Η διατροφική αξία των σταφυλιών

Η διατροφική αξία των σταφυλιών

Η ομορφιά των Ελλήνων είναι πιο έκδηλη κατά το μήνα Σεπτέμβρη, λέει ο ποιητής, κι αυτό γιατί κυρίαρχο φρούτο αυτήν την περίοδο σε όλη την ελληνική επικράτεια είναι τα σταφύλια.

Αυτά, όπως είναι γνωστό, χωρίζονται σε τρεις κύριες κατηγορίες, δηλαδή τα κρασοστάφυλα, τα φαγώσιμα κι εκείνα που μπορούν να λιαστούν, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, όπως είναι η σταφίδα.

Τα επιτραπέζια σταφύλια περιέχουν λιγότερα σάκχαρα, έναντι των δύο άλλων κατηγοριών, αλλά η διατροφική τους αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ σημαντική.

Περιέχουν ελάχιστα λίπη, είναι ευκολοχώνευτα, συμβάλλουν στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην καλή λειτουργία των νεφρών και στην ανάπτυξη των οστών, κυρίως στα νεαρά άτομα.

Τα σταφύλια, εκτός από σάκχαρα, περιέχουν πολλών ειδών ιόντα όπως σιδήρου, καλίου, μαγνησίου κ.λπ., αλλά και μια πλειάδα οξέων που ξεπερνούν τα τριάντα!

Αυτά τα συστατικά προκαλούν αυξημένη λειτουργικότητα του ήπατος και, ως εκ τούτου, μεγαλύτερη έκκριση της χολής, με συνέπεια να βοηθούν στη χώνεψη.

Τα σταφύλια μπορεί, επίσης, να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και σε καρδιολογικές παθήσεις, γιατί περιέχουν αυξημένες ποσότητες γλυκόζης, αλλά και καλίου.

Τέλος, βοηθούν σ’ ένα πλήθος άλλων παθήσεων, όπως δυσπεψία και εντερικές διαταραχές, καθότι τόσο τα ιόντα που προανέφερα όσο και το τρυγικό οξύ διεγείρουν τα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος.

Γι’ αυτούς τους λόγους υπάρχουν στο εξωτερικό διάφορα ιατρικά κέντρα που επιλέγουν τη σταφυλοθεραπεία, προκειμένου να θεραπεύσουν κάποιες από τις παθήσεις που προανέφερα.

Εκτός από την υγεία, όμως, τα σταφύλια συμβάλλουν και στην ομορφιά καταπολεμώντας τη γήρανση του δέρματος, γιατί περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι οι φαινόλες, οι καροτίνες κ.λπ.

Εκείνο, όμως, που είναι πιο αποτελεσματικό σε αυτή την περίπτωση, είναι το λάδι που βγαίνει από τα κουκούτσια των σταφυλιών.

Αυτό απορροφάται εύκολα από το δέρμα, το μαλακώνει και λειαίνει τις ρυτίδες χωρίς να λαδίζει το πρόσωπο.

Καλό είναι τα σταφύλια να τρώγονται μισή ώρα πριν από το φαγητό ή το πρωί πριν από το κολατσιό.

Τέλος, τα λευκά σταφύλια, ανάλογα πάντα με την ποικιλία, είναι πιο ευκολοχώνευτα σε σχέση τα μαύρα.

Υ.Γ.: Καλό φθινόπωρο, αγαπητοί φίλοι αναγνώστες, και προπάντων με υγεία!

Του Δημήτρη Ν. Μπουσούνη
bussunis@gmail.com