Ο Ποσειδώνας γιόρτασε 100 χρόνια ιστορίας και βράβευσε τους πρωταθλητές της τελευταίας δεκαετίας

Ο Ποσειδώνας γιόρτασε 100 χρόνια ιστορίας και βράβευσε τους πρωταθλητές της τελευταίας δεκαετίας

Παρ’ ότι μια ώρα είναι αδύνατον να χωρέσει 100 χρόνια ιστορίας, η λιτή εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας «Ο Ποσειδών» το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου 2024 στον ανοικτό χώρο των εγκαταστάσεών του για την επέτειο ενός αιώνα, 1924-2024, από την πρώτη (άτυπη) ίδρυσή του (η επίσημη ακολούθησε το 1932), έδωσε μια μικρή γεύση από τη σημασία, την προσφορά, το εύρος, τη διαχρονικότητα και τη δυναμική του ιστορικού καλαματιανού συλλόγου.

Ξεχωριστή στιγμή, ιδιαίτερης σημασίας και με πολλούς συμβολισμούς, αποτέλεσε η βράβευση από τον νυν πρόεδρο, Γιάννη Αδαμόπουλο, του επίτιμου προέδρου Δημήτρη Κακαλίκα, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του ΔΣ ή διοικητικό μέλος για δεκαετίες, ενώ συγκίνηση σκόρπισε η συμπερίληψη στις βραβεύσεις του τμήματος ιστιοπλοΐας για άτομα με αναπηρίες του εμβληματικού μαχητή της ζωής της πόλης μας, Γιάννη Τύρου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια, σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Οι υπεύθυνοι του ΝΟΚ επέλεξαν να βραβεύσουν αθλητές του «Ποσειδώνα» που διακρίθηκαν την τελευταία 10ετία από τα εν λειτουργία τμήματα, ανάμεσα στους οποίους ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στους πρωταθλητές του ΝΟΚ που ξεπέρασαν τα σύνορα της πατρίδας μας. Ο λόγος για τους κολυμβητές Βασιλική Μπάκα, Σταυρούλα Λουκαρέα, Μάριο Χρυσομάλλη και τους σκακιστές Μαρίνα Μακροπούλου και Παναγιώτη Τσιάλα.

Κάλλιστα θα μπορούσε να είναι από την πλευρά των βραβευομένων, αλλά ανέλαβε να δώσει βραβεία, ο Καλαματιανός πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (επανεξελέγη πρόσφατα πανηγυρικά), Κυριάκος Γιαννόπουλος, η παρουσία του οποίου στη γιορτή του ΝΟΚ ήταν ιδιαίτερα σημαντική από κάθε άποψη.

Οι υπεύθυνοι του καλαματιανού Ομίλου, συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω για την προχθεσινή εκδήλωση:

Στην εορτή παρευρέθηκαν οι Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Αθλητισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου κος Σιδέρης Βασίλειος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας κος Αναστασόπουλος Στάθης, η Εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλαμάτας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας κα Εξηνταβελώνη Λυδία, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού Δήμου Καλαμάτας κος Λαζαρίδης Γεώργιος, ο κος Στάθης Καρέλιας, ο Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κος Γκρέκης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ κος Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ κος Γιαννόπουλος Κυριάκος, ο Εκπρόσωπος του ΝΑΣΚ Αίολος κος Μανωλόπουλος Κωνσταντίνος και ο Πρόεδρος του Μεσσηνιακού κος Στασινόπουλος Τάκης. Αφού παρουσίασε μία ιστορική διαδρομή του Ομίλου ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας κος Αδαμόπουλος Ιωάννης, η παρουσιάστρια της εκδήλωσης, κα Αναγνωστοπούλου Γεωργία κάλεσε για τους προβλεπόμενους χαιρετισμούς. Επίσης χαιρετισμό έστειλαν οι Βουλευτές Μεσσηνίας κος Λαμπρόπουλος Ιωάννης, κος Χαρίτσης Αλέξης, κος Μαντάς Περικλής και κος Χρυσομάλλης Μίλτος. Όλοι μίλησαν με θερμά λόγια για την μεγάλη ιστορία και το σημαντικό έργο του ιστορικού Ομίλου της Καλαμάτας. Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ κος Γιαννόπουλος Κυριάκος, μαζί με τον Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας κος Αδαμόπουλος Ιωάννης τίμησαν εκ μέρους του Ομίλου τον μακροβιότερο Πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας κ. Κακαλίκα Δημήτριο για την πολύτιμη προσφορά του με μια πλακέτα που φέρει το Κεφάλι του Ποσειδώνα.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των αθλητών που διακρίθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία. Ο κος Καρέλιας Στάθης έκανε τις βραβεύσεις για το Τμήμα Ιστιοπλοΐας ΑΜΕΑ και κατέθεσε τις αναμνήσεις του ως αθλητής του Ομίλου και συνεχάρη για την διοργάνωση και για την προσφορά τους τον Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου.

