Μόλις για 25 μέρες «είδε» υψηλές πληρότητες η Μεσσηνία φέτος

Μόλις για 25 μέρες «είδε» υψηλές  πληρότητες η Μεσσηνία φέτος

Οι Έλληνες μείωσαν τις μέρες διανυκτέρευσης, αλλά και τις καταναλώσεις

Σε ρυθμούς… φθινοπώρου άρχισε ήδη να κινείται ο τουρισμός στη Μεσσηνία και με το που μπήκε ο Σεπτέμβριος, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του νομού έπεσαν αρκετά κάτω του 70%.

Και η φετινή χρονιά δεν ήταν καλύτερη από την περσινή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρη Καραλή, με τη φουλ σεζόν, οπότε οι πληρότητες κινήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, να περιορίζεται σε ένα 25νθήμερο.

Κι εκεί που οι άλλες περιοχές στην Ελλάδα μιλούν για αυξήσεις, η Μεσσηνία υπολογίζει αν κάλυψε την περσινή χασούρα του 23%, με την αύξηση του 11-12% που καταγράφηκε φέτος…

Επίσης, όπως περιέγραψε ο κ. Καραλής, οι Έλληνες φέτος περιόρισαν σημαντικά τις μέρες των διακοπών τους, όπως και τις καταναλώσεις, καθώς η οικονομική δυσπραγία είναι πλέον κάτι περισσότερο από φανερή.

«Ο Έλληνας περνάει δύσκολα…»

Το αεροδρόμιο Καλαμάτας εξακολουθεί να είναι ο κυριότερος παράγοντας διαμόρφωσης της τουριστικής κίνησης που αναμένει η περιοχή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο 7μηνο του 2024 καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο Καλαμάτας 82 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 11,7%/+9 χιλ. σε σύγκριση με το 2023. Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε ότι πέρυσι καταγράφηκε μείωση 23%. Κατά συνέπεια, η περσινή χασούρα δεν καλύφθηκε.

Επίσης, στις αφίξεις εσωτερικού, από τα στοιχεία φαίνεται ότι στην Καλαμάτα σημειώθηκαν 8 χιλ. αφίξεις, σημειώνοντας μείωση 8,6% σε σχέση με το 2023.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Καραλής, από την Κυριακή οι πληρότητες άρχισαν να μειώνονται και να πέφτουν κάτω από το 70% , με αρκετές περιπτώσεις να είναι περίπου στο 60%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών, εξήγησε, ήταν Έλληνες και ο Έλληνας πλέον αυτές τις μέρες επιστρέφει στην καθημερινότητά του, καθώς ήδη περνάει δύσκολα οικονομικά. «Είδαμε με δυσκολία Έλληνες να προσπαθούν να ξεκουραστούν τρεις ημέρες και να παραγγέλνουν στα παιδιά μπριζόλα και οι ίδιοι να τη “βγάζουν” με μια σαλάτα… Ο Έλληνας ήταν large και σπάταλος, αλλά δούλευε σαν “σκυλί” και τις διακοπές του ήθελε να τις ευχαριστηθεί. Τώρα δεν μπορεί ούτε αυτό να κάνει. Έχω πελάτες που έρχονται κάθε χρόνο, εδώ και 20 χρόνια, και στην πλειοψηφία τους μείωσαν τις μέρες διαμονής. Έμεναν πέντε μέρες και τώρα έκλειναν για τρεις και ρωτούσαν αν μπορεί να γίνει καλύτερη τιμή. Έχω οικογένεια που έρχεται 20 ημέρες κάθε χρόνο και φέτος ήρθαν μόνο πέντε. Προσπαθούμε κι εμείς να ισοφαρίσουμε την κατάσταση, αλλά συνολικά, δυστυχώς, η πραγματικότητα δε θα διαφοροποιηθεί από την αντίστοιχη περσινή», υπογράμμισε ο κ. Καραλής.

Μειώθηκαν οι πληρότητες

«Από την Κυριακή, οι πληρότητες έχουν αρχίσει να φθίνουν. Πιστεύω, όμως, από αυτά που βλέπουμε μέχρι τώρα, ότι ο Σεπτέμβριος δε θα πάει άσχημα, αλλά φοβάμαι ότι ο Οκτώβριος θα πάει χειρότερα από πέρυσι. Η Καλαμάτα, λόγω κάποιων συνεδρίων που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν, θα πάει καλύτερα, αλλά οι άλλες περιοχές της Μεσσηνίας έχουν πρόβλημα», συνέχισε ο πρόεδρος των ξενοδόχων.

Σε ερώτησή μας για το πόσο διήρκεσε η φετινή περίοδος με πολύ υψηλές πληρότητες στη Μεσσηνία, ο κ. Καραλής είπε ότι εξαιρετική απόδοση σε πληρότητες ο νομός είχε για περίπου 25 ημέρες τον Αύγουστο. «Από 20 Ιουλίου άρχισε να αυξάνεται η κίνηση. Οι υπόλοιποι μήνες ήταν απλώς για την επιβίωση των επιχειρήσεων. Για τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Οι εισπράξεις μας δεν μπορούν να καλύψουν τις διαφορές. Η περιοχή δεν ανακάμπτει. Την περσινή χασούρα δεν την καλύψαμε ούτε στους εισερχόμενους επισκέπτες. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι η ελληνική αγορά τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι σε μεγάλη οικονομική κρίση», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Καραλής είπε ότι μέσα στο μήνα θα συγκληθεί η Ένωση Ξενοδόχων για να θέσουν όλα τα ζητήματα και να λάβουν αποφάσεις για το πώς πρέπει να κινηθούν και προς τους αρμόδιους φορείς, τους οποίους θέλουν επιτέλους να κινητοποιήσουν.

Της Βίκυς Βετουλάκη