Έντονες αντιδράσεις από τον υγειονομικό υποβιβασμό της Καλαμάτας στη β΄ κατηγορία

Έντονες αντιδράσεις από τον υγειονομικό υποβιβασμό της Καλαμάτας στη β΄ κατηγορία

Γιατροί, βουλευτές και δήμαρχος ζητούν από τον υπουργό να το διορθώσει

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Μεσσηνία η απόφαση για αλλαγή της υγειονομικής περιοχής της Καλαμάτας και συγκεκριμένα του νοσοκομείου, από την κατηγορία α’ στην κατηγορία β’ των άγονων και προβληματικών περιοχών.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις τόσο του προέδρου της Κ.Ο. της «Νέας Αριστεράς», Αλέξη Χαρίτση, των δύο κυβερνητικών βουλευτών, Μίλτου Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά και του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, όσο, φυσικά, και του γιατρού – καρδιολόγου Μανώλη Μάκαρη ως εκπροσώπου των ιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Μεσσηνίας και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος».

Μανώλης Μάκαρης: «Χαριστική βολή»
Ο εκπρόσωπος των γιατρών, Μανώλης Μάκαρης, χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή χαριστική βολή για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς περιορίζονται σημαντικά τα κίνητρα εξέλιξης και μοριοδότησης για την προσέλκυση γιατρών. «Να επισημάνουμε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας καλύπτει μια μεγάλη πληθυσμιακά περιοχή και έχει ιδιαίτερα υψηλό φόρτο εργασίας, αφού, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, κατατάσσεται πρώτο σε προσέλευση ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εντός της 6ης ΥΠΕ και τρίτο πανελλαδικώς.

Και από την άλλη μεριά, είναι μονίμως υποστελεχωμένο, με ποσοστό κενών θέσεων που φτάνει έως 50% σε συγκεκριμένες κλινικές. Παράλληλα, να υπενθυμίσουμε πως στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το 50% όλων των προκηρύξεων γιατρών του ΕΣΥ αποβαίνουν άγονες και σε κρίσιμες ειδικότητες (π.χ. παθολογία, ογκολογία) το ποσοστό αυτό φτάνει στο 100%. Συνεπώς, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη το υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει πάραυτα την απόφαση υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καλαμάτας».

Αλέξης Χαρίτσης: «Να ανακαλέσει ο υπουργός Υγείας»
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Νέας Αριστεράς» και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε: «Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους και οδηγούνται σε παραιτήσεις και οι πολίτες αδυνατούν να καλύψουν τις ιατρικές ανάγκες τους σε ποσοστό που μας δίνει μια θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη των 27, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της, με πολιτικές διάλυσης του ΕΣΥ και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας.

Το τελευταίο χτύπημα αφορά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, που ενώ ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε ελλείψεις προσωπικού, με μια αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού Υγείας υποβιβάζεται από την κατηγορία α’ στην κατηγορία β’ άγονων και προβληματικών υγειονομικών περιοχών, στερώντας έτσι τα, έστω και πενιχρά, κίνητρα για προσέλκυση ιατρικού προσωπικού.

Καλώ τον υπουργό Υγείας να ανακαλέσει άμεσα την επικίνδυνη αυτή απόφαση και την κυβέρνηση της Ν.Δ. να σταματήσει να παίζει με την υγεία και τις ζωές των πολιτών.

Την ερχόμενη Δευτέρα καταθέτω επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Θα είμαστε στο πλευρό των γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας με όλες μας τις δυνάμεις και όλα τα μέσα. Δε θα επιτρέψουμε άλλη υποβάθμιση της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας».

Μ. Χρυσομάλλης: «Απόφαση που υποβαθμίζει το νοσοκομείο»
Ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης έκανε λόγο για αιφνιδιαστική και μη αποδεκτή απόφαση μετακίνησης του Νοσοκομείου Καλαμάτας από άγονο α’ σε άγονο β’.

Σε δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε ο κ. Χρυσομάλλης, μεταξύ άλλων αναφερόταν: «Επικοινώνησα άμεσα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και του επισήμανα την εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη της μεταφοράς της Καλαμάτας από την κατηγορία α’ άγονων στην κατηγορία β’, καθώς και την απουσία του Αγίου Νικολάου συνολικά από τον πίνακα των περιοχών. Του τόνισα ότι η Μεσσηνία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα αδυναμίας κάλυψης των θέσεων ιατρών που προκηρύσσονται με τους Νομούς Λακωνίας, Ηλείας και Αρκαδίας. Παρόλα αυτά στην εν λόγω ΚΥΑ η Λακωνία βρέθηκε με τη Σπάρτη και το Γύθειο στην κατηγορία α’ άγονα από β’ προβληματικά, ενώ πρόσθεσε στην α’ και το Βλαχιώτη, ενώ η Ηλεία προσέθεσε στην κατηγορία α’ από β’ τον Πύργο. Η Αρκαδία διατήρησε τις περιοχές στις ίδιες κατηγορίες. Του υπενθύμισα ότι η Μεσσηνία διέθετε, σύμφωνα με το Π.Δ. 131/1987, στην κατηγορία α’ την Καλαμάτα και στην κατηγορία β’ την Κυπαρισσία, την Πύλο, τα Φιλιατρά και τον Μελιγαλά, ενώ σε παλαιότερες αποφάσεις είχαν συμπεριληφθεί και ο Άγιος Νικόλαος και οι Γαργαλιάνοι.

