Πάρθηκαν πίσω οι δύο εκ των τεσσάρων αρχικά προγραμματισμένων συγχωνεύσεων
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο εκ μέρους γονέων και εκπαιδευτικών κατά της συγχώνευσης σχολικών τμημάτων, με τη χθεσινή μέρα να τους βρίσκει έξω από τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.
Παρότι σήμερα αναμένεται να χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι, και παρά το γεγονός ότι από τον αρχικό προγραμματισμό για συγχωνεύσεις σε τέσσερα σχολεία, θα προχωρήσουν μόνο στα δύο εξ αυτών, οι τοπικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων θέλησαν να κάνουν γνωστό ότι δεν προτίθενται να κάνουν πίσω εάν δεν ανακληθεί η σχετική απόφαση εξ ολοκλήρου.
Δηλώσεις εκπροσώπων των συλλόγων
Παρόντες στη διαμαρτυρία, χθες το πρωί, ήταν μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, που μέσω της προέδρου τους, Χριστίνας Λαδά, στάθηκαν αναφανδόν απέναντι στις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων, επισημαίνοντας ότι «τα πολυπληθή τμήματα και η έλλειψη εκπαιδευτικών μάς πηγαίνουν δεκαετίες πίσω, όταν ο δάσκαλος είχε απέναντί του τριάντα και σαράντα παιδιά».
Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζοντας την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί σε γονείς κι εκπαιδευτικούς έπειτα από την ανακοίνωση της εν λόγω απόφασης, η κα Λαδά υποστήριξε ότι για λόγους εξοικονόμησης πόρων πολλοί από τους γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε όμορα σχολεία, το τμήμα γίνεται μεγάλο και δυσλειτουργικό, ενώ δε λαμβάνονται υπόψη οι διαγνωσμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.
Έκλεισε δε, υπογραμμίζοντας: «Με απειλές, τρομοκρατία, μεγάλα τμήματα, μηδενική παράλληλη στήριξη, μηδενικά τμήματα ένταξης, χωρίς χρήματα, παιδεία δεν υπάρχει».
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας, Γρηγόρης Οικονομόπουλος, ανέφερε ότι «φέτος για πρώτη χρονιά βλέπουμε την πρακτική των συγχωνεύσεων τμημάτων, καθώς τις προηγούμενες χρονιές, όταν ένα τμήμα ξεπερνούσε τους 26-27 μαθητές, υπήρχε η πάγια τακτική να δημιουργούνται δύο επιμέρους τμήματα».
«Φέτος, για πρώτη χρονιά, με μια εγκύκλιο που ήρθε στα μέσα του καλοκαιριού από το υπουργείο Παιδείας, αποφασίστηκε από τα τμήματα αυτά να διώχνονται οι παραπάνω μαθητές και να φτιάχνεται ένα τμήμα 25 μαθητών» σχολίασε, γνωστοποιώντας την αντίθεση γονέων και εκπαιδευτικών, καθώς έτσι βάλλεται η εκπαιδευτική επάρκεια που θα πρέπει να έχει ένα σχολικό τμήμα.
Ερωτηθείς για το εάν είχε προηγηθεί επικοινωνία με τη διευθύντρια της εκπαιδευτικής βαθμίδας για το εν λόγω ζήτημα, ο κ. Οικονομόπουλος σημείωσε πως παρότι ήταν γνωστή η θέση της κας Σιούτη για τις συγχωνεύσεις, χθες θα τη συναντούσαν εκ νέου. Παράλληλα, υπογράμμισε το γεγονός ότι μετά και τις κινητοποιήσεις και την πίεση των γονιών, αποφασίστηκε η συγχώνευση των δύο εκ των τεσσάρων σχολείων που προγραμματιζόταν.
«Αυτό που μας ανησυχεί, όμως, είναι η αδικία γι’ αυτά τα δύο σχολεία -για τα οποία προφανώς πρέπει να παρθεί πίσω η απόφαση. Μας προβληματίζει δε, ότι δημιουργείται ένα δεδικασμένο για τα επόμενα χρόνια, που θα συμπαρασύρει δεκάδες τμήματα στο νομό μας», πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Οικονομόπουλος υπογράμμισε ότι η κατάργηση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ Μεσσηνίας είναι μια απαράδεκτη απόφαση που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, αφού σημαίνει ότι μαθητές αυτών των τμημάτων αναγκάζονται να αλλάξουν ειδικότητα ή να πάνε σε άλλο νομό.
«Παρών» ήταν και ο πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Δημήτρης Φαββατάς, στη χθεσινή κινητοποίηση, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του τμήματος. «Εδώ και πολλά χρόνια ζητάμε μείωση των μαθητών στις τάξεις με πραγματικά σωστή εκπαίδευση: πρέπει να μειωθούν τα τμήματα, ζητάμε να γίνουν άμεσα νέες προσλήψεις στην εκπαίδευση ώστε να μπορούμε να μιλάμε για καλύτερα δεδομένα αυτής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι θέσεις της κυβέρνησης
Αξίζει να σημειωθεί ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις συγχωνεύσεις των σχολικών τμημάτων η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ανέφερε: «Κάθε χρόνο γίνεται ένας εξορθολογισμός, δυστυχώς το δημογραφικό πλήττει και τα σχολεία, μειώνεται ο μαθητικός πληθυσμός. Έχουμε 61.000 τμήματα και συγχωνεύεται κάτω από το 1,6%». Και πρόσθεσε: «Τα μεγάλα κέντρα δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, στις περιφέρειες, στις απομακρυσμένες περιοχές είναι διαφορετική η αντιμετώπιση».
Όπως εξήγησε, ένα τμήμα κλείνει όταν έχει κάτω από 15 μαθητές, ενώ σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να πάρει πίσω το υπουργείο κάποια απόφαση συγχώνευσης, απάντησε: «Δεν πρόκειται να πάρουμε πίσω τις συγχωνεύσεις εξαιτίας αντιδράσεων. Αν έχουμε περισσότερες εγγραφές, θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε διόρθωση αν υπάρχει λόγος».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, και κληθείς να τοποθετηθεί για το ζήτημα των συγχωνεύσεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
σημείωσε: «Αυτό γίνεται πάντα με σαφείς κανόνες και με σκοπό τον εξορθολογισμό και όχι την εξοικονόμηση. Οι αριθμοί των μαθητών που έχουμε στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο, είναι μια αναλογία που είναι καλύτερη από αυτή που υπάρχει στα ευρωπαϊκά σχολεία. Γιατί έχουμε περισσότερους εκπαιδευτικούς απ’ ό,τι έχουμε στην Ευρώπη ανά μέσο όρο για τον αριθμό των μαθητών. Άρα, νομίζω ότι γίνεται μία, δε θα έλεγα καν μεγάλη, φασαρία, η οποία δε νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη υπόσταση».
Κλείνοντας τη σχετική τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Άλλα είναι τα προβλήματα της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας παιδείας τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και όχι οι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων».
Της Χριστίνας Μανδρώνη