Η προχθεσινή «Λευκή Νύχτα» στην Καλαμάτα μπορεί να έδωσε κάποιες εφήμερες ελπίδες για αύξηση της εμπορικής κίνησης, ως η τελευταία μέρα των θερινών εκπτώσεων, αλλά το ταμείο των επιχειρήσεων από τη συνολικότερη εικόνα της αγοράς είναι ισχνό.
Κι αυτό, γιατί περισσότερες από τις μισές εμπορικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις εκπτώσεις, τόσο στην Καλαμάτα όσο και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού, κατέγραψαν χαμηλότερες πωλήσεις συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα για τις θερινές εκπτώσεις του 2024 που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Βάσει των στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας προχθες, οι μισοί επιχειρηματίες στη Μεσσηνία δεν έμειναν καθόλου ή έμειναν λίγο ικανοποιημένοι από τις πωλήσεις τους κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων. Από την άλλη πλευρά, μόνο ένα μικρό ποσοστό εμφανίζεται ως πολύ ικανοποιημένο.
Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνονται και από την πτώση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα, με περισσότερα από τα μισά να καταγράφουν υποχώρησή της.
Ταυτόχρονα, υπάρχει κι ένα ποσοστό των επιχειρήσεων που θεωρεί ότι η επισκεψιμότητα διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Όπως σημειώνει γενικότερα η ΕΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωσή της: «Όπως συνάγεται από τα αποτελέσματα της έρευνας, διαφαίνεται ένας προβληματισμός για την πορεία της αγοράς. Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο θα εξαρτηθούν τόσο από την πορεία του πληθωρισμού όσο και από την άμβλυνση των γεωπολιτικών εντάσεων και συγκρούσεων, σε συνδυασμό βέβαια και με τις επιδόσεις της διεθνούς οικονομίας».
Επίσης, προστίθεται ότι οι θερινές εκπτώσεις του 2024 ολοκληρώθηκαν εν μέσω πολλαπλών αντιφάσεων. Η ανάκαμψη, τονίζει η ΕΣΕΕ, δε φαίνεται να εδραιώνεται στην αγορά εξαιτίας της διατήρησης των ανοδικών πιέσεων στο λειτουργικό κόστος και στις φορολογικές υποχρεώσεις.
Παράλληλα, η σωρευτικά διαβρωτική επίδραση του πληθωρισμού έχει συρρικνώσει το διαθέσιμο εισόδημα, καθιστώντας τους καταναλωτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς, με την αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον να παραμένει.
Στα θετικά περιλαμβάνονται τα μεγέθη του τουρισμού για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε επίπεδο εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης και ταξιδιωτικών εισπράξεων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα περιορίζονται στις τουριστικές περιοχές, ενώ η αδύναμη εγχώρια παραγωγική βάση συνεπάγεται επιβάρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, συρρικνώνοντας τον ήδη περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο.