Ο Γιώργος Αρβανίτης παρουσιάστηκε στο μεσσηνιακό κοινό μέσα από τα βιώματά του

Ο Γιώργος Αρβανίτης παρουσιάστηκε στο μεσσηνιακό κοινό μέσα από τα βιώματά του

Την ευκαιρία να γνωρίσουν τη διαδρομή και τα βιώματα του κινηματογραφιστή και μοντέρ Γιώργου Αρβανίτη στο πλάι μερικών από τους αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, είχαν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας να παρευρεθούν το απόγευμα της Κυριακής στην πρώτη εκδήλωση για φέτος στο αναγνωστήριο τηςΛαϊκής Βιβλιοθήκης.

Με επίκεντρο της συζήτησης τις διαφορές που παρουσιάζει η κινηματογραφική από τη στατική φωτογραφία, ο σπουδαίος Γιώργος Αρβανίτης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο μέσα από τα δικά του μάτια.

Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του ως αυτοδίδακτος, περισσότερες από έξι δεκαετίες νωρίτερα, κατάφερε με επιμονή και μεράκι γι’ αυτό που κάνει, όχι μόνο να παραμείνει επάξια στο χώρο, αλλά και να διακριθεί για τη δουλειά του, με αρκετές βραβεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σήμερα, όντας μόνιμος κάτοικος του Παρισιού, στο οποίο διέφυγε πριν από 35 χρόνια, θυμάται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ξεκίνημά του, όταν τη δεκαετία του ’60 άρχισε να δουλεύει για εταιρείες παραγωγής ταινιών όπως η Φίνος Φιλμ, στην οποία συνεργάστηκε με τους Βουγιουκλάκη, Βουτσά, Βλαχοπούλου, Χρονοπούλου και άλλους.

Το επαγγελματικό του μέλλον, δε, έμελλε να είναι ακόμη πιο λαμπρό, φέρνοντάς τον ως συνεργάτη πλάι σε προσωπικότητες όπως ο Ζύλ Ντασέν, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Παντελής Βούλγαρης με τον οποίο δούλεψαν μαζί για τις «Νύφες».

Σήμερα, στα 83 του χρόνια, συνεχίζει ακούραστος τη διεθνή φιλμογραφία πλάι στο νεαρό γιο του Λεωνίδα, κρατώντας πάντοτε σε… «πρώτο πλάνο» την ιδιαίτερη εκείνη οπτική του, η οποία τον καθιέρωσε.

Χρ.Μ.

φωτογραφίες: Σταύρος Τουφεξής