Ακολούθησε pasta party για τα παιδιά και όλους τους παρευρισκόμενους. Με την λήξη των βραβεύσεων αποχαιρέτησαν περίπου 100 άτομα, λόγω της λειτουργίας των σχολείων την επόμενη ημέρα. Αυτό είχε σαν συνέπεια να περισσέψει ικανή ποσότητα μερίδων φαγητού τα οποία το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε και προσέφερε με αγάπη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, ώστε να βοηθηθούν οι άποροι και οι άστεγοι του Δήμου μας. Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστούν όλους τους παρευρισκόμενους και επίσημους καλεσμένους που τίμησαν με την παρουσία τους την μεγάλη γιορτή του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, καθώς και όλα τα ΜΜΕ της πόλης μας, που ήταν για άλλη μία φορά δίπλα στον Όμιλο».

Οι βραβεύσεις
Επίτιμος Πρόεδρος, Δημήτριος Κακαλίκας: Για την πολύτιμη και πολυετή προσφορά του στο Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας ως Έφορος Ιστιοπλοΐας αλλά και ως Πρόεδρος επί σειρά ετών στο Σύλλογο.

-ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Μπάκα Βασιλική – Σταυρούλα: Συμμετοχή με μετάλλια σε Πολυεθνείς συναντήσεις με την Εθνική Ομάδα, Βαλκανικούς Αγώνες, Μεσογειακό Κύπελλο, 6η θέση στα 100ΕΛ και 10η στα 50ΕΛ στους Πανευρωπαϊκούς Εφήβων – Νεανίδων στο Ντόντρεχτ της Ολλανδίας 9-13/7/2014, 12η στα 50ΕΛ και 19η στα 100ΕΛ στο 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων στην Σιγκαπούρη 25-30/8/2015, 1η στα 100ΕΛ στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα στην Τραπεζούντα 13-16/7/2016, μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κατηγοριών και σε Εθνικά Πρωταθλήματα ανδρών–γυναικών.

Λουκαρέα Σταυρούλα: Συμμετοχή με μετάλλια σε Πολυεθνείς συναντήσεις με την Εθνική Ομάδα, σε Βαλκανικούς Αγώνες, στους Πανευρωπαϊκούς Εφήβων – Νεανίδων στην Νετάνια του Ισραήλ 28/6 -2/7/2017, 7η θέση στα 50ΥΠ και 4η στα 4Χ100Μικτή Ομαδική στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα στην πόλη Μαράκες του Μαρόκο, μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κατηγοριών και σε Εθνικά Πρωταθλήματα ανδρών–γυναικών.

Χρυσομάλλης Μάριος – Παναγιώτης: Συμμετοχή σε Πολυεθνείς συναντήσεις με την Εθνική Ομάδα, 11 η θέση στα 4Χ100ΕΛ και 4Χ100ΕΛ mixed στους Πανευρωπαϊκούς Εφήβων – Νεανίδων στην Ρώμη 6-11/7/2021, 2η θέση στα 100ΕΛ και στα 4Χ100ΕΛ στην Παγκόσμια

Γυμνασιάδα στην Κάαν της Γαλλίας 17-20/5/2022, συμμετοχή στους Πανευρωπαϊκούς Εφήβων – Νεανίδων στο Οτοπένι της Ρουμανίας 5-10/7/2022, όπου κατέλαβε την 9η θέση στα 100ΕΛ, 15ος στα 50ΕΛ, 7ος στα 4Χ100 Μικτή Ομαδική, 9ος στα 4Χ100ΕΛ mixed, μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κατηγοριών και συμμετοχές σε τελικούς σε Εθνικά Πρωταθλήματα ανδρών –γυναικών.

Σκιαδοπούλου Όλγα και Τσάκαλης Βασίλειος: μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κατηγοριών και συμμετοχές σε τελικούς σε Εθνικά Πρωταθλήματα

Μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κατηγοριών: Χάππα Αναστασία, Παπαμανωλοπούλου Εριέττα, Μάργαρη Ουρανία, Φιλανδριανού Ελευθερία, Κασιδάκης Κωνσταντίνος-Ιάσονας, Κολιοφούτης Ίων, Λαγοπάτης Γεώργιος, Λαγωνικάκος Παναγιώτης, Μιχαλόπουλος Σταύρος, Μυτσκίδης – Τεριζάκης Ιωάννης.

-Κολύμβηση MASTERS (βετεράνοι)
Για την 1η θέση με Πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία τους: .Κοντόπουλος Κωνσταντίνος, Λαγοπάτης Παναγιώτης, Λαγούδης Νικόλαος. Λούκος Πέτρος: 2η θέση Πανελληνίως στη κατηγορία του. Μούσεβα Στεφανία: 1η θέση με Πανελλήνιο ρεκόρ στα 50 και 100 πρόσθιο.

Πρώτη θέση για το ΝΟΚ στις σκυταλοδρομίες με Πανελλήνιο ρεκόρ, με τους Λαγοπάτη Παναγιώτη, Κοντόπουλο Κωνσταντίνο, Λαγούδη Νικόλαο και Λούκο Πέτρο.

-ΣΚΑΚΙ
Μακροπούλου Μαρίνα: 2017 αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών στην κατηγορία βετεράνων 50+, 2019 αργυρό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών 50+, 2022 Πρωταθλήτρια Ελλάδος Γυναικών, 2023 Πρωταθλήτρια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών βετεράνων 50+ και χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών βετεράνων 50+.

Λούκα Μαριάνθη: 4η θέση το 2014 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ12 και το 2017 ισοβαθμία στην 3η-4η θέση στο 25ο Διεθνές Τουρνουά της Νίκαιας (Β’ όμιλος με 120 συμμετοχές).

Νινιός Γεώργιος: 2024 Πρωταθλητής στο 47ο Διεθνές Τουρνουά «ΙΚΑΡΟΣ» (Β’ όμιλος 93 συμμετοχές)

Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής: Η ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας καταλαμβάνει την 6η θέση το 2016 ανάμεσα σε 36 συμμετοχές στο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Από το 2014 έως και 2019 η ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας ανήκει στην Α’ Εθνική και λαμβάνει με επιτυχία μέρος στα Πρωταθλήματα της Α’ Εθνικής . Το 2020, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αρνείται να λάβει μέρος οπότε και πέφτει κατηγορία στην οποία αγωνίζεται έως και το 2024. Στην Α’ Εθνική Κατηγορία αγωνίστηκαν οι κάτωθι αθλητές με αρχηγό τον κ. Κινόπουλο Αργύρη: Αθανασόπουλος Θοδωρής, Αθανασοπούλου Ανδριάνα, Βλαχάκης Νίκος, Γιλμάζ Μουστάφα, Διαμαντέας Πέτρος, Ιάσονας Μουτζούρης, Ιστρατέσκου Αντρέι, Κατερινόπουλος Κωνσταντίνος, Κλαμπατσέας Χρήστος, Κοντοκάνης Ανδρέας, Λιάκος Χρήστος, Λούκα Μαριάνθη, Μακροπούλου Μαρίνα,, Μαρία Φράγκου, Μπακής Απόλλων, Μπαλόκας Δημήτρης, Μπελιώτης Γεώργιος, Πουλόπουλος Ηλίας, Σάμπο Γκέρκελι, Σαραντόπουλος Κώστας,  Σγούρος Απόστολος, Ταβουλαρέας Νικόλας, Τσεκούρας Θοδωρής.