Η αλλαγή της Καλαμάτας στην κατηγορία β’ δεν επηρεάζει μόνο το μισθολογικό κριτήριο σε σχέση με το αν παρέμενε α’, αλλά κυρίως στερεί την αυξημένη μοριοδότηση που λάμβαναν οι ειδικευμένοι ιατροί για την κάλυψη θέσεων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Τονίζω δε ότι η κάλυψη των θέσεων πήγαινε σχετικά καλά, ακριβώς γιατί το νοσοκομείο ήταν στην κατηγορία α’, ενώ τώρα αυτή η τάση μοιραία θα ανακοπεί!

Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική και μη αποδεκτή απόφαση, που υποβαθμίζει το Νοσοκομείο Καλαμάτας και στερεί κίνητρα για την κάθοδο ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, την ίδια στιγμή που ο νομός αναπτύσσεται διαρκώς και αυξάνουν σημαντικά οι υγειονομικές ανάγκες του.

Ας μη ξεχνά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι η Μεσσηνία αποτελεί το μεγαλύτερο πληθυσμιακά νομό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εξυπηρετεί πολλαπλάσια περιστατικά και ειδικά κατά τη θερινή περίοδο. Ειδικά δε ο Δήμος Καλαμάτας, ο οποίος αποτελεί αναμφισβήτητα το επίκεντρο της ΝΑ Πελοποννήσου, είναι ο μόνος Δήμος, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, που αυξάνει πληθυσμιακά! Είμαι σίγουρος ότι τίποτα από όλα δεν ελήφθη υπόψη για την υποβάθμιση της Καλαμάτας στην κατηγορία β’. Και την ίδια ώρα να βλέπουμε τους όμορους νομούς ή να αυξάνουν τις περιοχές που τοποθετούν στην κατηγορία α’ ή τουλάχιστον να παραμένουν στα ήδη προβλεπόμενα από το Π.Δ. 131/1987.

Μετά νέα επικοινωνία που είχα με τον υπουργό Υγείας, με διαβεβαίωσε ότι προχωρά άμεσα σε διάλογο με το σύνολο των συνδικαλιστικών φορέων των ιατρών και τους Ιατρικούς Συλλόγους, ώστε να ακολουθήσει η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα θεσμικά κίνητρα και τη μοριοδότηση των υπηρετούντων ιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία. Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι με το νέο πλαίσιο θα παραμείνει το κίνητρο μοριοδότησης που ίσχυε για την Καλαμάτα, για να μην αναχαιτιστεί έτσι η κάλυψη των θέσεων που επιτυγχάνεται το τελευταίο διάστημα, ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται μία συνολική μεταρρύθμιση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ελλείψεως ιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία».

Π. Μαντάς: «Αρνητική εξέλιξη»
Από την πλευρά του, και ο βουλευτής Π. Μαντάς έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για αιφνιδιασμό: «Όπως είχα ανακοινώσει από τις 29/8, υπεγράφη και δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι άγονες και προβληματικές περιοχές κατηγορίας α’ και β’, στην οποία περιλαμβάνονται οι ιδιαίτερα σημαντικές τροποποιήσεις για την περιοχή της Κυπαρισσίας και το νοσοκομείο της.

Δυστυχώς όμως, χωρίς να υπάρξει καμία άλλη προηγούμενη ενημέρωση και με αιφνιδιαστικό τρόπο, η απόφαση περιλαμβάνει και μια επιπλέον σημαντική αλλαγή για την περιοχή της Καλαμάτας, η οποία μεταφέρθηκε από την κατηγορία α’ στην κατηγορία β’. Αυτό, δυστυχώς, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, κυρίως διότι μειώνει την αυξημένη μοριοδότηση που λάμβαναν έως σήμερα οι ειδικευόμενοι ιατροί, αλλά και περιορίζει τη μισθολογική αύξηση για το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό.

Μετέφερα άμεσα από χθες την έντονη αντίδρασή μου στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας, αφενός, να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν σε κινήσεις αποκατάστασης του προβλήματος και, αφετέρου, να μεριμνήσει ώστε και ο Άγιος Νικόλαος να ενταχθεί στις άγονες και προβληματικές περιοχές κατηγορίας β’.

Από την πλευρά του, ο υπουργός μου ανέφερε τα εξής:

α) Είναι γεγονός ότι η Καλαμάτα και το νοσοκομείο της με βάση τα στοιχεία του υπουργείου τα τελευταία χρόνια δεν αντιμετωπίζει ζήτημα με άγονες προκηρύξεις θέσεων για το ιατρικό προσωπικό

β) Με τα νέα οικονομικά κίνητρα που παρέχονται μέσω της υπουργικής απόφασης, ουσιαστικά διπλασιάζεται το επίδομα που λαμβάνουν οι υπηρετούντες ιατροί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας σε σχέση με ό,τι λάμβαναν έως τώρα, ενώ σε κρίσιμες ειδικότητες αυτό τετραπλασιάζεται

γ) Ως προς το πρόβλημα της μειωμένης μοριοδότησης, σημείο που αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τις προκηρύξεις, το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί συνολικά για τη χώρα με ειδική νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα αφορά στο σύνολο των περιφερειακών νοσοκομείων και η μοριοδότηση θα καθορίζεται ανεξάρτητα από την κατάταξη των περιοχών σε άγονες και προβληματικές».

Θ. Βασιλόπουλος: «Δυσμενής απόφαση»
Τέλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα στους ιατρούς των άγονων περιοχών της α’ και β’ Κατηγορίας.

Ωστόσο, η απόφαση με την οποία το νοσηλευτικό ίδρυμα Καλαμάτας μετακινείται από την κατηγορία α’ στην κατηγορία β’, αποτελεί μια δυσμενή απόφαση που εμπεριέχει τον κίνδυνο να διαταράξει τη λειτουργία του, η οποία είναι κομβική και άρρηκτα συνδεδεμένη με μια περιοχή ταχέως αναπτυσσόμενη και από τις ελάχιστες που κατέγραψαν αύξηση πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή».
Β.Β.