Νοσοκομείο Καλαμάτας: Απειλούν με παραίτηση οι γιατροί αν δεν ανακαλέσει ο Γεωργιάδης

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Απειλούν με παραίτηση οι γιατροί αν δεν ανακαλέσει ο Γεωργιάδης

Ακόμα και να παραιτηθούν ομαδικά απειλούν οι ειδικευμένοι γιατροί που υπηρετούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, εάν ο υπουργός Υγείας δεν πάρει πίσω την υποβάθμιση του νοσοκομείου, όσον αφορά στην κατηγοριοποίησή του στα άγονα.

Το δε μεσημέρι της Πέμπτης οργανώνουν διαμαρτυρία και καλούν τους Μεσσήνιους πολίτες να ενώσουν τη φωνή τους μαζί τους.

Προσβλητική απόφαση
Με απόφαση που έλαβε στην έκτακτη γενική του συνέλευση το Σωματείο των Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ στη Μεσσηνία χαρακτηρίζει «χαριστική βολή» για το Νοσοκομείο Καλαμάτας την υποβάθμισή του σε άγονο Β από άγονο Α, καθώς περιορίζει σημαντικά τα κίνητρα (εξέλιξης, μοριοδότησης αλλά και οικονομικά) που υπήρχαν για την προσέλκυση γιατρών να εργαστούν σε αυτό.

«Η λειτουργία του νοσοκομείου είναι κομβική και άρρηκτα συνδεδεμένη με μια περιοχή ταχέως αναπτυσσόμενη και από τις ελάχιστες που κατέγραψαν αύξηση πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή, ενώ είναι γνωστός ο πολλαπλασιασμός του πληθυσμού τον οποίο εξυπηρετεί κατά τη θερινή περίοδο. Να επισημάνουμε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας καλύπτει μια μεγάλη πληθυσμιακά περιοχή και έχει ιδιαίτερα υψηλό φόρτο εργασίας, αφού σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας κατατάσσεται πρώτο περιφερειακό νοσοκομείο σε προσέλευση ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εντός της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) και τρίτο πανελλαδικώς.

Από την άλλη μεριά, είναι μονίμως υποστελεχωμένο με ποσοστό κενών θέσεων που φτάνει έως 50% σε συγκεκριμένες κλινικές. Αυτό μας ωθεί σε μια συνεχή και έντονη εργασιακή εξουθένωση. Παράλληλα, να υπενθυμίσουμε ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το 50% όλων των προκηρύξεων γιατρών του ΕΣΥ αποβαίνουν άγονες και σε κρίσιμες ειδικότητες (πχ παθολογία, ογκολογία) το ποσοστό αυτό φτάνει στο 100%», αναφέρει η απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Θα παραιτηθούν
Γι’ αυτό, όπως τονίζουν, καθίσταται επιτακτική ανάγκη το υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει την απόφαση. «Οι ιατροί του νοσοκομείου χαρακτηρίζουμε την απόφαση αυτή ως προσβλητική έως και τιμωρητική απέναντί μας, καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι η υποβάθμιση αυτή μας στερεί κάθε ελπίδα καλυτέρευσης των συνθηκών εργασίας μας, άρα και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς το μεσσηνιακό λαό, καθώς όλο και λιγότεροι συνάδελφοι θα κατευθύνονται πλέον προς το νοσοκομείο μας, κάτι που μακροπρόθεσμα και νομοτελειακά θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των υπηρεσιών του.

Καλούμε, συνεπώς, άμεσα τον υπουργό Υγείας να επαναφέρει το Νοσοκομείο Καλαμάτας στην κατηγορία αγόνου Α΄. Σε αντίθετη περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία των υπηρετούντων ιατρών του νοσοκομείου δηλώνει ενυπόγραφα την ξεκάθαρη πρόθεσή της να παραιτηθεί ομαδικά», καταλήγει το ψήφισμα, ανακοινώνοντας ότι θα πραγματοποιήσουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Καλαμάτας την Πέμπτη 12/9, στη 1.00 μετά το μεσημέρι, καλώντας το μεσσηνιακό λαό και όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς του νομού να παρευρεθούν και να υπογράψουν το ψήφισμα.

Της Βίκυς Βετουλάκη