Περιστατικά εξαπάτησης στη Μάνη προσποιούμενοι υπάλληλο του Δήμου

Περιστατικά εξαπάτησης στη  Μάνη προσποιούμενοι υπάλληλο του Δήμου

Προσπάθειες εξαπάτησης πολιτών στο Δήμο Δυτικής Μάνης έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες και, μάλιστα, ο δήμαρχος Γιώργος Χιουρέας αναγκάστηκε να κάνει σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προειδοποιήσει τους δημότες του.

Να μη δίνουν στοιχεία

Συγκεκριμένα, άγνωστος τηλεφωνικός αριθμός καλεί πολίτες στην περιοχή και προσποιείται υπάλληλο της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου Δυτικής Μάνης. Ο δήθεν υπάλληλος της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου ζητά από τους πολίτες να συνδεθούν στο e-banking τους και μετά, με τεχνάσματα, τους αφαιρεί χρήματα από το λογαριασμό τους.

Ο Δήμος Δυτικής Μάνης ζητά από τους συναλλασσόμενους με τις υπηρεσίες του Δήμου να είναι προσεκτικοί και να μην κοινοποιούν προσωπικά τους στοιχεία από το τηλέφωνο.

Ταυτόχρονα, αυτές τις μέρες έχουν καταγραφεί περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους που επικοινωνούν τηλεφωνικά, κυρίως, με άτομα τρίτης ηλικίας ή με μη εξοικειωμένα άτομα με την τεχνολογία και την ηλεκτρονική τραπεζική, και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά.

Μην πείθεστε

Η Αστυνομία συνιστά:

•Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι επιχειρήσουν να σας πείσουν, είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά, για επείγουσα ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο  – επείγουσα δαπανηρή επέμβαση  κ.α.) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο

•Μην πείθεστε από άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν ή σας τηλεφωνούν, είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως λογιστές ή  υπάλληλοι δημοσιών υπηρεσιών και επιχειρήσεων, είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι είτε την επιστροφή χρημάτων – επιδομάτων, είτε την εξόφληση χρέους,  είτε την οικονομική ενίσχυση  για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων

•Προσοχή στις ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα εάν δεν έχετε δει  τα προϊόντα.

Οι επιτήδειοι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο σημαντικός είναι ο αιφνιδιασμός και η συναισθηματική φόρτιση των υποψήφιων θυμάτων τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη