Μείωση παιδικού πληθυσμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά 12,6% τα τελευταία 10 χρόνια

Μείωση παιδικού πληθυσμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά 12,6% τα τελευταία 10 χρόνια

Δεδομένα για την κατανομή των παιδιών δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ

Το 15,6% του πληθυσμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι παιδιά έως 17 ετών, αλλά σε σύγκριση με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 12,6%. Το 51,6% είναι αγόρια και το 48,4% είναι κορίτσια.

Αυτό είναι το πρώτο βασικό στοιχείο που περιλαμβάνεται για την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην ειδική έκδοση της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκε χθες με θέμα «Τα παιδιά μέσα από την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021», η οποία περιέχει αναλυτικά δεδομένα για τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών.

Η έκδοση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της ΕΛΣΤΑΤ με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του πρόσφατα επικαιροποιημένου Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν.

Η έκδοση παρέχει πλήρη ανάλυση των δημογραφικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που αφορούν στα παιδιά στην Ελλάδα.

Τα δεδομένα αφορούν στην κατανομή των παιδιών ανά ηλικία και φύλο, καθώς και πληροφορίες για τη σύνθεση των νοικοκυριών, την εκπαίδευση των γονέων, τις συνθήκες διαβίωσης, την εργασία των γονέων και άλλα σημαντικά κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Επίσης, παρουσιάζονται συγκριτικά στοιχεία με την προηγούμενη απογραφή, αποκαλύπτοντας τις δημογραφικές μεταβολές στον παιδικό πληθυσμό.

Σύμφωνα, με τα στοιχεία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα παιδιά με ιθαγένεια άλλης χώρας, σε σύγκριση με το 2011, έχουν μειωθεί κατά πολύ, με το ποσοστό να ξεπερνά το 43%. Σημαντικά έχει μειωθεί και η εγκατάσταση παιδιών από το εξωτερικό την τελευταία 5ετία στην Περιφέρεια, με το ποσοστό μείωσης σε σύγκριση με το 2011 να είναι άνω του 79%.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 23.961 νοικοκυριά έχουν ένα παιδί, ενώ 20.570 έχουν από δύο παιδιά.

Το 83,9 των παιδιών της Περιφέρειάς μας ζουν και με τους δύο γονείς τους, ενώ ένα 12,5% ζει με έναν γονιό. Ποσοστό 3,6% δε ζει με τους γονείς του.

Στις οικογένειες που έχουν παιδιά, σε ποσοστό 54,2% εργάζονται και οι δύο γονείς, σε 34,8% εργάζεται μόνο ο πατέρας, σε 5,4% εργάζεται μόνο η μητέρα και σε 5,6% δεν εργάζεται κανένας από τους δύο γονείς.

Τέλος, τα περισσότερα παιδιά ζουν σε άνετα σπίτια, όπου στο καθένα αναλογεί πάνω από 20 τ.μ.

Της Βίκυς Βετουλάκη