Έρχονται αυξήσεις στο νερό, μειώνονται οι ΔΕΥΑ

Έρχονται αυξήσεις στο νερό,  μειώνονται οι ΔΕΥΑ

Αυξήσεις στο νερό ανακοίνωσε ουσιαστικά ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχοντας ως δικαιολογία τη λειψυδρία που χτυπάει τη χώρα μας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε «παρεμβάσεις» στην κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος που θα αποσαφηνιστούν με έκδοση νέας ΚΥΑ.

Στις αλλαγές περιλαμβάνεται η κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, ενώ θα υπάρχει η υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχει ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες όπως οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, ή τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σημείωσε, δε, ότι είναι διαφορετική η κατάσταση και αναγκών ανά περιοχή, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός επηρεάζει, αλλά είναι σημειακή η επιρροή του. «Δεν ανατρέπει την κατάσταση, αλλά συνεισφέρει στην κατανάλωση ένα αξιόλογο ποσοστό» εξήγησε, ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι οι εταιρείες ύδρευσης δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό και αδυνατούν να κάνουν επενδύσεις σε υποδομές.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε παράλληλα ότι τα νέα τιμολόγια νερού καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από τη ΡΑΑΕΥ, ενώ δεν μπορούν, ως γενικώς κανόνας, να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Καταναλωτή, δηλαδή τον πληθωρισμό.

Επισήμανε, επίσης, ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας επικεντρώνεται στο νότιο Αιγαίο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και της ανατολικής Κρήτης.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, σημείωσε ότι υδροδροτείται από την κεντρική Ελλάδα και έχει επηρεαστεί μεσοπρόθεσμα από τους ξηρούς χειμώνες τα δύο προηγούμενα έτη.

Πελοπόννησος
Ειδικότερα, για την Πελοπόννησο περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: στην Περιφέρεια παρατηρούνται έλλειμμα πόσιμου νερού σε ορισμένους οικισμούς, διακυμάνσεις ζήτησης λόγω του εποχικού πληθυσμού με τοπική υπεράντληση υπόγειων υδροφορέων ειδικά σε παράκτιες περιοχές, νιτρορύπανση, παλαιότητα δικτύων, οξύ πρόβλημα σε Αργολίδα, Κορινθία και περιοχές της Λακωνίας.

Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι έχουμε υψηλή εξάρτηση από τα υπόγεια νερά. Όπως είπε, πρόκειται για «δεξαμενές» με συγκεκριμένες ποσότητες νερού. «Αν υπάρξει έλλειψη βροχής, οι δεξαμενές αυτές θα αδειάσουν» σημείωσε.

Μείωση ΔΕΥΑ
Παράλληλα, έκανε λόγο για αναδιάρθρωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και τη δημιουργία ισχυρότερων παρόχων με μείωση του αριθμού τους στο 1/4.

Οδηγίες προς καταναλωτές
Ως προς τους καταναλωτές, επισήμανε πως έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια για τη μείωση της κατανάλωσης, η οποία θα κλιμακωθεί ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τις διαρροές στο δίκτυο, είπε ότι μαζί με τις υδροκλοπές φτάνουν στο 23% που είναι στο μέσο όρο της Ε.Ε. Ωστόσο, τόνισε ότι θα γίνουν επενδύσεις για να μειωθούν οι διαρροές στο σύστημα.
Α.Π.