Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Έληξε… πριν καν να ξεκινήσει η συζήτηση για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού

Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Έληξε… πριν καν να ξεκινήσει η συζήτηση για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού

Άδοξο τέλος είχε η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, στην οποία επρόκειτο να συζητηθεί το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Παρά το γεγονός ότι ήταν θέμα που τέθηκε από τις μειοψηφίες, εντούτοις η απόφαση του προέδρου του Σώματος για συνεδρίαση μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν έδωσαν, τελικά, το «παρών».

Μάλιστα, στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι παρατάξεις των Π. Τατούλη «Νέα Πελοπόννησος», Μ. Μάκαρη «Πρώτα η Πελοπόννησος» και Δ. Κουτσούλη «Πελοπόννησος Αφετηρία Ζωής»,

για τη χθεσινή αποχή από τις εξ αποστάσεως εργασίες του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, αναφέρεται:

«Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως είχαν δικαίωμα από το νόμο, αιτήθηκαν τη σύγκληση συνεδρίασης, προκειμένου να συζητηθεί στο Συλλογικό Όργανο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν υποχρεωμένος, σύμφωνα με τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του Συλλογικού Οργάνου, να συγκαλέσει το Συμβούλιο το αργότερο μέχρι την έκτη ημέρα από την υποβολή της αίτησης. Απέστειλε πρόσκληση για σύγκληση του ΠεΣυΠ, με θέμα συζήτησης το αίτημα που είχαν υποβάλει οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Με την από 6/9/2024 πρόσκληση διαπιστώσαμε ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της νέας περιφερειακής θητείας, η συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΠεΣυΠ, η Περιφερειακή Αρχή είχε επιλέξει να γινόταν μόνο με τηλεδιάσκεψη!

Επειδή θεωρήσαμε ότι ήταν αδιανόητο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να μη συνεδριάσει το ΠεΣυΠ δια ζώσης, το σύνολο των μελών της αντιπολίτευσης αιτήθηκε στην Περιφερειακή Αρχή η συνεδρίαση να γίνει δια ζώσης ή με μικτό τρόπο (δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη), όπως γινόταν μέχρι  τώρα.

Η άρνηση του κ. Πτωχού για την αλλαγή του τρόπου της διαδικασίας της συνεδρίασης του ΠεΣυΠ αποκαλύπτει ότι υπήρξε σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη επιλογή. Ένα θέμα στο οποίο έπρεπε λεπτομερώς η Περιφερειακή Αρχή να παρουσιάσει τη μελέτη και την κατάταξη των περιοχών της Πελοποννήσου, προβάλλοντας χάρτες και αναλυτικά στοιχεία, αποφάσισε να συζητηθεί μόνο με τηλεδιάσκεψη, χωρίς καμία απολύτως αιτιολόγηση αυτής της επιλογής της.         

Μήπως θέλουν να κρύψουν από τους πολίτες τα χωροταξικά “εγκλήματα” που ψήφισαν στην Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος για το μέλλον του τουρισμού της Πελοποννήσου;

Η επιλογή του κ. Πτωχού να μη συζητούνται σοβαρά θέματα στο ΠεΣυΠ, όπως χωροταξικά θέματα για τις υδατοκαλλιέργειες, ΜΠΕ για ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, αποδεικνύει ότι επιθυμεί να λαμβάνονται αποφάσεις εν κρυπτώ, αφού δεν έχει τη δυνατότητα κάθε πολίτης που θέλει να ενημερωθεί να παρακολουθήσει τις Επιτροπές Περιβάλλοντος. 

Είναι σίγουρο ότι μεθοδευμένα και στοχευμένα υποβαθμίζεται η λειτουργία, υπό τις ευλογίες των κυβερνητικών εντολών με αντιδημοκρατικές διαδικασίες, των Συλλογικών Οργάνων της Αιρετής Περιφέρειας, με στόχο την πλήρη απαξίωση και πιθανόν σε κατάργηση τους.     

Επειδή οφείλουμε να αντιδράσουμε στη “φασίζουσα” αυτή νοοτροπία του κ. Πτωχού και της “παρέας του”, δεν πρόκειται να συμμετέχουμε και να παρευρεθούμε σε μία συνεδρίαση – παρωδία, ιδιαίτερα για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.

Επιμένουμε στην άποψή μας η συγκεκριμένη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί δια ζώσης ή με μικτό τρόπο (δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη)».