Η… αγωνία δημοτικών παρατάξεων και πολιτών για την τύχη του παραλιακού μετώπου της Καλαμάτας, περιοχή με ιδιαίτερη κοινωνική και οικονομική σημασία, φαίνεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα λάβει τέλος.
Κι αυτό, γιατί, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τη Δημοτική Αρχή, πέραν της παρουσίασης των κεντρικών σημείων της μελέτης στην Αθήνα, τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας θα προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες και στην Καλαμάτα.
Μετά την παρουσίαση των προτάσεων θα γίνει και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές των ειδικών της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σε παλιότερη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σημειωνόταν πως κύριος στόχος του διαγωνισμού θα είναι η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη, που θα συμβάλει στην περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη, με αποτελεσματική και συνεκτική προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, διατήρηση του φυσικού χώρου και της βιοποικιλότητας και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στο παράκτιο μέτωπο της πόλης, με παρεμβάσεις που θα πρέπει να υποστηρίζονται από ολοκληρωμένη θεώρηση που αφορά στην ευρύτερη περιοχή, κατ’ επέκταση, ολόκληρης της πόλης.
Θα περιλαμβάνει προτάσεις:
-Για όλα τα σταθερά στοιχεία αστικού εξοπλισμού, τα οποία είναι επιθυμητό να διακρίνονται από πρωτοτυπία και μοναδικότητα, ώστε να ενισχύεται η ταυτότητα του υπό μελέτη άξονα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, επίσης, η αξιοποίηση ή/ και η επαναξιολόγηση της θέσης υφιστάμενων κατασκευών
-Για την ανανέωση του ηλεκτροφωτισμού του άξονα μελέτης, με στόχους την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του, την πρωτοτυπία, τις εναλλαγές και την εξοικονόμηση ενέργειας
-Για δημόσιους χώρους υγιεινής και εξυπηρέτησης βρεφών με σύγχρονες προδιαγραφές για τη συντήρηση, φύλαξη και ασφαλή χρήση
-Για τον καθορισμό των ζωνών του κοινόχρηστου χώρου που θα δύναται να διατεθεί σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και προδιαγραφές για τον κινητό εξοπλισμό τους.
Σκοπός και στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η συνέχιση της συνεργασίας με τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και, μάλιστα, με την ολοκλήρωση της μελέτης για τις αλλαγές που προήλθαν στο φυσικό τοπίο της Καλαμάτας τα τελευταία 50 χρόνια, με φόντο την εμπειρία των όποιων φυσικών καταστροφών που υπέστη η περιοχή.
Τέλος, θα υπάρξει συνεργασία των δύο πλευρών για την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, όπως και για την τρωτότητα και επικινδυνότητα της περιοχής.
Α.Π.