Δόθηκε παράταση ολοκλήρωσης μέχρι το Σεπτέμβριο του 2025
Ένας χρόνος παράτασης δόθηκε για την ολοκλήρωση της μελέτης αντιμετώπισης του φαινομένου διάβρωσης, με στόχο την προστασία του κάστρου και της παράκτιας ζώνης του οικισμού της Μεθώνης.
Την απόφαση έλαβε πριν από λίγες ημέρες ομόφωνα η Δημοτική Επιτροπή Πύλου-Νέστορος, καθώς έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στις διαδικασίες που απαιτούνται για να προχωρήσει η σύνταξή της.
Να σημειωθεί πως το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Διάβρωση
Ο προϋπολογισμός της μελέτης είναι 393.455,63 ευρώ και στόχος της είναι η συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης στην παράκτια ζώνη της Μεθώνης, η οποία έχει καταστραφεί από τις έντονες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ετών.
Επίσης στόχος είναι η δημιουργία αμμουδιάς που θα αυξήσει τον τουρισμό της περιοχής, η προστασία του κάστρου και του παραλιακού μετώπου από τις έντονες καιρικές συνθήκες, η προστασία και βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου και ειδικά των συνθηκών αγκυροβολισμού των αλιευτικών σκαφών με νέες εγκαταστάσεις, η βελτίωση των δυο μόλων και η επέκταση του τσιμεντένιου μόλου, για να προσεγγίζουν εύκολα σε αυτόν σκάφη αναψυχής, τα οποία είναι πολλά κατά τους θερινούς μήνες.
Ο κεντρικός παραλιακός δρόμος έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, ενώ η αμμουδιά έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Τοίχοι αντιστήριξης που υπάρχουν σε κάποια σημεία έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές ή έχουν καταρρεύσει.
Με την πάροδο του χρόνου η θάλασσα έχει αρχίσει να υποσκάπτει και το δρόμο, εγκυμονώντας μεγάλους κινδύνους για πεζούς και οχήματα.
Επίσης, οι δύο μόλοι της Μεθώνης, ο ένας μήκους 260 μέτρων από φυσικούς ογκόλιθους (πέτρινος) και ο δεύτερος, μήκους περίπου 70 μέτρων από τσιμέντο, έχουν με την πάροδο των χρόνων βυθιστεί και πιθανόν πολλά προβλήματα δημιουργούνται κι από αυτούς.
Το χειμώνα ο έντονος κυματισμός περνά πλέον πολύ εύκολα τον πέτρινο μόλο, ο οποίος παλαιότερα αποτελούσε λιμενοβραχίονα προστασίας του δυτικού τμήματος της παραλίας, του κάστρου και του αλιευτικού καταφυγίου που βρίσκεται στη σκιά του κάστρου, στο δυτικό όριο του κόλπου. Επίσης, η βύθιση του τσιμεντένιου μόλου έχει εξαφανίσει τα τμήματα διέλευσης της θάλασσας και από τις δύο μεριές, τα οποία υπήρχαν κατά την κατασκευή του και για πολλά χρόνια.
Να σημειωθεί ότι από τον παραλιακό δρόμο διέρχεται το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης της Μεθώνης και ειδικά ο καταθλιπτικός αγωγός που οδηγεί τα λύματα στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Το τμήμα του δρόμου στο σημείο που διέρχεται ο καταθλιπτικός αγωγός έχει καταστραφεί και έχουν παρθεί προσωρινά μέτρα προστασίας του.
Παράταση
Η μελέτη έχει ανατεθεί στην εταιρεία «ΑΔΚ – Αρώνης Δρέττας Καρλαύτης Σύμβουλοι Μηχανικοί Ανώνυμος Εταιρεία», με έκπτωση 55,38% και η σύμβαση υπογράφηκε στις 14 Ιουλίου 2023, με συμβατικό χρόνο εκτέλεσης τους 12 μήνες.
Η ανάδοχος εταιρεία ζήτησε τη χορήγηση παράτασης, καθώς:
-Απαιτήθηκε αρκετός χρόνος από το εργαστήριο που επιλέχθηκε από την ανάδοχο εταιρεία, λόγω της τεχνογνωσίας και του εξοπλισμού του, και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, προκειμένου να ολοκληρώσει τις θαλάσσιες εργασίες της γεωλογικής – γεωφυσικής διασκόπησης.
-Ήταν χρονοβόρα η έκδοση της απαιτούμενης άδειας από την Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης από τη Διεύθυνση Δ1 του υπουργείου Εξωτερικών προς το συγκεκριμένο εργαστήριο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες.
Η Επιτροπή, έπειτα από εισήγηση του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αποφάνθηκε ότι οι λόγοι που ζητά την παράταση η ανάδοχος εταιρεία είναι πραγματικοί και βάσιμοι και η καθυστέρηση που έχει καταγραφεί δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά της. Γι’ αυτό ενέκριναν την παράταση της συνολικής προθεσμίας έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 2025.
Της Βίκυς Βετουλάκη