Τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην εξεύρεση στέγης από τους εκπαιδευτικούς και εν γένει τους δημόσιους υπαλλήλους, σε μια χρονική περίοδο που η ακρίβεια ολοένα γιγαντώνεται και οι μισθοί εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα, υπογράμμισαν στελέχη της ΑΔΕΔΥ και της ΟΛΜΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι στην Καλαμάτα.
Μάλιστα, μέλη του Νομαρχιακού Τμήματος, αλλά και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και της ΟΛΜΕ, πραγματοποίησαν χθες το πρωί συναντήσεις με θεσμικούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αναδείξουν τα παραπάνω ζητήματα και από κοινού να εργαστούν προς επίλυσή τους.
Συνέντευξη Τύπου
Ανοίγοντας τις χθεσινές τοποθετήσεις, ο πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Δημήτρης Φαββατάς, σημείωσε ότι στο πλαίσιο ενημέρωσης για το ζήτημα της στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων και δη των εκπαιδευτικών, κλιμάκια της ΑΔΕΔΥ και της ΟΛΜΕ βρίσκονται στην πόλη για ενημερωτικές δράσεις και τη σχετική απεργία που προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Με αυτά τα θέματα στο επίκεντρο, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση των δύο κλιμακίων με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, και το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, ζητώντας την από κοινού εξεύρεση λύσεων.
Ακολούθως, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, ανέφερε ότι οι δράσεις για το ζήτημα της στέγης και της ακρίβειας σε επίπεδο Μεσσηνίας, από ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ, συμπεριλάμβαναν σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής με στόχο να ενημερωθούν για όλα τα σχετικά ζητήματα. Σύμφωνα με τον κ. Μπράτη, είναι παράλογο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να κάνουν λόγο για μη αύξηση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την ώρα που εκπαιδευτικοί με μισθό των 800 ευρώ καλούνται να βρουν στέγη με ενοίκια να αγγίζουν τα 400 και 500 ευρώ μηνιαίως.
«Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να ζήσει με αυτούς τους μισθούς», υπογράμμισε, αναφέροντας ότι το πρώτο αίτημα που προτάσσεται είναι οι αυξήσεις των μισθών.
Επίσης, σημείωσε ότι μεταξύ των ζητημάτων που έθεσαν προς τον αντιπεριφερειάρχη, ζητώντας να μεταφερθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ήταν η νομοθετική δυνατότητα των ΟΤΑ Β’ βαθμού για ενίσχυση των υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης και σίτισης.
Από την άλλη πλευρά, η συνάντηση των κλιμακίων με το δήμαρχο Καλαμάτας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μπράτης, στάθηκε γύρω από τη δυνατότητα του Δήμου Καλαμάτας για παροχή έμμεσης αρωγής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το άλλο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Πετρόπουλος, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο βρίσκονται αντιμέτωποι, αφενός, με το ζήτημα της ακρίβειας και, αφετέρου, με τους χαμηλούς μισθούς, που σε συνδυασμό συνθέτουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη διαβίωσή τους.
Εξηγώντας τη θέση του, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι στην πραγματικότητα οι σημερινοί μισθοί είναι «παγωμένοι» από το 2010 μαζί με μια σωρευτική ακρίβεια των τελευταίων τριών – τεσσάρων ετών, υπονομεύοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.
Για όλα αυτά, λοιπόν, ο κ. Πετρόπουλος ενημέρωσε ότι προκηρύχθηκε απεργία για το Νοέμβριο, η οποία επιδιώκεται να είναι παλλαϊκή και πανεργατική.
Με τη σειρά του, το μέλος Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Μερτίκας, τόνισε ότι «στην πόλη της Καλαμάτας ένα μέσο σπίτι ενοικιάζεται 350-400 ευρώ, ενώ φτάνει τα 700 ανάλογα με τα τετραγωνικά», υπογραμμίζοντας ότι «με αυτούς τους όρους κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια».
Μεταξύ των διεκδικήσεων ο κ. Μερτίκας σημείωσε ότι συγκαταλέγονται οι αυξήσεις των μισθών, η επιστροφή των δώρων στο Δημόσιο, η κατάργηση φόρων σε τρόφιμα κι ενέργεια, η επιδότηση μετακίνησης από και προς την εργασία, η επιδότηση στέγασης, η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών για την εξασφάλιση στέγης όσων δεν έχουν, καθώς και η δωρεάν σίτιση εκπαιδευτικών σε φοιτητικές και στρατιωτικές λέσχες.
Παράλληλα, ο γ.γ. του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, παρατήρησε ότι η πρωτοβουλία ανάδειξης του εξαιρετικά κρίσιμου ζητήματος της στέγασης υπογραμμίζει το γεγονός ότι «η κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών που βιώνουν συνθήκες φτωχοποίησης δεν είναι κραυγή επαιτείας». Έκλεισε δε, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν στο να υπάρχει αξιοπρέπεια ως πραγματικότητα και όχι ως αίτημα.
Χρ.Μ.