«Έξαλλοι» οι ξενοδόχοι της Μεσσηνίας από τις δηλώσεις Πατέλη για τα Airbnb

«Έξαλλοι» οι ξενοδόχοι της Μεσσηνίας  από τις δηλώσεις Πατέλη για τα Airbnb

«Έξαλλη» θα μπορούσε να πει κάποιος σε ελεύθερη μετάφραση ότι είναι η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας από τα όσα άκουσε δια στόματος του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Πατέλη για τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Σε μια εκτενή ανακοίνωση, εκτός του ότι χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του ατυχείς, η Ένωση δηλώνει ανυπόμονη να ακούσει τα όσα έχει να πει για το θέμα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Ατυχείς δηλώσεις
«Με έκπληξη ακούσαμε τις ατυχείς δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, που υποστήριξε ότι το πρόβλημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων “αφορά μεμονωμένες περιοχές” και πως “δεν έχει νόημα να απαγορευτεί η ενοικίασή τους κάτω από 90 ημέρες”. Και για να στηρίξει την άποψή του είπε ότι “πέρυσι είχαμε περίπου 100.000 ακίνητα που διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ το συνολικό απόθεμα των κατοικιών στην Ελλάδα είναι περίπου 10 εκατομμύρια”.

Άρα, κατά τον κ. Πατέλη, “το νούμερο των Airbnb δεν είναι μεγάλο”. Ο κ. Πατέλης, δηλαδή,  αντί να συγκρίνει τη βραχυχρόνια μίσθωση με τα νομίμως λειτουργούντα καταλύματα, τη συγκρίνει με τα υπόλοιπα ακίνητα, λες και εκείνα αποτελούν μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας του τουρισμού. Γιατί, αν ήθελε να κάνει τη σωστή σύγκριση, θα διαπίστωνε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η βραχυχρόνια μίσθωση, που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2014, έφθασε το 2023 να αριθμεί 212.000 καταλύματα και 939.000 κλίνες, δηλαδή 60.000 κλίνες πάνω από τις ξενοδοχειακές! Άρα, ποιο νούμερο δεν είναι μεγάλο κατά τον κ. Πατέλη;

Και γιατί αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα “είναι στο 5% του αποθέματος κατοικιών” και παραβλέπει το γεγονός ότι αυτή η δραστηριότητα έχει ήδη υπερκαλύψει το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας;», αναφέρει στην αρχή της ανακοίνωσής της η Ένωση Ξενοδόχων.

Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις του κ. Πατέλη τούς γεμίζουν ανησυχία και αγανάκτηση, εφόσον υιοθετηθούν από τον πρωθυπουργό στις εξαγγελίες του από τη ΔΕΘ. «Γιατί τότε θα πρόκειται για παταγώδη αποτυχία αντιμετώπισης ενός μείζονος  προβλήματος και οι δήθεν “ρυθμίσεις” θα είναι άνευ σημασίας και ουσίας. Ακόμα δε, χειρότερα, γιατί θα επιβεβαιώσουν περίτρανα ότι κάποιοι στο κυβερνητικό επιτελείο αγνοούν ότι εδώ και χρόνια ο τουρισμός πορεύεται με δύο ταχύτητες και χωρίς πλάνο στρατηγικής».

Τουριστικά έσοδα
«Πληροφορούμε, λοιπόν, κάθε ενδιαφερόμενο κυβερνητικό παράγοντα ότι, ενώ οι πέντε Περιφέρειες της χώρας εισπράττουν το 90% των τουριστικών εσόδων, στην Πελοπόννησο αναλογεί το 3% και στη Μεσσηνία το 1%. Και μάλιστα, με τουριστική περίοδο το πολύ 4 μηνών και με πληρότητες που κυμαίνονται από 40% έως 50%. Όταν, συνεπώς, ο κ. Πατέλης παραδέχεται ότι οι περισσότερες κατοικίες Airbnb μισθώνονται για λιγότερο από 90 ημέρες το χρόνο, στην ουσία ομολογεί πως, σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, με την ανοχή της κυβέρνησης οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υφίστανται το βάρος μιας παρασιτικής δραστηριότητας, που δραστηριοποιείται παράτυπα και ανεξέλεγκτα στο ίδιο σχεδόν διάστημα λειτουργίας των ξενοδοχείων. Πολύ περισσότερο, αφού οι άδειες που έλαβαν είναι για κατοικίες και όχι για επαγγελματική χρήση ξενοδοχείων, προκαλώντας έτσι ασφυκτικές πιέσεις στη βιωσιμότητα των επαγγελματιών του κλάδου τόσο της φιλοξενίας όσο και της εστίασης, που έχουν κάνει επενδύσεις, προσφέρουν θέσεις εργασίας, πληρώνουν δυσβάστακτους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εθνική οικονομία.

Ο τουρισμός αποτελεί την “ιερή αγελάδα”, από την οποία μπορεί το κράτος να ασκεί τις υπόλοιπες κοινωνικές και άλλες δραστηριότητές του. Αυτήν, όμως, την “ιερή αγελάδα” τη συντηρούν καθοριστικά στην ενδοχώρα τα μικρά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, με δυναμικότητα έως 50 δωμάτια, που αποτελούν το 90% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας. Δεν τη συντηρούν ούτε μπορούν να τη συντηρήσουν δραστηριότητες που ξεφύτρωσαν από το πουθενά, αποκρύπτουν στις περισσότερες περιπτώσεις έσοδα και δεν εγγυώνται ούτε ελέγχονται για το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχουν, βασικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού», αναφέρει η οργισμένη ανακοίνωση της Ένωσης.

Καταλήγοντας εκφράζουν την ελπίδα ότι ο πρωθυπουργός δε θα υιοθετήσει τις απόψεις των συμβούλων του και θα προχωρήσει στη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος σε πανελλαδική κλίμακα, καθώς και ότι δε θα επαληθευθούν οι πληροφορίες περί ανάθεσης της αρμοδιότητας αδειοδότησης στους ΟΤΑ.

Της Βίκυς Βετουλάκη