Πρεμιέρα της νέας σχολικής χρονιάς με… χτυποκάρδια και χαμόγελα

Πρεμιέρα της νέας σχολικής χρονιάς  με… χτυποκάρδια και χαμόγελα

Έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί διαχρονικά ο μήνας Σεπτέμβριος, με τη χθεσινή μέρα να κυριαρχείται από συναισθήματα χαράς, προσμονής, συγκίνησης, αλλά και αγωνίας.

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί ο καθιερωμένος αγιασμός σε όλα τα σχολικά προαύλια, τα οποία «πλημμύρισαν» ξανά από παιδικές παρουσίες και φωνές.

Η συνέχεια δόθηκε στις σχολικές αίθουσες, όπου μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές πήραν τα καινούργια τους βιβλία, ενώ συζήτησαν με τους νέους τους δασκάλους και καθηγητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας, σύμφωνα με τη διευθύντριά της Θεοφανία Σιούτη, η χρονιά ξεκινά με αρκετά καλές προϋποθέσεις, καθώς οι ελλείψεις στα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία περιορίζονται σε μονοψήφιο αριθμό κενών (περί τα πέντε κενά σε δασκάλους και νηπιαγωγούς).

Αντίστοιχα, σύμφωνα με το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Γιάννη Φραγκή, στα γυμνάσια και λύκεια του νομού καταγράφονται περί τα εξήντα κενά στη Γενική Αγωγή και στα είκοσι στην Ειδική Αγωγή.

Δηλώσεις

Σε δηλώσεις τους στο πλαίσιο του χθεσινού αγιασμού, τόσο ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος όσο και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, επισήμαναν στη σχολική κοινότητα την ανάγκη να αξιοποιήσουν τη γνώση που τους παρέχεται, ώστε να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια που θα διαμορφώσουν το μέλλον τους. Ευχήθηκαν, δε, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καλό ξεκίνημα σε αυτό το ταξίδι γνώσης.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, σχολίασε ότι από κοινού γονείς, εκπαιδευτικοί και θεσμοί θα είναι αρωγοί στην εκπαιδευτική δραστηριότητα. Εξ άλλου, όπως σημείωσε, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, του «Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων και Εφήβων», το οποίο θα έχει ως στόχο την έμπνευση των νέων για την ενασχόλησή τους με τα κοινά. «Είναι ένας μαγικός χώρος ο οποίος χρειάζεται τον αυθορμητισμό, τη φαντασία και τις ιδέες που έχουν οι νέοι», εξήγησε κλείνοντας.

Οι 11 αλλαγές της νέας χρονιάς

Η νέα σχολική χρονιά, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, κάνει πρεμιέρα με έντεκα αλλαγές, που αφορούν στο σύνολο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας:

-Δέκα χιλιάδες διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων

-Ψηφιακό Φροντιστήριο

-Αυτόνομες Τάξεις

-Διαδραστικά συστήματα μάθησης

-Εφαρμογή e-parents

-Πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr

-Νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων με απαγόρευση της κατοχής και χρήσης του κινητού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας

-Δράσεις Ενεργού Πολίτη

-Σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός

-Πιστοποιητικό Πληροφορικής

-Εισαγωγή της ανάγνωσης ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, αντί αποσπασματικών κειμένων.

Της Χριστίνας Μανδρώνη