Γιατροί Νοσοκομείου Καλαμάτας: «Κερδήθηκε μια μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος»

Γιατροί Νοσοκομείου Καλαμάτας: «Κερδήθηκε μια μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος»

41 οι κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού!

Η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας με την οποία ανακαλεί την απόφασή του για μεταφορά του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε άγονο β΄, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, σκόρπισε χαρά και δικαίωση στους γιατρούς του νοσηλευτικού ιδρύματος, που όμως δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, καθώς οι ελλείψεις παραμένουν πολλές.

Χθες, στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, η οποία διοργανώθηκε από το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας και το «παρών» έδωσαν μέλη από πολλά σωματεία και φορείς της περιοχής.

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του σωματείου, Χρυσάνθη Μάλλιου, δήλωσε συγκινημένη από την ανταπόκριση του κόσμου, ενώ πρόσθεσε ότι αν ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έβγαινε δημόσια να δεσμευτεί ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα συνέχιζε να ανήκει στα άγονα α, θα βρισκόταν στη χθεσινή συγκέντρωση όλη η πόλη.

Όλη η πόλη, όπως είπε, δήλωσε την αλληλεγγύη της κι αυτό φάνηκε με τα ψηφίσματα που εκδόθηκαν, αλλά και την ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών στο ψήφισμα του σωματείου.

Κατά την κα Μάλλιου, «νικήσαμε και αποφύγαμε τα χειρότερα, αφού οι γιατροί του νοσοκομείου έδρασαν άμεσα και ήταν αποφασισμένοι για όλα. Έτσι ο υπουργός Υγείας αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφασή του, πράξη που ήταν σωστή, αφού το ζήτημα είναι τεράστιο για τη βιωσιμότητα του Νοσοκομείου Καλαμάτας».

Η ίδια θέλησε να ευχαριστήσει κάθε πολίτη που στάθηκε δίπλα στον αγώνα του σωματείου, κάθε σύλλογο και σωματείο που εξέδωσε ψήφισμα, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας για την καθοριστική αντίδρασή του. Επίσης, ευχαρίστησε κάθε θεσμικό και πολιτικό πρόσωπο που ξεκάθαρα δήλωσε την άποψή του υπέρ του νοσοκομείου, όπως και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ έκλεισε ευχαριστώντας το μητροπολίτη Μεσσηνίας.

Επανέλαβε, δε, ότι είναι συγκινημένη, αφού για πρώτη φορά όλη η πόλη υπερασπίστηκε τόσα μαζικά το νοσοκομείο της.

Μετά τις ευχαριστίες, η κα Μάλλιου τόνισε ότι περιμένουν να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις, αφού τα μεγάλα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, «κρατώντας όμως στο χέρι μια νίκη, που είναι η μαζικότητα, και έδειξε ότι όλος ο κόσμος συσπειρωμένος μπορεί να πετύχει πολλά». Έτσι, κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει δίπλα στο Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας, στο μεγάλο αγώνα που ακολουθεί, αφού θα πρέπει υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας για μαζικές και άμεσες προσλήψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία. «Οι δύο μεγάλες κλινικές του Νοσοκομείου Καλαμάτας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, κι αν δε γίνουν προσλήψεις, αυτό δε θα αντέξει» σχολίασε, καλώντας τον κόσμο να δώσει το «παρών» στις επόμενες κινητοποιήσεις.

Με τη σειρά του, ο γραμματέας του σωματείου, Μανώλης Μάκαρης, ανέφερε ότι ένα μεγάλο εμπόδιο για το νοσοκομείο ξεπεράστηκε, «αφού αν γινόταν υποβάθμισή του, θα ήταν καταστροφικό και ουσιαστικά η χαριστική βολή».

Κατά τον κ. Μάκαρη, τα μεγάλα προβλήματα δεν έχουν λυθεί και είναι μπροστά, «κερδήθηκε μια μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος με τις 41 κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις ελλείψεις τραγικές, με την Παθολογική και την Καρδιολογική Κλινική να δουλεύουν με τους μισούς γιατρούς, ενώ το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο έχει προβλήματα και λειτουργεί 2-3 φορές την εβδομάδα, αντί για καθημερινά, κι έτσι τα Σαββατοκύριακα τα εμφράγματα στέλνονται για νοσηλεία στην Αθήνα.

Επίσης ο κ. Μάκαρης δήλωσε χαρούμενος για τη στήριξη του κόσμου, καθώς χωρίς αυτή δε θα έκανε πίσω ο υπουργός, αλλά η λαϊκή αντίδραση δεν του έδωσε άλλη επιλογή.

Υποσχέθηκε, δε, ότι οι γιατροί του νοσοκομείου θα είναι πάντα δίπλα στον κόσμο, για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, Δημήτρης Τσιλίκας, ευχαρίστησε επίσης τους πολίτες, τους φορείς, το μητροπολίτη, το δήμαρχο και το Περιφερειακό Συμβούλιο που με ψηφίσματα στήριξαν το δίκαιο αίτημα των ιατρών του νοσοκομείου.

Με τη σειρά του ζήτησε επίσης να γίνουν προσλήψεις και να πληρωθούν οι κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού, όπως και του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. «Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι που εδώ και 8 χρόνια εργάζονται στο νοσοκομείο, κι αφού γίνουν τα παραπάνω, τότε θα νιώσουν ικανοποίηση και θα πουν το μεγάλο ευχαριστώ στα στελέχη του υπουργείου Υγείας» συμπλήρωσε.

Στη χθεσινή συγκέντρωση το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης. Στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η Μεσσηνία είναι ένας νομός που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, με τον πληθυσμό της να διπλασιάζεται το καλοκαίρι. «Η απόφαση για αλλαγή του αγόνου», όπως είπε, «ήταν άδικη και ευτυχώς, ύστερα από παρεμβάσεις όλων των φορέων και, κυρίως, τοπικών βουλευτών, αλλά και βουλευτών εκτός Μεσσηνίας, γιατρών, με τους οποίους ο Ιατρικός Σύλλογος επικοινώνησε και πίεσε, του μητροπολίτη Μεσσηνίας, του οποίου η παρέμβαση ήταν καταλυτική, αλλά και όλου του λαού της Μεσσηνίας, αυτή άρθηκε».

Μιλώντας για τα Κέντρα Υγείας Αγίου Νικολάου και Γαργαλιάνων, παρατήρησε πως κι εκεί η Πρωτοβάθμια πάσχει. «Τα προβλήματα δε λύθηκαν με την αλλαγή της απόφασης του υπουργού, το πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Τζωρτζίνης, «είναι η υποστελέχωση που συνεχίζει να υφίσταται».

Κλείνοντας σημείωσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος είναι πάντα στο πλευρό του Νοσοκομείου Καλαμάτας και ευχαρίστησε όσους πίεσαν για να αλλάξει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό η άδικη απόφαση.

Να σημειωθεί πως η συγκέντρωση- κινητοποίηση συνεχίστηκε με χαιρετισμούς από εκπροσώπους σωματείων και φορέων, που δήλωσαν ότι θα σταθούν δίπλα στους γιατρούς του νοσοκομείου, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά τόσο σε ιατρικό όσο και σε λοιπό προσωπικό.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση