«Ελαιοτριβεία της φοροδιαφυγής»: Και μεσσηνιακές επιχειρήσεις στα δίχτυα της ΑΑΔΕ

«Ελαιοτριβεία της φοροδιαφυγής»: Και μεσσηνιακές επιχειρήσεις  στα δίχτυα της ΑΑΔΕ

Τέσσερις επιχειρήσεις – ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας εμπλέκονται, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, στο δαιδαλώδες κύκλωμα που είχε στηθεί από το 2022 με σκοπό την έκδοση και λήψη εικονικών τιμολογίων.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ κάνει λόγο για «τα ελαιοτριβεία της φοροδιαφυγής που έκρυβαν έσοδα πάνω από 80 εκατ. ευρώ» και περιγράφονται 30 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα.

Στα στοιχεία που δημοσιοποίησε για το 2022 εμφανίζεται να εμπλέκεται υπαρκτή Ανώνυμη Εταιρεία από τη Μεσσηνία, η οποία έχει δεχτεί παραστατικά ύψους 219.250 ευρώ από ανύπαρκτη Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στη Γλυφάδα, καθώς και μια δεύτερη υπαρκτή Ανώνυμη Εταιρεία από τη Μεσσηνία, η οποία έχει δεχτεί από την ίδια ΜΙΚΕ στη Γλυφάδα παραστατικά ύψους 153.650 ευρώ.

Στα στοιχεία του 2023 εμφανίζεται υπαρκτή ατομική επιχείρηση στη Μεσσηνία να έχει λάβει από την ίδια ανύπαρκτη ΜΙΚΕ στη Γλυφάδα παραστατικά ύψους 229.875 ευρώ. Επίσης, άλλη μια υπαρκτή ατομική επιχείρηση στη Μεσσηνία να έχει λάβει από ανύπαρκτη ΙΚΕ στην Ηλεία ένα φορολογικό στοιχείο (εικονικό τιμολόγιο) ύψους 20.709 ευρώ.

Εικονικά τιμολόγιο
Ένα γιγαντιαίο συνονθύλευμα υπαρκτών και ανύπαρκτων συναλλαγών, μεταξύ πραγματικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων που αποτελούν άδειο κέλυφος, διερευνά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έπειτα από καταγγελία πολίτη, η οποία καταδείκνυε ως διακινητές εικονικών τιμολογίων ελαιολάδου έναν επιτηδευματία και ένα φυσικό πρόσωπο – διαχειριστή νομικών προσώπων (κυρίως ελαιοτριβείων).

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με τη χρήση των στοιχείων του myDATA, αρχείων που κατασχέθηκαν κατά τις εφόδους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, καθώς και κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών τους.

Από την έως τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι στο δαιδαλώδες αυτό κύκλωμα, το 2022-2023, εμπλέκονται πάνω από 30 επιχειρήσεις, από τις οποίες τουλάχιστον 14 έχουν συσταθεί με σκοπό την έκδοση και τη λήψη εικονικών τιμολογίων και, κατ’ επέκταση:

-τη δημιουργία πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ και την καταχρηστική επιστροφή φόρου, από υπαρκτές λήπτριες επιχειρήσεις 

-την κάλυψη αγορών από αγρότες ειδικού ή κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ ή από ελαιοτριβεία χωρίς φορολογικά στοιχεία.

Η έρευνα
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι επιχείρηση με ημερομηνία έναρξης εργασιών το 2021 δεν είχε υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, ενώ και από τα δεδομένα myDATA δεν προέκυπταν αγορές [δηλαδή, δε φαινόταν να έχουν δηλώσει έσοδα από πωλήσεις προς αυτήν τρίτοι προμηθευτές, ενώ δεν προέκυπτε από τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες (listing) η ύπαρξη ενδοκοινοτικών αποκτήσεων]. Επομένως, η ΙΚΕ δεν προκύπτει να έχει πραγματοποιήσει αγορές, ενώ δεν ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του ελέγχου για προσκόμιση λογιστικών αρχείων.

Ωστόσο, από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών της ΙΚΕ και από το MyDΑΤΑ, προκύπτει να έχουν εκδοθεί 15 φορολογικά στοιχεία προς ατομική επιχείρηση (μέλος του κυκλώματος απάτης), καθαρής αξίας 200.000 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια μερικός επιτόπιος έλεγχος στη λήπτρια ατομική επιχείρηση, με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο ελαιολάδου, ενώ κατόπιν πρόσκλησης προσκομίσθηκαν στον έλεγχο επιπλέον φορολογικά στοιχεία, που είχαν εκδοθεί από την ΙΚΕ, με συνέπεια να προκύπτει ότι η λήπτρια εταιρεία έλαβε και καταχώρησε στα βιβλία της συνολικά 32 τιμολόγια, συνολικής καθαρής αξίας 700.000 ευρώ.

Από το σύνολο των στοιχείων αυτών, στο MyData είχαν ανέβει ως έσοδα της ανύπαρκτης ΙΚΕ και, επομένως, ως έξοδα της λήπτριας ατομικής επιχείρησης, 15 φορολογικά στοιχεία, συνολικής καθαρής αξίας 200.000 ευρώ.

Τα τιμολόγια αυτά εξοφλήθηκαν μέσω e-banking, ενώ τα φορολογικά στοιχεία, για τα οποία δεν έγινε ανάρτηση στο myDATA, εξοφλήθηκαν με επιταγές. Η είσπραξή τους έγινε από φυσικά πρόσωπα για τα οποία δεν προκύπτει σχέση τους ή συναλλαγές τους με την ΙΚΕ (καθώς πρόκειται για φυσικά πρόσωπα χωρίς έναρξη δραστηριότητας), τα οποία κλήθηκαν από τον έλεγχο εγγράφως για εξηγήσεις, χωρίς να ανταποκριθούν.

Συνεχίζει η ΑΑΔΕ
Οι 30 αυτές επιχειρήσεις έχουν συναλλαχθεί σε τουλάχιστον 60 συνδυασμούς, έχοντας εκδώσει πάνω από 1.700 εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ.

Από την έως τώρα έρευνα, προκύπτει ότι 4 εκδότες εξέδωσαν 1.632 φορολογικά στοιχεία, με καθαρή αξία 33,17 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ 4,32 εκατ. ευρώ, τα οποία, στην πλειονότητά τους, εξοφλούνταν από τους λήπτες τους, ακόμη και μέσω τραπεζικού συστήματος, το οποίο…  «ξεγελούσαν», διενεργώντας συστηματικές άμεσες αναλήψεις των χρηματικών ποσών. 

Πέραν των φορολογικών επιβαρύνσεων, που θα προκύψουν κατά την ολοκλήρωση της συνολικής ελεγκτικής διαδικασίας, οι εμπλεκόμενοι κινδυνεύουν και με ποινική δίωξη, καθώς η έκδοση και η λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων συμπεριλαμβάνονται στα εγκλήματα φοροδιαφυγής.

Η έρευνα στους υπόλοιπους εκδότες και λήπτες συνεχίζεται.