Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ανακάλεσε ο Γεωργιάδης μετά τις σφοδρές αντιδράσεις


Στην κατηγορία άγονα Β’ τα Κέντρα Υγείας Γαργαλιάνων και Αγίου Νικολάου

Ανακάλεσε τελικά χθες αργά το απόγευμα, υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, την απόφαση με την οποία υποβάθμιζε το Νοσοκομείο Καλαμάτας από τις άγονες περιοχές α΄ σε β΄.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε την επαναφορά του Νοσοκομείου Καλαμάτας στην κατηγορία α’ των άγονων περιοχών, καθώς και την ένταξη των Κέντρων Υγείας Γαργαλιάνων και Αγίου Νικολάου στην κατηγορία β’ των άγονων γραμμών.

Στην απόφαση του υπουργού αναφέρθηκαν χθες οι βουλευτές Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Περικλής Μαντάς
Ο κ. Μαντάς συγκεκριμένα ανέφερε: «Θετική ήταν η ανταπόκριση της κυβέρνησης στα βασικά μας αιτήματα σχετικά με το χαρακτηρισμό των άγονων και προβληματικών περιοχών της Μεσσηνίας, τόσο για την επαναφορά του Νοσοκομείου Καλαμάτας στην κατηγορία α’ όσο και για την ένταξη των περιοχών των Γαργαλιάνων και του Αγίου Νικολάου στην κατηγορία β’.

Ευχαριστώ θερμά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι άκουσαν τη λογική και τα επιχειρήματά μας, έσκυψαν πάνω στο πρόβλημα και έδωσαν άμεσα και γρήγορα τη λύση που οι συνθήκες απαιτούσαν.

Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση όχι μόνο να αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας, αλλά και να κάνει πράξη με αποτελεσματικότητα και χωρίς περιττές καθυστερήσεις ένα ορθολογικό και δίκαιο αίτημα που αφορά σε ολόκληρη τη Μεσσηνία.

Με τα νέα αυτά δεδομένα, σε συνδυασμό με τις ενισχυμένες παροχές, τις στοχευμένες ελαφρύνσεις και τα αυξημένα οικονομικά κίνητρα που θεσμοθέτησε και υλοποιεί η κυβέρνηση για το ιατρικό προσωπικό, η πατρίδα μας βήμα βήμα αποκτά το κατάλληλο πλαίσιο για την προσέλκυση νέου ενδιαφέροντος και την ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι ώστε κάθε μονάδα του νομού μας να είναι σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες Υγείας που όλοι μας χρειαζόμαστε».

Μίλτος Χρυσομάλλης
Με τη σειρά του ο κ. Χρυσομάλλης δήλωσε: «Η προσπάθειά μας και οι συνεχείς επικοινωνίες με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την αλλαγή της Καλαμάτας από άγονη κατηγορίας Α’ σε άγονη κατηγορίας Β’, έπιασαν τόπο. Με νέα απόφασή του ο υπουργός επαναφέρει άμεσα την Καλαμάτα άγονη κατηγορίας Α’, διατηρώντας έτσι τα κίνητρα μοριοδότησης, αλλά και τα οικονομικά κίνητρα που προβλέπει η σχετική απόφαση. Παράλληλα, ικανοποιεί και το αίτημά μας για την ένταξη του ΚΥ Αγίου Νικολάου και των Γαργαλιάνων στις άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, ενισχύοντας έτσι τις πιθανότητες έλευσης νέων ιατρών στα αντίστοιχα Κέντρα Υγείας.

Τον ευχαριστώ από καρδιάς, γιατί άκουσε με προσοχή όλα τα επιχειρήματα που του εξέθεσα από την προηγούμενη Πέμπτη έως και σήμερα (σ.σ. χθες), ασχολήθηκε ενδελεχώς και αντιλήφθηκε άμεσα τις μελλοντικές συνέπειες που θα είχε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας η αλλαγή του σε άγονο κατηγορίας Β’ και προχώρησε στην αλλαγή της απόφασής του, ενημερώνοντάς με σήμερα το πρωί.

Ευχαριστώ, επίσης, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη συνεχή συνεργασία που είχαμε για το ζήτημα και την καίρια παρέμβασή του.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας πρέπει να ενταχθεί στην άγονη κατηγορία α’ από κατηγορία β’ που είναι ήδη από το 1987 και πάντοτε αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης του ιατρικού δυναμικού.

Θα συνεχίσω να πιέζω προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί είναι ένα νοσοκομείο με εμβέλεια πέρα από τη δυτική Μεσσηνία».

Δημήτρης Πτωχός
Με αφορμή την ανάκληση της απόφασης για το Νοσοκομείο Καλαμάτας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, σημείωσε: «Η ανάκληση της απόφασης για το Νοσοκομείο Καλαμάτας αποτελεί μια θετική εξέλιξη, που διασφαλίζει τη συνέχιση της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Μεσσηνίας. Εκτιμούμε την ανταπόκριση του υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία που επέδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, με

γνώμονα την ενίσχυση του συστήματος υγείας και την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών».

Θανάσης Βασιλόπουλος
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω θερμές ευχαριστίες προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για την απόφασή του να διατηρήσει το νοσηλευτικό ίδρυμα Καλαμάτας στην κατηγορία α’ των άγονων περιοχών.

Με την απόφαση αυτή ο υπουργός έρχεται να ικανοποιήσει ένα καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που σε συνδυασμό με τη θετική απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα στους ιατρούς των άγονων περιοχών της α’ και β’ Κατηγορίας, δημιουργεί συνθήκες ικανές να ενισχύσουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αλλά και ευρύτερα των δομών Υγείας της Περιφέρειας.

Μέριμνα όλων το νοσηλευτικό ίδρυμα Καλαμάτας, που διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στον υγειονομικό χάρτη της νότιας Πελοποννήσου, να συνεχίσει, μέσω του άρτια καταρτισμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που διαθέτει, να προσφέρει υψηλού επιπέδου παροχές υγείας σε κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής μας».