Στην ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας που το 2018 προκρίθηκε στο F8 του Πανελλήνιου Κυπέλλου Ελλάδος (Τσεκούρας Θοδωρής, Μακροπούλου Μαρίνα, Σγούρος Απόστολος, Μπελιώτης Γεώργιος).

-ΠΟΛΟ
Για τη συμβολή τους στην άνοδο της ομάδας του ΝΟΚ στην Α2 Εθνική Κατηγορία την αγωνιστική περίοδο 2018 – 2019: Μακρής Μιχαήλ, Παπασταθόπουλος Ιωάννης, Θεοδωρακόπουλος Στυλιανός, Βερνάρδος Σταύρος, Γκούμας Γεώργιος, Κουτσιαλής Αριστοτέλης, Τσιγώνιας Γεώργιος, Άγγος Ιορδάνης, Μουστάκας – Μάλλαρντ Φιλίπ, Παναγιώταρος Νικόλαος, Καρπέτας Κωνσταντίνος, Τζούβελης Κωνσταντίνος, Μπίρης Κωνσταντίνος, Αποστολάκος Ιωάννης, Ρούσης Παναγιώτης, Χριστόφορος Παναγιώτης, Αγγελής Σπυρίδων, Περδικέας Παναγιώτης, Τραγγανίδας Βασίλειος, Κοσιφολόγος Αθανάσιος, Μέγγος Παναγιώτης, Κουνάδης Χριστόφορος (συνεργάτης)

Κλήση στο προπονητικό camp της Εθνικής Παίδων στην Πάτρα: Ζησιμόπουλος Ιωάννης και Μπιλιαρδής Παναγιώτης.

Ομάδα Κ9 το 2023 ήταν 1οι στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα και οι αθλητές ήταν οι: Εξαρχέας Παναγιώτης, Γεωργακόπουλος Φοίβος, Γεωργίου Παύλος, Γκιώνης Παναγιώτης, Οικονομόπουλος Αντώνιος, Οικονομόπουλος Λουκάς, Γάτσινος Βασίλειος,  Παπαμαλής Ιωάννης.

-ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ ΤΡΙΓΩΝΟΥ
Γούλας Ανδρέας για την κατάκτηση της 3ης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα EUROPE Ανδρών – Εφήβων το 2014 και για την κατάκτηση της 2ης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Europe Εφήβων το 2016.

Αδαμοπούλου Στεφανία για την κατάκτηση της 2ης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Europe Γυναικών και 1ης θέσης στη Κατηγορία Κορασίδων το 2015.

Κολινιάτης Εμμανουήλ για την κατάκτηση της 3ης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Europe εφήβων το 2016.

Σπυρόπουλος Γεώργιος, Κακαλίκας Γεώργιος, Μπούνας Αναστάσιος και Καραμπάτσος Βασίλειος για την κατάκτηση της 4ης θέσης στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα J70 το 2018.

Τσάμης Ευστάθιος για την κατάκτηση της 1ης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Laser Radial U17 το 2018.

Λημνιός Γεώργιος για την κατάκτηση της 3ης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Bug το 2021.

-ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Λημνιός Κωνσταντίνος, για την κατάκτηση της 3ης θέσης με το σκάφος «ΤΟΛΜΗ» στο 2o Πανελλήνιο Κύπελλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης Διμελούς Πληρώματος (Double Handed) 2022.

-Ιστιοπλοΐα για άτομα με αναπηρίες
Χαλούλος Εμμανουήλ, για την κατάκτηση της 2η θέσης στο Hansa 303 single και της 3ης θέσης στο Hansa 303 double στην 32η Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα το 2023 και μέλος της Εθνικής Ομάδας Hansa 303 το 2024

Χόχωλης Αλέξανδρος, για την κατάκτηση της 3ης θέσης στο Hansa 303 double στην 32η Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα το 2023 μαζί με τον Χαλούλο Εμμανουήλ

Πρώτοι αθλητές Τμήματος ΑΜΕΑ του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας: Δουράλας Βασίλειος, Καραχάλιος Φώτιος, Παναγόπουλος Παναγιώτης, Παπαδέα Γεωργία, Στεφανούρης Αντώνιος, Τύρος Ιωάννης, Χαραλαμπόπουλος Ιωάννης.