Νεαρός Καλαματιανός επιδιδόταν εντατικά στη διακίνηση κοκαΐνης και χασίς

Νεαρός Καλαματιανός επιδιδόταν  εντατικά στη διακίνηση κοκαΐνης και χασίς

Στην εντατική διακίνηση κοκαΐνης και χασίς είχε επιδοθεί ένας νεαρός μόλις 23 ετών, ο οποίος διατηρεί κατάστημα καφέ στην Καλαμάτα, ενώ χρησιμοποιούσε ως «βαποράκια» ένα συνομήλικό του και έναν 56χρονο που εργαζόταν ως «ντελίβερι». Μαζί τους συνελήφθη και η 18χρονη γυναίκα του πρώτου, ενώ και οι τέσσερις χθες το μεσημέρι οδηγήθηκαν με βαριές κατηγορίες στον εισαγγελέα Καλαμάτας, ο οποίος τους παρέπεμψε στον ανακριτή, στον οποίο θα απολογηθούν σήμερα το πρωί.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας είχαν βάλει τις κινήσεις του 23χρονου και των συνεργών του στο μικροσκόπιο εδώ και αρκετό καιρό και σε επιχείρηση που έστησαν το πρωί της Πέμπτης, τον έπιασαν μαζί με τη γυναίκα του στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας «φορτωμένο» με αρκετές δόσεις κοκαΐνης, που προφανώς είχαν σκοπό να διακινήσουν.

Μάλιστα, είναι εντυπωσιακά τα μέτρα που λάμβανε ο 23χρονος για να μη συλληφθεί, καθώς χρησιμοποιούσε ακόμα και κομμένα με ειδικό τρόπο κουτάκια από αναψυκτικά, τα οποία έμοιαζαν σφραγισμένα, για να κρύβει εκεί τα «φιξάκια» της κοκαΐνης, ώστε ακόμα κι αν έπεφτε σε αστυνομικό έλεγχο, να μην μπορούσαν να γίνουν εύκολα αντιληπτά.

Συνολικά κατασχέθηκαν 99 ανισοβαρείς ποσότητες κοκαΐνης, αλλά και αρκετές δόσεις κάνναβης.

Διακίνηση
Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στη σύλληψη των τεσσάρων ατόμων, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και το -κατά περίπτωση- αδίκημα παράβασης της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών.

Από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας προέκυψε ότι ο 23χρονος ιδιοκτήτης του καφέ, τουλάχιστον από τα μέσα Ιουνίου φέτος, δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης και κάνναβης) στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, είχαν διαπιστώσει ότι ο 23χρονος αγόραζε ποσότητες κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης από άγνωστο μέχρι στιγμής προμηθευτή και στη συνέχεια τις διακινούσε σε τοξικομανείς, είτε σε σημεία που καθόριζαν για να γίνει η αγοραπωλησία είτε πήγαινε ο ίδιος στα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους, παραδίδοντάς τους τα ναρκωτικά. Παράλληλα, ναρκωτικά διακινούσε και από το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που διατηρεί στην Καλαμάτα.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο άλλος 23χρονος και ο 56χρονος λειτουργούσαν ως μεταπωλητές (dealers): προμηθεύονταν από αυτόν ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης και μετά τις διακινούσαν σε χρήστες.

Λάμβαναν μέτρα
Προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης, ενώ χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία άλλων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών. Κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες δε, επικοινωνούσαν με προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης. Σπάνια χρησιμοποιούσαν τα ονόματά τους, ενώ μιλούσαν κωδικά, αναφέροντας «Θα πιούμε καφεδάκι» ή «Θα έρθω να σε δω», «θα σε κεράσω εγώ μπυρίτσα» κ.ά.

Επίσης, τα ναρκωτικά δεν παραδίδονταν χέρι με χέρι, αλλά τα έκρυβαν σε διάφορα σημεία, όπως σε σιδεροσωλήνες, σε ρολόγια της ΔΕΗ και άλλα σημεία που βρίσκονταν έξω από το σπίτι του 23χρονου στην Καλαμάτα.

Οι τιμές πώλησης των ναρκωτικών, σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν 100 ευρώ το γραμμάριο η κοκαΐνη και 6 ευρώ ανά γραμμάριο το χασίς.

Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη τουλάχιστον 20 άτομα, τα οποία προμηθεύονταν τις ναρκωτικές ουσίες από τους συλληφθέντες.

Συλλήψεις
Ο 23χρονος μαζί με τη σύζυγό του εντοπίσθηκαν την Πέμπτη με το αυτοκίνητό τους στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας. Στην έρευνα που έγινε στο όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 13 ποσότητες κοκαΐνης βάρους 0,4 γραμμαρίων η κάθε μία και τρεις ποσότητες κοκαΐνης, βάρους 0,6 γραμμαρίων η κάθε μία, το ποσό των 470 ευρώ κι ένα κινητό τηλέφωνο.

Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι τους, όπου στο υπνοδωμάτιό τους βρέθηκαν πολλές δόσεις κοκαΐνης μοιρασμένες σε διάφορες ποσότητες, συνολικού βάρους 104,4 γραμμαρίων, δύο ισοβαρείς ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους ενός γραμμαρίου, ένα μεταλλικό κουτάλι το οποίο χρησιμοποιούσαν ως δοσομετρητή, δύο βεγγαλικά, ρολά διάφανης ζελατίνας για τη συσκευασία των ναρκωτικών, το ποσό των 765 ευρώ, όπως και το ποσό των 3.801 Λεκ Αλβανίας και τρία κινητά τηλέφωνα.

Ο δεύτερος 23χρονος και ο 56χρονος, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Αστυνομία, την Πέμπτη αγόρασαν ποσότητες ναρκωτικών από τον 23χρονο για να τις διακινήσουν, συνελήφθησαν στα σπίτια τους, όπου και έγινε έρευνα.

Συνολικά στην κατοχή τους βρέθηκαν 226,7 γραμμάρια κάνναβης μοιρασμένα σε διάφορες ποσότητες, 4,8 γραμμάρια κοκαΐνης, επίσης μοιρασμένη σε «φιξάκια», το ποσό των 1.415 ευρώ, δύο κινητά τηλέφωνα και μια μοτοσικλέτα ιδιοκτησίας του 56χρονου. Στην κατοχή του 23χρονου «ντελιβερά» βρέθηκαν και δύο ζυγαριές ακριβείας.

Υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση θα αποκόμιζαν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 75.000 ευρώ.

Η δε αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Της Βίκυς Βετουλάκη