Έρχονται τα πάνω – κάτω για νερό και ΔΕΥΑ

Έρχονται τα πάνω – κάτω  για νερό και ΔΕΥΑ

Ανοίγει (;) η κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίησή τους

Πίσω ολοταχώς κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην πολλά υποσχόμενη πρότασή του για τη μεταρρύθμιση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), η οποία προέβλεπε τη συγχώνευσή τους σε περιφερειακό επίπεδο.

Το «ναυάγιο» προκλήθηκε υπό το βάρος σφοδρών αντιδράσεων από δημάρχους, την ΚΕΔΕ και την Πανελλήνια Ένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων, που δήλωσαν αντίθετοι σε αυτόν το σχεδιασμό, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα ότι πίσω από το εν λόγω εγχείρημα κρύβεται η ιδιωτικοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα τιμολόγια του νερού.

Σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 123 ΔΕΥΑ, από τις οποίες υδροδοτούνται πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, και επειδή ο μεγάλος φόβος των αιρετών είναι οι καταναλωτές να μην πάθουν με το νερό ό,τι έπαθαν με το ρεύμα, η αυτοδιοίκηση μπήκε μπροστά, απορρίπτοντας το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο για μείωση των ΔΕΥΑ σε 13, όσες δηλαδή και οι Περιφέρειες, με τη συμμετοχή εταιρικών σχημάτων.

Το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι η διαχείριση του νερού είναι ανάγκη να εξορθολογιστεί, δεδομένου ότι τα χρέη των ΔΕΥΑ, μόνον εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία δύο χρόνια στα 200 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι η εικόνα των οικονομικών των ΔΕΥΑ ήταν έτσι κι αλλιώς προβληματική και επιδεινώθηκε στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αναφέροντας ότι οι ανείσπραχτες οφειλές από απλήρωτα τιμολόγια ανέρχονται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, περίπου στο ίδιο ποσό κυμαίνονται οι οφειλές των επιχειρήσεων, και σε 144 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα δάνειά τους.

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο

Σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος καταθέτει νέα, αναθεωρημένη πρόταση, κεντρικός άξονας της οποίας είναι να δημιουργηθεί μία ΔΕΥΑ ανά νομό, ενδεχομένως και δύο, ενώ προβλέπει ότι στους Δήμους που σήμερα δε διαθέτουν Δημοτική Επιχείρηση θα δοθεί περιθώριο δύο ετών, προκειμένου να ολοκληρώσουν την καταγραφή των δικτύων τους και να ενταχθούν στην ΔΕΥΑ του νομού τους.

Αυτό, πάντως, εκτιμάται ως σημαντικό από την πλευρά των Δήμων, αν και απομένει να ξεκαθαριστεί το νομικό καθεστώς των νέων σχημάτων, δηλαδή αν θα πρόκειται για ανώνυμες εταιρείες ή άλλου τύπου νομικά πρόσωπα.

Κάπου υπάρχει… φάκα

Με επιφυλάξεις υποδέχθηκαν δήμαρχοι ανά τη χώρα τη νέα πρόταση του ΥΠΕΝ, παρότι υποστηρίζουν ότι είναι βελτιωμένη. «Αυτό που απαιτεί μεγάλη προσοχή είναι η μορφή που θα έχουν οι ΔΕΥΑ, γιατί αν μετατραπούν σε Α.Ε., τότε με ένα νομοθέτημα φεύγουν οι μετοχές και πηγαίνουν σε άλλον εταίρο. Άρα το κρίσιμο είναι η νομική τους μορφή, καθώς σε δεύτερο χρόνο μπορεί να βάλουν στρατηγικό επενδυτή και να πούμε το νερό, νεράκι» δήλωσε ο α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης -Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος.

Από την άλλη, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, κληθείς να απαντήσει για την πιθανότητα να αυξηθούν τα τιμολόγια του νερού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι το πρόβλημα με την κατανάλωση είναι κατά κύριο λόγο οι μεγάλες απώλειες κατά 40-50%. «Το δεύτερο», είπε, «είναι ότι πρέπει να αλλάξεις πηγές, δηλαδή αν τα νησιά βασίζονται μόνο στον υδροφόρο ορίζοντα που είναι περιορισμένος, θα πρέπει να κάνουμε, στα νησιά ειδικά, μια στροφή προς την αφαλάτωση».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, χρειάζεται και μια μεταρρύθμιση, την οποία το υπουργείο συζητά με την ΚΕΔΕ, για τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση του νερού, έτσι ώστε να υπάρξουν πιο αποτελεσματικοί φορείς διαχείρισης. «Πολλοί λένε να αυξηθούν οι τιμές, εγώ θα έλεγα να αυξηθεί η εισπραξιμότητα σε περιοχές που δεν υπάρχει. Υπάρχουν περιοχές όπου δεν υπάρχει καλό ποσοστό εισπραξιμότητας», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.