ανά Δημοτική Ενότητα; Τι σχεδιασμό έχετε κάνει; Τι πρόγραμμα έχετε συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας;», επισημαίνοντας: «Ενημερώστε μας για τις ανάγκες που έχετε καταγράψει σε όλες τις Ενότητες και για το σχεδιασμό έγκαιρης αντιμετώπισής τους». Απαντώντας ο αντιδήμαρχος, Αντώνιος Βλάχος είπε ότι έχουν τρία γκρέιντερ, εκ των οποίων ένα στη Δ.Ε. Γαργαλιάνων, ένα στη Δ.Ε. Φιλιατρών και ένα στη Δ.Ε. Αετού, Τώρα έχουν μια εργολαβία του Ηλιάδη και είναι γκρέιντερ στο Σελλά, προσθέτοντας ότι έχουν από μια τσάπα σε κάθε Δ.Ε. «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο», είπε ο κ. Βλάχος, σημειώνοντας πως είναι πολλά τα χιλιόμετρα των αγροτικών δρόμων και επισημαίνοντας ότι «οι αγρότες δεν κόβουν κλάρες» και δεν μπορούν να περάσουν μηχανήματα να φτιάξουν τους δρόμους.

Η κα Τσιγκάνου επέμεινε ρωτώντας ποιοι δρόμοι και ποιος ο προγραμματισμός μέχρι τη λαδιά, με τον κ. Βλάχο να απαντά: «Να περάσουμε όλες τις Ενότητες και τα χωριά».

Κυριακάτικο παζάρι

και ζωαγορά Κοπανακίου

Ο Περικλής Κανελλόπουλος έθεσε δύο ερωτήματα για το κυριακάτικο παζάρι και τη ζωαγορά Κοπανακίου. Ρώτησε σχετικά με τη σύσταση και λειτουργία της επιτροπής για το παζάρι, σημειώνοντας πως είναι ένα ιστορικό παζάρι, το οποίο αποτελεί και τουριστικό προορισμό.

Μίλησε για προβλήματα και παράπονα και από πωλητές και από καταστηματάρχες, σημειώνοντας ότι «υπάρχει παραβατικότητα» και ζητώντας: ενημέρωση για το εάν ελέγχεται το παζάρι, γιατί δε συμμετέχει ο πρόεδρος της Δ.Κ. Κοπανακίου, τι γίνεται με την τιμολόγηση, αλλά και την απομάκρυνση των σκουπιδιών που συλλέγονται. Επίσης, ρώτησε τι γίνεται με τη ζωαγορά Κοπανακίου.

Η αντιδήμαρχος Μαρία Παναγοπούλου απάντησε ότι για την αστυνόμευση αρμόδια είναι η αστυνομία, η επιτροπή είναι τριμελής και έχουν ξεκινήσει να μαζεύουν το παζάρι, ενώ οι τιμές είναι οι ίδιες και δεν έχουν αλλάξει. Επίσης, τόνισε πως «δεν μπορούμε με τίποτα να διώξουμε τους Ρομά».

Για τη ζωαγορά, απάντησε ότι για τον κτηνίατρο είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια.

Προβλήματα σε σχολεία

Για τα σχολεία και συγκεκριμένα των Γαργαλιάνων έθεσε θέμα ο Βασίλης Αγγελόπουλος, σημειώνοντας πως ξεκινά η σχολική χρονιά, αλλά δεν έχει γίνει κάποια συνάντηση με εκπαιδευτικούς και γονείς για τα προβλήματα και την αντιμετώπισή τους. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έχει και έγγραφα που διάβασε, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο το γήπεδο που παίζουν τα παιδιά έχει σοβαρές ζημιές και έχουν προκληθεί τραυματισμοί. Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο υπάρχουν πολλά προβλήματα και πρέπει να μπει κάτι για προστασία και ασφάλεια στο προαύλιο, ενώ για το Γυμνάσιο και το Λύκειο είπε ότι «ευτυχώς που υπάρχει το ενδιαφέρον από την ΚΤΥΠ Α.Ε. με την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για επεμβάσεις, αλλά δεν ξέρει σχετικά με τη στατικότητα».

Έθεσε, επίσης, το θέμα της Αποθήκης 186, αλλά και τη διάλυση της Φιλαρμονικής, που είναι πολύ σοβαρό θέμα. Ωστόσο, δεν του επετράπη να επεκταθεί, γιατί, όπως είπε ο πρόεδρος, ένα θέμα είχε να θέσει και έθεσε για την Παιδεία, τα δε υπόλοιπα για τον Πολιτισμό να τα θέσει σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρότι η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δήμητρα Ανδρινοπούλου, συμφώνησε να τεθούν υπόψη του Σώματος εκείνη την ώρα.

Για τα σχολεία, απαντώντας ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι έχει γίνει καταγραφή και έχουν προϋπολογισμό να τα βάλουν στη μελέτη που ετοιμάζουν.

Για την αγροτική οδοποιία στο Σιδηρόκαστρο ρώτησε ο πρόεδρος Δ.Κ. Σιδηροκάστρου, Αθανάσιος Κυριαζής, με τον κ. Βλάχο να απαντά ότι μέχρι τη λαδιά θα έχει γίνει, ενώ η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας, Μαρίκα Καραμπά, ρώτησε τι γίνεται με το γήπεδο, με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Αθανασόπουλο να αναφέρεται σε επεμβάσεις που έχουν κάνει στα αποδυτήρια, το φωτισμό και για τον καθαρισμό. Επίσης, ότι θα κάνουν κι άλλες επεμβάσεις για το γήπεδο στη βάση μελέτης που ήδη υπάρχει. Πάνω σε αυτή δε, θα κάνουν άλλη μελέτη για να ζητήσουν χρηματοδότηση των επεμβάσεων. Του Ηλία Γιαννόπουλου