Φορείς, σωματεία και σύλλογοι στο πλευρό των γιατρών του νοσοκομείου Καλαμάτας

Φορείς, σωματεία και σύλλογοι  στο πλευρό των γιατρών του νοσοκομείου Καλαμάτας

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την υποβάθμιση του

Στο πλευρό των γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας τάσσονται ο ένας μετά τον άλλον φορείς, σύλλογοι και σωματεία της Μεσσηνίας, ζητώντας από τον υπουργό Υγείας να ανακαλέσει την απόφαση υποβάθμισης σε άγονο κατηγορίας Β΄.

Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται συνεχώς και αύριο είναι προγραμματισμένη η μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνουν οι γιατροί έξω από το νοσοκομείο, οι οποίοι μάλιστα έχουν προειδοποιήσει πως αν δεν εισακουσθούν, θα προχωρήσουν σε ομαδικές παραιτήσεις.

Ιατρικός και Δικηγορικός Σύλλογος
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργού ως χαριστική βολή για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο, όπως τονίζει, είναι μονίμως υποστελεχωμένο, με ποσοστό κενών θέσεων που φτάνει έως 50% σε συγκεκριμένες κλινικές.

«Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το 50% όλων των προκηρύξεων γιατρών του ΕΣΥ αποβαίνουν άγονες και σε κρίσιμες ειδικότητες (π.χ. Παθολογία, Ογκολογία) το ποσοστό αυτό φτάνει στο 100%. Συνεπώς, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη το υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει πάραυτα την απόφαση υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας συμπαρίσταται στην προσπάθεια των νοσοκομειακών ιατρών για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του. Παράλληλα, βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους φορείς, ώστε να ασκηθεί πίεση στο υπουργείο Υγείας για την αποκατάσταση του πρότερου καθεστώτος λειτουργίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου.

Και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, σε δήλωσή του ενώνει, όπως αναφέρει, τη φωνή του και υποστηρίζει τόσο το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας όσο και τους πολίτες και τους επισκέπτες της Μεσσηνίας στο σοβαρό αυτό θέμα. «Πραγματικά έπεσα από τα σύννεφα από τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας, δεδομένου ότι η λειτουργία του είναι κομβική σε έναν νομό που, ως γνωστόν, είναι ταχέως αναπτυσσόμενος, νομό στον οποίο έχει καταγραφεί αύξηση πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή και, ως γνωστόν, ο πληθυσμός αυτός πολλαπλασιάζεται κατά τη θερινή περίοδο. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας πρέπει να συνέλθουν και να συνειδητοποιήσουν ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας καλύπτει μία μεγάλη πληθυσμιακά περιοχή, με ιδιαίτερα υψηλό φόρτο εργασίας.

Η απόφαση αυτή της κυβερνήσεως θεωρώ ότι είναι προσβλητική απέναντι στη Μεσσηνία και τιμωρητική απέναντι στο υποστελεχωμένο προσωπικό των γιατρών του νοσοκομείου και στους Μεσσήνιους συμπολίτες μας», τονίζει, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης και τονίζοντας ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας συμπαρίσταται στη διαμαρτυρία των γιατρών και συνυπογράφει το ψήφισμά τους

Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες
Από την πλευρά του, και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μεσσηνίας ζητά από το «κράτος να σταματήσει να αντιμετωπίζει την προστασία της υγείας ως κόστος». Δηλώνουν δε, ότι θα συμμετέχουν στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και υπογραμμίζουν: «Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την υγεία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για την παραπέρα υποβάθμιση και στελέχωση των δομών υγείας. Δε μας ξεγελούν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την υγεία που με τυμπανοκρουσίες ανήγγειλαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας. Εμείς βιώνουμε καθημερινά τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, και σε όλες τις δομές υγείας και ζούμε την πραγματικότητα και όχι την εικονική που προσπαθούν να μας περάσουν, μέσα από τα κεντρικά ΜΜΕ».

Στο πλευρό του Συλλόγου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας τάσσεται και η ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, δηλώνοντας ότι θα συμμετέχει στην διαμαρτυρία. «Το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως όλοι γνωρίζουμε, καλύπτει μια μεγάλη πληθυσμιακά περιοχή και έχει ιδιαίτερα υψηλό φόρτο εργασίας, καθώς υποχρεούται καθημερινά να καλύψει περιστατικά τόσο των επισκεπτών της Μεσσηνίας όσο και των πολιτών της», επισημαίνεται από την ΟΕΒΕΣ.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ν.Ε ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μεσσηνίας, η οποία τονίζει ότι ούτε ένα έργο με αναπτυξιακό χαρακτήρα δεν είχε γίνει στη Μεσσηνία, η οποία «βοά για να αποτρέψει τη δημογραφική συρρίκνωση και την εγκατάλειψη».

«Η απόφαση για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε άγονο τύπου Β΄ (η μοναδική στην Ελλάδα υποβάθμιση), η παραμονή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας σε άγονο τύπου Β΄ (αντί για αναβάθμιση σε Α΄), η ένταξη των Κέντρων Υγείας Φιλιατρών – Μελιγαλά – Πύλου σε άγονο τύπου Β΄ (αντί για ένταξη σε Ά) και η μη ένταξη του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου σε ειδικό καθεστώς (αντί για ένταξη του σε Ά), δίχως προηγούμενη διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους και με τους κυβερνητικούς βουλευτές της Μεσσηνίας σε ρόλο κομπάρσου, αναδεικνύουν πλέον πως η παρέα του κυρίου Μητσοτάκη σχεδιάζει και υλοποιεί τις αποφάσεις της και στον κρίσιμο τομέα της Υγείας», επισημαίνεται από το τοπικό ΠΑΣΟΚ ζητώντας την ανάκληση της απόφασης.

Τέλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Καλαμάτα_ Μετά», Βασίλης Τζαμουράνης, κατέθεσε αίτημα στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, προκειμένου το θέμα να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του Σώματος.

Της Βίκυς Βετουλάκη