Μεγαλειώδης υποδοχή της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας στη Μεσσήνη

Μεγαλειώδης υποδοχή της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας στη Μεσσήνη

Ξεκίνησε το πανηγύρι που θα διαρκέσει μέχρι και το επόμενο Σάββατο

Σήμερα το πρωί έφτασε στην πόλη της Μεσσήνης η εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, την οποία υποδέχθηκαν χιλιάδες πιστοί.

Η επίσημη υποδοχή της εικόνας έγινε με τιμές στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, ενώ ακολούθησε λιτάνευση στους κεντρικούς δρόμους της Μεσσήνης, μέχρι το Μετόχι της Ιεράς Μονής στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, όπου θα παραμείνει για προσκύνημα έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε θα λειτουργεί και το πανηγύρι.

Να σημειωθεί πως της υποδοχής προέστησαν οι μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος και ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές Μεσσηνίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, του Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών Νάντια Γιαννακοπούλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, οι δήμαρχοι Μεσσήνης και Καλαμάτας Γιώργος Αθανασόπουλος και Θανάσης Βασιλόπουλος, πλήθος ακόμα αυτοδιοικητικών, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Απευθυνόμενος ο μητροπολίτης Μεσσηνίας στους πιστούς αναφέρθηκε στη χάρη, αλλά και στη διαχρονική προστασία της Παναγίας στο ανθρώπινο γένος, τονίζοντας ότι «και στις ημέρες μας θα πρέπει να την επικαλούμεθα, ώστε να μεσιτεύει στον Υιό Της για τις όποιες δοκιμασίες βιώνουμε σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο».

Δηλώσεις


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας, Κώστας Ψυχάρης, ανέφερε ότι με λαμπρότητα και κατάνυξη η πόλη της Μεσσήνης υποδέχθηκε για ακόμα μια φορά την ιερά και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιωτίσσης, σε ανάμνηση θαύματος που επιτέλεσε η Υπεραγία Θεοτόκος κατά το 18ο αιώνα, αυτό της διασώσεως της Μεσσήνης και της ευρύτερης περιοχής από θανατηφόρο λοιμό.
Κλείνοντας ο κ. Ψυχάρης προέτρεψε τους προσκυνητές να προσέλθουν στο σημείο που θα παραμείνει η εικόνα και να εναποθέσουν τα λάθη, αλλά και τα πάθη τους, και προσευχόμενοι στην Υπεραγία Θεοτόκο να τους χαρίζει πρωτίστως υγεία, να τους ενδυναμώνει στον αγώνα της καθημερινότητας, αλλά και να τους προστατεύει από τις φωνές που προσπαθούν να τους επιβάλλουν εκπτώσεις σε θέματα πίστης, αξιών και ιδανικών.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα σπουδαία για την πόλη, «ένα ιδιαίτερο θρησκευτικό γεγονός που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία και αποτελεί στοιχείο της τοπικής ταυτότητας, αλλά και σημείο αναφοράς για πάρα πολύ κόσμο».
Κλείνοντας ευχήθηκε η χάρη της Παναγίας να δίνει δύναμη και υγεία σε όλους, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που ακολουθούν.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, Γιώργος Πετρόπουλος, δήλωσε ότι η υποδοχή της εικόνας σηματοδοτεί και την έναρξη του πανηγυριού, με τον Εμπορικό Σύλλογο στο πλαίσιο αυτό να διοργανώνει ένα 8ημερο προσφορών στα εμπορικά καταστήματα της πόλης.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη μια δράση για τον κόσμο που κάνει τις αγορές του από τα καταστήματα, παίρνοντας μέρος σε μια κλήρωση για έξι δωροεπιταγές, η οποία θα γίνει τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς δήλωσε ότι η εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ιερά σύμβολα της πίστης μας. Για τους Μεσσήνιους δε, αποτελεί το ιερό σύμβολο της αγάπης, της αλληλεγγύης, της προστασίας, της ευτυχίας, αλλά κυρίως της βοήθειας, γιατί είναι το καταφύγιο στο οποίο όλοι καταφεύγουμε όταν το χρειαζόμαστε.
Κάλεσε δε τον κόσμο να στηρίξει το παραδοσιακό πανηγύρι και τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως την πόλη της Μεσσήνης, που το έχει ανάγκη.

Ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης ευχήθηκε η Παναγία να δίνει δύναμη σε όλες τις Μεσσήνιες και τους Μεσσήνιους, «να δίνει δύναμη σε μια χρονιά που, όπως φαίνεται, θα έχει πολλές δυσκολίες».
«Στο ευρύτερο περιβάλλον μας- σχολίασε- ο πόλεμος δυναμώνει και αυτό είναι επικίνδυνο, ταυτόχρονα είναι μια δύσκολη χρονιά με την ακρίβεια ακόμα να καλπάζει».
Συμπλήρωσε ακόμη ότι όλοι προσπαθούν για το καλύτερο και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν, ευχήθηκε δε ο πόλεμος να σταματήσει και η Παναγία να δίνει δύναμη και κάθε καλό σε όλους.

Ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος δήλωσε ότι η Μεσσήνη υποδέχθηκε την προστάτιδά της, Παναγία Βουλκανιώτισσα, προστάτιδα ακόμα της Μεσσηνίας, της πατρίδας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ευχήθηκε η Παναγία να χαρίζει σε όλο τον κόσμο υγεία, δύναμη, ελπίδα και ειρήνη, «ειρήνη πάντα στη χώρα μας, αλλά και εκεί που γίνονται οι δύο σκληροί πόλεμοι».

Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα πολύ μεγάλη για τη Μεσσήνη, με τον ίδιον να είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρέθηκε εκεί, αφού είναι η πόλη στην οποία μεγάλωσε. Όπως συμπλήρωσε, η υποδοχή της εικόνας στέλνει ένα μεγάλο μήνυμα αισιοδοξίας, συμπερίληψης, συμπόνιας και αγάπης για όλους. Ευχήθηκε, δε, χρόνια πολλά σε όλους.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση