Ολοκληρώνεται απόψε η έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής των Ρηγανά – Κανελλακοπούλου
Στο Δημοτικό Σχολείο Καρδαμύλης (που έχει πολλά περιθώρια βελτιώσεων και αξιοποίησης) συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί απόψε Κυριακή 8/9 το βράδυ η κοινή έκθεση ζωγραφικής της Χριστιάνας Κανελλακοπούλου και γλυπτικής του Χρήστου Ρηγανά.
Ένα καλλιτεχνικό γεγονός στην καλλονή της Μάνης, η οποία σφύζει από ζωή κατά τη θερινή σεζόν, ως αγαπημένος διεθνής προορισμός διακοπών, αποτελώντας σταυροδρόμι πολιτισμών, δημιουργικότητας και σημαντικών συναντήσεων.
Από τις 31 Αυγούστου, οπότε και έγιναν τα εγκαίνια, αρκετός κόσμος που είτε βρίσκεται στην περιοχή είτε ταξίδεψε μέχρι την Καρδαμύλη για να δει από κοντά τα έργα, διαπίστωσε την υψηλή καλλιτεχνική τους αξία και έγινε κοινωνός μιας δυνατής πνευματικότητας, συμμετέχοντας συνειδητά ή ανεπίγνωστα σε αυτό που «υποσχέθηκαν» οι δύο διακεκριμένοι καλλιτέχνες, «Διάλογος».
«Η έκθεση αρέσει πολύ. Όλοι μιλούν για έναν πραγματικό διάλογο ανάμεσα στα γλυπτά και στη ζωγραφική. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την πορεία της έκθεσης. Μας έχουν ζητήσει να τη φιλοξενήσουν και άλλοι χώροι. Αυτό από μόνο του σημαίνει πως η συνομιλία δεν έχει τελειώσει, αλλά μόλις αρχίζει! Η συζήτηση με τους ανθρώπους με έκανε να βρω και δικές μου κρυμμένες γωνίες. Ο “Διάλογος”, λοιπόν, αυτός είχε πολλές προεκτάσεις. Νιώθω έτοιμη για βουτιές σε καινούργια νερά, πάντα όμως στον Μεσσηνιακό Κόλπο», ανέφερε στο «Θ» η Χριστιάνα Κανελλακοπούλου.
Σταύρος Κοτσιρέας: Υψηλού επιπέδου ζωγραφική και θαυμάσια γλυπτά
Την περασμένη Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την έκθεση των Ρηγανά-Κανελλακοπούλου και, μάλιστα, γίναμε μάρτυρες μιας ξεχωριστής συνάντησης.
«Πολύ ενδιαφέρουσα! Ήταν μεγάλη έκπληξη που είδα μια τόσο ωραία στημένη και με ποιότητα δουλειάς έκθεση στην Καρδαμύλη. Δεν το περίμενα. Πολύ όμορφα. Και η ζωγραφική είναι αρκετά υψηλού επιπέδου και τα γλυπτά είναι θαυμάσια, υπέροχα, πολύ δυνατή δουλειά.
Ήταν κάτι πολύ ευχάριστο που είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον ίδιο τον κύριο Ρηγανά. Είχα έρθει τις προηγούμενες ημέρες και δεν ήταν εδώ, και ξαναήρθα όταν έμαθα ότι θα ερχόταν για να τον γνωρίσω».
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Σταύρο Κοτσιρέα, έναν καταξιωμένο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Μανιάτη εικαστικό καλλιτέχνη με πολυεπίπεδο έργο, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Χάγη και ζει στο Λονδίνο, επιστρέφοντας συχνά για δουλειές και λόγους καρδιάς στην πατρίδα και, φυσικά, στη Μάνη.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Ρηγανάς ανέφερε στο «Θ» για την έκθεση στην Καρδαμύλη: «Είναι σαν να κάνω διακοπές, σαν να έφυγα κάπου από τη ρουτίνα μου και πήγα σε ένα πολύ όμορφο μέρος, έκανα τις διακοπές μου και ένιωσα γεμάτος, κάπως έτσι νιώθω. Ο κόσμος χαίρεται τα έργα μας και αυτά χαίρονται τον κόσμο. Ο “Διάλογος” είναι κάτι που εισπράττει ο κόσμος, αν όχι συνειδητά, υποσυνείδητα σίγουρα, μέσα από τις συνδέσεις των εικόνων.
Η φόρμα η χρωματική της Χριστιάνας έχει κάτι ογκηρό, φανερώνεται ένας ευδιάκριτος όγκος στα έργα που βλέπουμε εδώ κι αυτό δημιουργεί μια σχέση συγγένειας με τις φόρμες τις δικές μου. Υπάρχει, έτσι, μια αβίαστη επικοινωνία ανάμεσα στη φόρμα μας.
Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από αυτή τη συνεργασία, για την ποιότητα την οποία καταθέτει η Χριστιάνα, παράλληλα με μια σεμνότητα. Η σεμνότητα είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό σε έναν δημιουργό. Αυτά τα στοιχεία τα έχει Χριστιάνα κι εμένα μου αρέσουν πάρα πολύ, και με χαρά μου θα έκανα κι άλλες εκθέσεις. Κι εγώ έχω να πάρω κάτι από αυτήν και σίγουρα παίρνω».
Ο διακεκριμένος Καλαματιανός γλύπτης συμμετέχει σε έκθεση μετά δέκα χρόνια και για αυτή την «επιστροφή» λέει: «Δεν είναι κάτι που με απασχολούσε. Έχω πάρα πολλά έργα στο εργαστήριό μου και στο σπίτι μου, τα οποία βλέπω και χαϊδεύω. Αυτή η σχέση είναι πάρα πολύ ωραία για μένα κι αυτό μου φτάνει. Είμαι σε μια φάση που δε θέλω να πουλάω έργα, θέλω να τα κρατάω για μένα, να πάρω τα λεφτά να τα κάνω τι; Τώρα που μπορώ να τα καταθέσω να τα δει και ο κόσμος, η χαρά πολλαπλασιάζεται».
Όσο για τις ιδιαίτερες συναντήσεις, όπως αυτή με διακεκριμένους συναδέλφους του, όπως ο Σταύρος Κοτσιρέας, ο κ. Ρηγανάς είπε: «Είναι χαρά τέτοιες επισκέψεις και αυτού του είδους οι κουβέντες, καθώς διαπιστώνω ότι δε λάθεψα στη ζωή μου επιλέγοντας να ακολουθήσω τα πράγματα όπως τα ακολουθώ σήμερα: Στόχος της ζωής μου ήταν να ασχοληθώ με τη γλυπτική και από το 1970 και μετά δουλεύω πειθαρχημένα ως γλύπτης. Ευτυχώς συμβαίνει αρκετές φορές να συναντώ καταξιωμένους συναδέλφους και να βλέπω πως εκτιμάται η δουλειά μου από αυτούς. Κι αυτό είναι παρήγορο, γιατί δεν εκποίησα τίποτα για να αποκτήσω πράγματα μέσω της γλυπτικής. Η γλυπτική είναι για τη γλυπτική κι όταν δουλεύει κάποιος έτσι, στο τέλος έχει έργο».
Τέλος, ρωτήσαμε τον κ. Ρηγανά για τα προσεχή του σχέδια. «Θα πω αυτό: Ζητάω να κάνω μια αναδρομική έκθεση στο Μέγαρο Χορού, κατ’ επανάληψη το έχω ζητήσει από το Δήμο Καλαμάτας και τελευταίως έχω υποβάλει αίτηση από το Μάρτη μήνα, χωρίς να έχω πάρει καμία απάντηση. Αυτό είναι θλιβερό… Εγώ θα επιμείνω και την έκθεση αυτή θα την κάνω, έστω και σε άλλον χώρο», επεφύλασσε ένα μάλλον πικρό «κλείσιμο» στις δηλώσεις του ο κ. Ρηγανάς.
Ευτυχώς η αποφασιστικότητα υπερισχύει κι εδώ από την πλευρά του κορυφαίου Καλαματιανού γλύπτη, όμως το ερώτημα ανακύπτει εύλογα: Η Ακαδημία Αθηνών επεφύλασσε τιμητική αναγνώριση του έργου και της συνολικής προσφοράς του στην Τέχνη και η γενέτειρά του, η Καλαμάτα, αντί να αναδεικνύει αυτή τη δουλειά, θέτει εμπόδια και αρνείται να δώσει την ευκαιρία αυτής της μοναδικής επικοινωνίας ανάμεσα στον καλλιτέχνη και στο κοινό, επιλέγοντας καλλιτεχνική και πνευματική στέρηση από την πόλη μας;
-Η έκθεση «Διάλογος» των Ρηγανά-Κανελλακοπούλου στην Καρδαμύλη είναι επισκέψιμη τελευταίες μέρες σήμερα και αύριο, από τις 10.30 το πρωί έως τη 1.30 μετά το μεσημέρι και από τις 7.00 το απόγευμα μέχρι τις 10.00 το βράδυ.
“Creative Encounters” στο Μέτσοβο από Κοτσιρέα-Πήτερ Μπλέηκ
Έκθεση ετοιμάζει, όμως, και ο Σταύρος Κοτσιρέας… Οι “Creative Encounters” αποτελούν τις δημιουργικές συναντήσεις με τον Πήτερ Μπλέηκ, τον, 92χρονο πλέον, κορυφαίο πρωτοπόρο καλλιτέχνη της ποπ άρτ στην Αγγλία (μεταξύ άλλων έχει φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο στο “Sgt. Pepper’s” των Μπητλς, με καριέρα ακαδημαϊκού στο Royal College of Art του Λονδίνου και χρισμένος σερ). Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 12 Οκτωβρίου-18 Ιανουαρίου στο Μουσείο Αβέρωφ στο Μέτσοβο και ο Μανιάτης καλλιτέχνης εξηγεί περί τίνος πρόκειται: «Είναι μια έκθεση που ακυρώθηκε τρεις φορές λόγω της πανδημίας και τελικά τώρα πραγματοποιείται. Ο Πήτερ Μπέηκ έχει δικά του κομμάτια -κάποια κολάζ, κάποια ζωγραφικά και ένα γλυπτό- κι εγώ έχω μια μεγάλη εγκατάσταση 11 μέτρα, ένα τραπέζι, όπου έχω τοποθετήσει 14 προσωπικότητες από την ανθρώπινη ιστορία, και επίσης η κάθε προσωπικότητα δημιουργεί κάποιο εικαστικό έργο, που είτε είναι ζωγραφικό, γλυπτική, είτε video installation (σ.σ. καλλιτεχνική βιντεοπροβολή σε φυσικό χώρο)».
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η 4η φετινή παρουσία του Σταύρου Κοτσιρέα στα ελληνικά εικαστικά δρώμενα, μία ανά εποχή, μετά τη συμμετοχή του σε εκθέσεις στη Θάσο, τη Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη