Ο Δ. Σωφρονάς για το Νοσοκομείο Καλαμάτας: Δε φτάνει που μας δείρανε, μας πήραν και τη σκούφια…


Από τις πλέον σημαντικές στιγμές της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ήταν όταν πήρε το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος και ιατρός Δημήτρης Σωφρονάς, για να αναφερθεί στο θέμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας και την ανάκληση της απόφασης του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενέταξε τις προηγούμενες μέρες το Νοσοκομείο Καλαμάτας στη β’ κατηγορία των άγονων περιοχών, υποβαθμίζοντάς το ακόμα περισσότερο.

Ουσιαστικά, με τη νέα απόφαση ο κ. Γεωργιάδης επαναφέρει το Νοσοκομείο Καλαμάτας στο καθεστώς που ισχύει από το 1987, όταν με το Προεδρικό Διάταγμα έγινε ο χαρακτηριστικός προβληματικών και άγονων πόλεων ή κωμοπόλεων, στο πλαίσιο θέσπισης κινήτρων στους γιατρούς.

Πρόκειται για μια ιδιότυπη «επιστροφή στο παρελθόν», η οποία όμως το μόνο που «διασφαλίζει» είναι να μην υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το Νοσοκομείο Καλαμάτας και σε καμιά περίπτωση δε λύνει τα σοβαρά προβλήματα που το ταλανίζουν.

Σημειώνεται ότι η νέα απόφαση του υπουργού Υγείας, με την οποία το Νοσοκομείο Καλαμάτας γλιτώνει την περαιτέρω υποβάθμιση, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τόσο από την κεντρική πολιτική σκηνή όσο και από την αυτοδιοικητική.

Μεταφράζοντας την απόφαση ο κ. Σωφρονάς μάς είπε ότι με τα… πανηγύρια “βλέπουμε το δέντρο, αλλά χάνουμε το δάσος”. Δηλαδή, μπορεί να διορθώθηκε η απόφαση, αλλά η κατάσταση στο νοσοκομείο παραμένει άθλια. Μιλώντας με τα χρόνια της εμπειρίας του, τόνισε ότι οι νέοι γιατροί για να έρθουν στην Καλαμάτα επιζητούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μονιμότητα. Η λύση με τους επικουρικούς γιατρούς είναι απλά… μπάλωμα. Για το λόγο αυτό επισήμανε ότι ο αγώνας για την αναβάθμιση του νοσοκομείου θα πρέπει να συνεχιστεί πιο έντονα.

Τέλος, αναφερόμενος στα κάθε είδους… παραγοντιλίκια (από δηλώσεις βουλευτών μέχρι και του μητροπολίτη), δήλωσε πως δεν προάγουν μια κοινωνία ευνομούμενη και δημοκρατική.

Στη συνέχεια, η δημοτική παράταξη “Καλαμάτα_Μετά”, σε χθεσινή γραπτή της ανακοίνωση σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι “δε νιώθει καμία ανάγκη να εκφράσει ευχαριστίες, όπως έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, προς τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για τη λεγόμενη διόρθωση της απόφασής του σχετικά με την υποβάθμιση του νοσοκομείου. Αντίθετα, καλούμε τον υπουργό Υγείας να ζητήσει συγγνώμη για την άδικη αναταραχή και αναστάτωση που προκάλεσε για τόσες ημέρες στην τοπική κοινωνία, στο ιατρικό και άλλο προσωπικό του νοσοκομείου μας. Για εμάς ο αγώνας συνεχίζεται για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας και την παροχή των υπηρεσιών υγείας που οι πολίτες δικαιούνται να λαμβάνουν. Καλούμε και τη Δημοτική Αρχή, για μια ακόμη φορά, να συμπαρασταθεί σε αυτό τον αγώνα, στον οποίο βέβαια οι ευχαριστίες δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες. 

Θα είμαστε δίπλα στο ιατρικό και λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου Καλαμάτας, δίπλα σε όλους τους πολίτες, για να στελεχωθούν όλες οι κλινικές και όλα τα τμήματα με το προσωπικό που ορίζουν τα οργανογράμματα, και για να λειτουργήσουν και νέα τμήματα αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας”.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη