Πέτρος Παπαδόπουλος: «Στον “Ακρίτα” μας ενδιαφέρει ο υψηλός κλασικός αθλητισμός»

Πέτρος Παπαδόπουλος: «Στον “Ακρίτα” μας ενδιαφέρει  ο υψηλός κλασικός αθλητισμός»

Μετρώντας αντίστροφα για τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών Σωματείων, ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου στίβου «Ακρίτας 2016», Πέτρος Παπαδόπουλος, μιλά για την υποψηφιότητά του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ιστορικότερης αθλητικής ομοσπονδίας της χώρας.

Έχοντας μια διαδρομή αρκετών χρόνων στο χώρο του κλασικού αθλητισμού σε επίπεδο Καλαμάτας, αναφέρεται σε όλα εκείνα τα οποία έχει τη δυναμική να διεκδικήσει πλέον η πόλη, καθώς, όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, στόχος του είναι να παλέψει για το καλύτερο δυνατό από μέσα κι όχι να είναι ένας θεατής των πραγμάτων.

Στη συζήτηση που ακολουθεί γύρω από το αθλητικό προϊόν της πόλης, ο Πέτρος Παπαδόπουλος μιλά για τη διαδρομή του συλλόγου μέχρι σήμερα, ενώ παρουσιάζει και τους μελλοντικούς στόχους του Ακρίτα γύρω από τον κλασικό αθλητισμό.

-Ο «Ακρίτας» είναι ένας σύλλογος που έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 2016, όμως βλέπουμε ότι τα τελευταία δύο-τρία χρόνια αποκτά μεγαλύτερη δυναμική. Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό για όλα αυτά τα χρόνια, τι θα συγκαταλέγατε στα επιτεύγματα του συλλόγου;

Σωστά, ο σύλλογος υπάρχει εδώ και οκτώ χρόνια. Μας πήρε τόσο, δηλαδή, για να αναρριχηθούμε ως πρώτος σύλλογος στη Μεσσηνία, με μεγάλη διαφορά βαθμολογικά από τον επόμενο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, νομίζω ότι τη διαφορά κάνουν οι προπονητές, γι’ αυτό και έχουμε κατηγοριοποιήσει σε τέσσερα διαφορετικά αθλήματα το σύλλογο, ώστε να δουλεύονται ξεχωριστά οι αθλητές και με τον τρόπο που πρέπει. Αυτές οι κατηγοριοποιήσεις αφορούν στις ρίψεις, τις αποστάσεις, τα σπριντ και τα άλματα. Οπότε ο καθένας αφοσιώνεται στον τομέα του κι έτσι έχουμε καταφέρει να έχουμε ήδη επιτυχίες.

Θεωρώ, δε, ότι είμαστε σε μια τροχιά με φοβερή άνοδο. Ο Λούης ο Τσάτουμας συγκεκριμένα ήρθε πέρσι στο σύλλογό μας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα δύο-τριών χρόνων για να μπορέσει να βγάλει νέους αθλητές. Κατά τα λοιπά, νομίζω ότι διανύουμε μία από τις καλύτερες περιόδους μας. Ίσως την καλύτερη!

-Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η ολοένα μεγαλύτερη άνοδος του «Ακρίτα» έρχεται χάρις (και) στον Λούη Τσάτουμα…

Ο Λούης είναι ένα θετικό πρόσημο στους ήδη εξαιρετικούς προπονητές που διαθέτει ο σύλλογος. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε μία από τις καλύτερες ομάδες ρίψεων, μιας και, εκτός των άλλων, δώσαμε δύο δικά μας παιδιά στην Εθνική Ελλάδος. Ταυτόχρονα, η αθλήτριά μας, η Ιωάννα Πετεινάρη, συμμετείχε στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα, στο Πανευρωπαϊκό και τώρα ετοιμάζεται για τη συμμετοχή της τον Οκτώβριο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μπαχρέιν.

Νομίζω ότι αυτά είναι φοβερά επιτεύγματα για ένα σύλλογο που ξεκίνησε ουσιαστικά «χθες», ιδιαίτερα δε αν σε αυτά συμπεριλάβουμε την ύπαρξη δύο χρόνων πανδημίας, άρα και παύσης οποιασδήποτε δραστηριότητας…

-Σε τοπικό επίπεδο, όσον αφορά στον κλασικό αθλητισμό, εκτιμάτε ότι η περιοχή έχει τη δυναμική να δώσει νεότερους αθλητές; Και ακόμα, πώς θα σχολιάζατε το υπάρχον αθλητικό προϊόν σε επίπεδο πόλης;

Από τη δική μας πλευρά, θα μιλήσω για το σύλλογό μας, θεωρώ ότι έχουμε τον Αντριάν Μπουλάρι, του οποίου το άθλημα είναι οι μεγάλες αποστάσεις. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο άθλημά του. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει για τον Γιάννη Καλογερόπουλο, ο οποίος βγήκε πέρσι τέταρτος στα 10 χλμ. και έβδομος στα 5 χλμ. Ο ίδιος έχει κληθεί ήδη μια φορά στην Εθνική ομάδα. Έτσι πιστεύω ότι είναι ανάμεσα στα άτομα που μπορούν να πλαισιώσουν την Εθνική.

Από την άλλη πλευρά, ο Αντριάν διήνυσε μια ιδιαίτερη χρονιά φέτος ως μαθητής της Γ’ Λυκείου. Από εδώ και πέρα, ως φοιτητής, θα συνεχίσει τις προπονήσεις του στην Αθήνα με τον κ. Γιώργο Ζώρζο. Εκεί θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τον «Ακρίτα», ενώ με διπλές προπονήσεις από φέτος στοχεύει να είναι μέσα στους καλύτερους αθλητές της κατηγορίας του. Άρα, έχουμε δύο παιδιά στις μεγάλες αποστάσεις, συν μια αθλήτρια, την Κωνσταντίνα Κάρτσωνα, και την Ιωάννα Πετεινάρη στις ρίψεις, αθλητές οι οποίοι στο σύνολό τους βρίσκονται στην Εθνική. Αυτό είναι φοβερό επίτευγμα για έναν επαρχιακό σύλλογο.

-Από την πλευρά σας, εκπροσωπώντας τον «Ακρίτα» τι θα λέγατε ότι συμπεριλαμβάνετε στους στόχους σας από εδώ και πέρα;

Το σχεδιάγραμμα των στόχων μας είναι η ανάπτυξή μας και στα υπόλοιπα αθλήματα, όπως είναι τα άλματα. Ήδη ο Ιωήλ Κουλιέρης φέτος έπιασε το όριο για τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες, όμως δεν το διατήρησε. Θεωρώ ότι έχουμε κι εκεί τεράστια προοπτική.

Στη συνέχεια έρχονται οι αθλήτριες των αποστάσεων, με πολύ καλά πλασαρίσματα στα πανελλήνια πρωταθλήματα (στην εξάδα και στην οκτάδα).

Συνεπώς, οι στόχοι είναι υψηλοί, και οφείλω να πω ότι μας ενδιαφέρει ο υψηλός αθλητισμός, και δε θα θέλαμε να καταντήσουμε μια «παιδική χαρά». Δηλαδή, το εισπρακτικό κομμάτι για εμάς έρχεται σε δεύτερη μοίρα: δε θα θέλαμε να έχουμε ένα σύλλογο που απλά θα έχει μικρά παιδιά και θα εισπράττει χρήματα. Μας ενδιαφέρει ο υψηλός αθλητισμός, κάτι στο οποίο έχουμε εστιάσει πλήρως. Φανταστείτε ότι οι τρεις κοπέλες των ρίψεων στο εξής θα πηγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα στις εγκαταστάσεις της Τρίπολης, οι οποίες είναι πολύ καλύτερες από αυτές της Καλαμάτας, και δεν τίθεται καμία σύγκριση ανάμεσά τους. Στοχεύουμε φέτος σε ακόμα πιο υψηλά πράγματα.

-Οι επερχόμενες εκλογές του ΣΕΓΑΣ είναι κάτι που θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση;

Οφείλω να πω ότι αυτά τα οκτώ χρόνια ύπαρξης του «Ακρίτα» δεν είχαμε κάποια βοήθεια από τον κεντρικό ΣΕΓΑΣ. Έχουμε κάνει απίστευτες εκδηλώσεις, τις τρεις εκ των οποίων, τα δύο Street Pole Vault και το Street Long Jump, η IAAF συγκαταλέγει στα Special Events. Εάν εξαιρέσουμε τη διοργάνωση του Street Pole Vault που γίνεται από τον κ. Καραλή στην Αθήνα, αλλά και το Street Long Jump προς τιμήν του Μίλτου Τεντόγλου στον Πειραιά, είναι γνωστό ότι δε γίνονται τέτοιες διοργανώσεις σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για εκδηλώσεις με πολύ υψηλό κόστος, όμως οφείλω να πω ότι δεν έχουμε την αντίστοιχη βοήθεια.

Ας μην κρυβόμαστε, δεν είμαστε αρεστοί. Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα, κι έτσι εγώ προσωπικά κατεβαίνω υποψήφιος με τον Κωνσταντίνο Φίλη. Πρόκειται για μια τεράστια προσωπικότητα και πιστεύω ότι μπορούν να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα στο κομμάτι του στίβου στη Μεσσηνία.

Θα αναφέρω, για παράδειγμα, ότι μπορούμε να φέρουμε -χωρίς ιδιαίτερο κόστος- ένα Run Greece στην Καλαμάτα, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ. Παράλληλα, τη διοργάνωση ενός πανελλήνιου πρωταθλήματος 10 χλμ., που είναι ξεχωριστό από τα άλλα πανελλήνια πρωταθλήματα, και ουσιαστικά χρειάζεται ένα στάδιο, όπως και πολλά, πολλά άλλα.

-Γιατί αποφασίσατε αυτή τη χρονική στιγμή να θέσετε υποψηφιότητα για το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ;

Έθεσα υποψηφιότητα γιατί θεωρώ ότι η πόλη μας, και ο νομός μας γενικότερα, έχει μείνει πίσω στο κομμάτι των διοργανώσεων, στο κομμάτι του κλασικού αθλητισμού. Αν δείτε τους αριθμούς, οι Σέρρες έχουν δύο συλλόγους στην πρώτη δεκαπεντάδα, και αν δείτε τις βαθμολογίες, μπορείτε να καταλάβετε πού βρίσκεται ο κλασικός αθλητισμός στην πόλη μας.

-Από αυτό προκύπτει ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η Καλαμάτα δεν είχε τη δυναμική να «βγει μπροστά» μέσω των συλλόγων της και να διεκδικήσει πράγματα;

Νομίζω ότι πρέπει να είσαι μέσα στα πράγματα για να διεκδικήσεις. Είναι καλύτερα να παλέψεις από μέσα. Άρα, αυτό θα προσπαθήσω. Να παλέψω από μέσα κι όχι να είμαι ένας θεατής των πραγμάτων. Να παλέψω για το καλύτερο, όπως μπορώ.

-Πείτε μας λίγα λόγια για την επιλογή σας να συμπορευθείτε με τον κ. Φίλη…

Ουσιαστικά, ο κ. Φίλης ηγείται ενός κράματος παλαιών και νέων ανθρώπων. Η δέσμευσή του είναι ότι στο Δ.Σ. θα είναι όλο νέα πρόσωπα. Δίπλα στον κ. Φίλη υπάρχει ο κ. Παναγόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, με μια τεράστια εμπειρία, και μια τεράστια προσωπικότητα. Εγώ προσωπικά θα ήθελα η επόμενη ημέρα να βρει τον ΣΕΓΑΣ με νέους ανθρώπους, νέες ιδέες και όραμα.