Καταγράφει την μεγαλύτερη αύξηση δαπανών (13,6%) απ’ όλη την χώρα
Σε διατροφή και στέγαση δαπανά το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του, το μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα, με τις φτωχές οικογένειες να έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις σε είδη διατροφής και ένδυσης – υπόδησης.
Η φτωχοποίηση, δεν έχει αφήσει ανέγγιχτη την περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών της για αγορές φτάνει στα 1.416,10 ευρώ. Το προηγούμενο έτος, το 2022, η μέση μηνιαία δαπάνη ήταν 1.246,61 ευρώ ανά νοικοκυριό. Δηλαδή, τα νοικοκυριά που διαμένουν στην περιφέρεια Πελοποννήσου αύξησαν τις δαπάνες τους μέσα σε ένα έτος κατά μέσο όρο 13,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μεταβολή αξίας ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας!
Επίσης, από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, προκύπτει άλλο ένα σημαντικό στοιχείο: Τα Ελληνικά νοικοκυριά για να περιορίσουν τα έξοδά τους, έχουν μειώσει είδη στην διατροφή τους, με πρώτο στην κορφή της λίστας το ελαιόλαδο.
Συμπεράσματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητας η ΕΛΣΤΑΤ, η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 5.832 ιδιωτικών νοικοκυριών στο σύνολο της Χώρας.
Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι:
– Η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές, κατά το έτος 2023, ανήλθε στα 20.223,36 ευρώ (1.685,28 το μήνα), καταγράφοντας αύξηση σε τρέχουσες τιμές 5,3%, σε σχέση με το 2022.
– Το 50% των νοικοκυριών δαπανούν περισσότερα από 1.315 ευρώ το μήνα.
– Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία δαπανούν το 16,8% του προϋπολογισμού τους, κατά μέσο όρο, για ενοίκιο.
– Το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά και στέγαση των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 55,8% των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 24,8%.
– Η υψηλότερη μέση ετήσια δαπάνη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής και ανήλθε σε 23.325,96 ευρώ, ενώ η χαμηλότερη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ανήλθε σε 14.052,24 ευρώ. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου η μέση ετήσια δαπάνη είναι 16.993,2 ευρώ.
– Η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών το 2023 εμφανίζεται μειωμένη κατά 20,5% σε σύγκριση με το 2008.
– Η μέση ετήσια δαπάνη για κάθε άτομο, το 2023, ανήλθε στα 8.358,24 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 11,2% (841,92 ευρώ ετησίως) σε σύγκριση με το 2022 (7.516,32 ευρώ).
– Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν κατά μέσο όρο 1.386,73 ευρώ το μήνα, ενώ αυτά που διαμένουν σε αστικές περιοχές 1.769,24 ευρώ. Επομένως, τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν, κατά μέσο όρο, 21,6% λιγότερο από τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αστικές περιοχές.
Που χαλάμε τα περισσότερα
Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, σε τρέχουσες τιμές, αφορά: στα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (20,7%), στη στέγαση (14,1%) και στις μεταφορές (13,1%), ενώ το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,4%) αντιστοιχεί στην εκπαίδευση και τα οινοπνευματώδη ποτά και καπνό.
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση δαπανών των νοικοκυριών, σε σχέση με το 2022, παρουσιάζεται στις ομάδες: εστιατόρια, καφενεία και ξενοδοχεία (15,9%), αναψυχή και πολιτισμό (7%), υγεία (6,3%), ενώ η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται στα οινοπνευματώδη ποτά και στον καπνό (0,9%).
Όσον αφορά στις δαπάνες για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά, σε σχέση με το 2022, παρατηρείται αύξηση της μέσης μηνιαίας δαπάνης (τρέχουσες τιμές), στα εξής είδη:
– Έλαια και λίπη (11,9%), ζάχαρη, μαρμελάδες, μέλι, σιρόπια, σοκολάτα (9,8%), φρούτα (7,2%), λαχανικά (6,6%), γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά (6,6%), μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων και λαχανικών (6,1%), λοιπά είδη διατροφής (6%), κρέας (3,3%), αλεύρι, ψωμί, δημητριακά (1,2%), ενώ μείωση της μέσης μηνιαίας δαπάνης (τρέχουσες τιμές), παρατηρείται στα ψάρια (-3,9%) και σε καφέ, τσάι και κακάο (-1,2).
Τέλος, σε ότι αφορά τις μεταβολές στη μέση μηνιαία κατανάλωση ειδών διατροφής, οινοπνευματωδών ποτών και καπνού, μεταξύ των ετών 2022 και 2023, καταγράφονται οι εξής μειώσεις:
Ελαιόλαδο -13,6%, οινοπνευματώδη ποτά -12,7%, ψάρια -11,8%, ρύζι -10,7%, τυρί -6,1%, κρέας -6,1%, αυγά -5,3%, γάλα -5,2%, ζυμαρικά -5,2 %, ψωμί, είδη αρτοποιίας -4,3%, φρούτα -4%, λαχανικά -3,4%, τσιγάρα -2,5% και γιαούρτι -1,1%.
Της Βίκυς Βετουλάκη