«Πατάτες για Καλό Σκοπό» -Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Εξισώνοντας την εκπαίδευση με τον εθελοντισμό

«Πατάτες για Καλό Σκοπό» -Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Εξισώνοντας  την εκπαίδευση με τον εθελοντισμό

Το παράδειγμα της Σχολής Γεωπονίας στον Αντικάλαμο, που συγκόμισε έξι τόνους πατάτας και τις πρόσφερε σε δομές και συλλόγους της Καλαμάτας

Με θετικό πρόσημο προς την τοπική κοινωνία συνεχίζει να δραστηριοποιείται το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Αντικάλαμο. Πέραν των καινοτόμων μεθόδων που χρησιμοποιεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος, το τελευταίο διάστημα δείχνει και το εθελοντικό του πρόσωπο προς την κοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε το περσινό φθινόπωρο, όταν καθηγητές και φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος προχώρησαν σε συγκομιδή του ελαιοκάρπου από τα αγροκτήματα του πανεπιστημίου, με το λάδι που παράχθηκε να τυποποιείται και να προσφέρεται στους φοιτητές και σε δομές της Καλαμάτας.

Στη συνέχεια, την περασμένη άνοιξη καθηγητές, μαθητές και εξωτερικοί γεωπόνοι φύτεψαν και καλλιέργησαν πατάτες, τις οποίες συγκόμισαν πριν από περίπου έναν μήνα, ενώ προσφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και άλλες τοπικές δομές και συλλόγους.

Μιλώντας στο «Θάρρος» για την εκπαιδευτική και εθελοντική δράση της Σχολής Γεωπονίας ο υπεύθυνος του Τμήματος Λαχανοκομίας, επίκουρος καθηγητής Τάσος Κώτσιρας, τόνισε ότι ήταν μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία η οποία έφερε στην επιφάνεια τη μεγάλη ανάγκη για εθελοντισμό εκ μέρους των φοιτητών που συμμετείχαν.  

«Πατάτες για Καλό Σκοπό»

Αναφερθείς στην καλλιέργεια πατάτας, ο κ. Κώτσιρας εξήγησε αναλυτικά: «Ήταν μια σύμπραξη του Πανεπιστημίου με το Δήμο Καλαμάτας και τέσσερις εταιρείες που ασχολούνται με γεωργικά εφόδια και τεχνολογία. Ξεκινήσαμε αρχές Απριλίου τη φύτευση, και ουσιαστικά οι εταιρείες αυτές ήταν και οι χορηγοί που έδωσαν το κομμάτι των εφοδίων. Η δράση έγινε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου, εδώ στον Αντικάλαμο, ενώ όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες έγιναν από καθηγητές και φοιτητές του τμήματος, με γεωργικό εξοπλισμό που διαθέτει το πανεπιστήμιο, όπως μηχανήματα και αρδευτικό δίκτυο.

Ενδιάμεσα έγινε μια πολύ ωραία επιστημονική συνάντηση με τις εταιρείες (field day), όπου μιλήσαμε για την καλλιέργεια επί τόπου στο χωράφι, παρουσία φοιτητών. Αυτό λειτούργησε ως ένα εκπαιδευτικό ερέθισμα για τους φοιτητές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν ερωτήματα και να ανταλλάξουν απόψεις με τους γεωπόνους των εταιρειών».

Στόχοι δράσης

Όσον αφορά στον απώτερο σκοπό του όλου εγχειρήματος, ο επίκουρος καθηγητής σημείωσε: «Στόχος της δράσης ήταν από τη μια πλευρά η συνεργασία με εταιρείες που έχουν τεχνολογία αιχμής, οπότε είχαμε την ευκαιρία να τις γνωρίσουμε έμπρακτα, ταυτόχρονα με την εκπαίδευση των φοιτητών που προέχει, καθώς με αυτό τον τρόπο παίρνουν εμπειρία και γνώσεις πάνω σε ό,τι χρειάζεται μια σύγχρονη καλλιεργητική πρακτική της πατάτας (λίπανση, φυτοπροστασία).

Εντέλει η δράση αποτέλεσε μια προσφορά προς την τοπική κοινωνία, γιατί καλλιεργήσαμε περίπου 2,5 στρέμματα, με την παραγωγή να ανέρχεται στους 6 τόνους περίπου! Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, τόση μεγάλη ποσότητα πατάτας δε θα μπορούσε να μείνει αδιάθετη, αφού υπήρχε και κοινωνικός σκοπός στο όλο εγχείρημα.

Έτσι, μοιράστηκαν σε κοινωνικές δομές της Καλαμάτας, όπως νοσοκομείο, ΚΕΦΙΑΠ, Κοινωνικό Μαγειρείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κιβωτός του Κόσμου, Παιδικά Χωριά SOS, Ίδρυμα Στέγη της Εκκλησίας, Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού (Προφήτης Ηλίας), ΙΡΙΣ Εκπαιδευτική Διαχειριστική, ΚΕΘΕΑ Κύτταρο, «ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ, Δράση για την Ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον κ. Κώτσιρα, η εν λόγω δράση είχε τελικά πολλαπλά οφέλη, και έτσι αναμένεται να επαναληφθεί αντίστοιχη δράση μελλοντικά, που θα ενώνει την εκπαίδευση και την προσφορά στην κοινωνία.

Η ανταπόκριση των φοιτητών

Όσο για το πώς αντιμετώπισαν οι ίδιοι οι φοιτητές την εθελοντική δράση στην οποία έλαβαν μέρος, ο κ. Κώτσιρας ανέφερε: «Γενικά οι φοιτητές είναι πάρα πολύ ευαίσθητοι και πρόθυμοι, όταν πρόκειται για κοινωνικό σκοπό. Για παράδειγμα, πέρσι μαζέψαμε τις ελιές από το πανεπιστήμιο και το λάδι πάλι προσφέρθηκε σε κοινωνικές δομές. Όταν γνωρίζουν ότι πρόκειται για τέτοιου σκοπού δράσεις, δείχνουν το ενδιαφέρον τους κι έχουμε πολλούς εθελοντές.

Το ίδιο συνέβη και στο πρόσφατο εγχείρημα. Η ανιδιοτελής προσφορά και ανταπόκριση των φοιτητών ήταν τεράστια, κι αυτό μας κάνει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ποιότητα των φοιτητών μας».

Τα κίνητρα

Κλείνοντας ο καθηγητής Λαχανοκομίας εστίασε στους λόγους που στάθηκαν αφορμή για τη δράση: «Το κίνητρό μας για να ξεκινήσουμε αυτό το εγχείρημα ήταν η σκέψη ότι θέλαμε να αξιοποιήσουμε το αγρόκτημα του πανεπιστημίου που έμενε χέρσο. Έτσι είδαμε ότι θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε την έκταση και να έχουμε παράλληλα πολλαπλά οφέλη, με πρώτιστο σκοπό την εκπαίδευση των φοιτητών. Άρα, λοιπόν, καλλιεργώντας σε αυτές τις εκτάσεις εκπαιδεύονται και οι φοιτητές έμπρακτα.

Στη συνέχεια, είδαμε ότι συνεργαζόμενοι με κάποιες εταιρείες μπορούμε να έχουμε τεχνολογίες αιχμής, μιας και οι ίδιοι θέλουν να έχουν επαφή με τη γεωπονία, καθώς από αυτή αντλούν στη συνέχεια και συνεργάτες. Έπειτα, είχαμε δωρεάν αγροτικά εφόδια, όπως λιπάσματα, αισθητήρες άρδευσης κ.λπ., οπότε όλα αυτά μαζί κάνουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Εάν προσθέσουμε και τον κοινωνικό αντίκτυπο, συνολικά καθίσταται ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, το οποίο φανερώνει ότι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, πέραν της εκπαίδευσης, μπορεί να κάνει κι άλλα πράγματα».

Της Χριστίνας Μανδρώνη