Καμία δέσμευση και χρονοδιάγραμμα από το υπουργείο Υποδομών για το Φιλιατρινό φράγμα

Καμία δέσμευση και χρονοδιάγραμμα  από το υπουργείο Υποδομών για το Φιλιατρινό φράγμα

Η τύχη των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος απασχόλησε χθες τη Βουλή, έπειτα από σχετική ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση.

Στην παρέμβασή του σχολίασε ότι είναι η 7η φορά που αναγκάζεται να προβεί σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο, μια και οι απαντήσεις που έχουν δοθεί, μέχρι σήμερα, από τους αδιάφορους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι και αλληλοσυγκρουόμενες, αλλά και χωρίς καμία  πρακτική αξία, αφού το έργο παραμένει ανενεργό, στερώντας από τους αγρότες της Μεσσηνίας μια πολύτιμη υδάτινη πηγή, την εποχή, μάλιστα, που και η περιοχή μας πλήττεται από τη λειψυδρία και την κλιματική κρίση, γεγονότα που πλήττουν ανεπανάληπτα την αγροτική παραγωγή.

«Οι αγρότες περιμένουν να ακούσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των αρδευτικών δικτύων», τόνισε.

Επισήμανε, επίσης, ότι εδώ και μια 5ετία τουλάχιστον το νερό που συγκεντρώνεται στο φράγμα των Φιλιατρών, «αντί να ποτίζει τον κάμπο της Τριφυλίας, καταλήγει στη θάλασσα», παρόλο που η κυβέρνηση της Ν.Δ. «παρέλαβε το φράγμα ολοκληρωμένο και τα συνοδά έργα για τα αρδευτικά δίκτυα ενταγμένα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης» και, άρα, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση.

Απαντώντας ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Ν. Ταχιάος, σημείωσε ότι μία από τις αιτίες των καθυστερήσεων είναι και το γεγονός ότι το έργο πέρασε από το υπουργείο Ανάπτυξης στην ευθύνη του υπουργείου Μεταφορών.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι οι καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, θέματα με το Δασαρχείο, αλλά και διοικητικές πράξεις καθυστέρησαν την υλοποίησή του.

Ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι το έργο του φράγματος όντως ολοκληρώθηκε και ότι τα συνοδά έργα των αρδευτικών δικτύων είχαν ενταχθεί για συγχρηματοδότηση πριν από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, αλλά δεν έδωσε καμία απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε πιεστικά ο Αλέξης Χαρίτσης σχετικά με την πορεία των αρδευτικών έργων και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους.

Η μοναδική ελπίδα στην απάντησή του ήταν, όταν σημείωσε ότι στο… προσεχές διάστημα θα προχωρήσουν τα τεύχη δημοπράτησης!
Α.Π.