Μια διαφορετική μορφή του Νέδοντα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ο Καλαματιανός αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Γουρνάς και η Παναγιώτα Μούσα, συμμετέχοντας σε ένα ξεχωριστό διήμερο δράσεων το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Αφορμή για τη διοργάνωση, που είχε τίτλο «Ιδέες για μια πράσινη πόλη», ήταν η ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε την καθημερινότητα και τις επιλογές μας, για να γίνει εφικτό ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Έτσι, στο ευρύτερο πλαίσιο ευαισθητοποίησης για τις ανάγκες της σύγχρονης πόλης και της περιβαλλοντικής της διάστασης, μεταξύ άλλων δράσεων πραγματοποιήθηκε έκθεση αρχιτεκτονικών ιδεών για μια πράσινη πόλη με τίτλο «Ανθρώπινοι Οικισμοί – Βιώσιμες Κοινότητες», βασισμένη στη θεματική των βιώσιμων ανθρώπινων οικισμών του Κωνσταντίνου Δοξιάδη.
Στην έκθεση έλαβε μέρος η αρχιτεκτονική μελέτη του Κωνσταντίνου Γουρνά και της Παναγιώτας Μούσα, με τίτλο «εύτε τράγος πίνησι Νέδης ελικόρροον ύδωρ, σχεδόθεν γαρ όλεθρος // Κήπος. Μέσον. Αγορά / Νέδοντος οραματισμοί», η οποία επιλέχθηκε μαζί με άλλες 26 προτάσεις από την αρμόδια κριτική επιτροπή, ανάμεσα στα συνολικά 81 έργα που κατατέθηκαν προς κρίση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει προβληματικές και προτείνει λύσεις που εμπίπτουν στην ευρύτερη θεματική του αστικού σχεδιασμού, επιλέγοντας ως πεδίο έρευνας την πόλη της Καλαμάτας.
Η πρόταση που τη συνοδεύει περιλαμβάνει εστιασμένες παρεμβάσεις, που εντάσσονται σε μια τριμερή, αλλά ενιαία λογική ανασχεδιασμού, η οποία καλείται να επαναπροσδιορίσει το αστικό τμήμα του ποταμού Νέδοντα, που διασχίζει την πόλη στον άξονα βορρά – νότου. Τόσο η κοίτη όσο και τα παρόχθια μέτωπα του ποταμού προσεγγίζονται ως τμήματα ενός άξονα που, εκτός από τους οραματισμούς που τον αντιμετωπίζουν αμιγώς με τρόπο υλικοτεχνικό, σχεδιάζεται ώστε να αποτελέσει τοπόσημο και μέσο συρραφής των εκατέρωθεν συνοικιών, προσφέροντας παράλληλα διαδρομές και θέες προς τα εναλλασσόμενα – ανά εποχή – υδάτινα τοπία του.
Η μελέτη έχει αποσπάσει βραβείο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος στην κατηγορία «Διπλωματικές Εργασίες Αρχιτεκτόνων Μηχανικών που απέκτησαν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το 2023».
Επιπλέον, βρίσκεται ανάμεσα στα 56 επιλεγμένα έργα αρχιτεκτονικής της φετινής διοργάνωσης των GRAIL AWARDS, αποτελώντας τη μοναδική διακριθείσα μελέτη στην κατηγορία φοιτητικές Αρχιτεκτονικές Εργασίες.
Επίσης, ένα τμήμα της έχει δημοσιευθεί στο διεθνές αρχιτεκτονικό περιοδικό Archisearch, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή της στο θεσμό των Βραβείων Διπλωματικών Εργασιών Φοιτητών Αρχιτεκτονικών Σχολών, που έχει δημιουργηθεί από τον Μανώλη Αναστασάκη, με αντίστοιχη δημοσίευσή της στο gradreview.gr.