Πίστωση χρόνου για την κάρτα εργασίας ζητούν οι επαγγελματίες της εστίασης

Πίστωση χρόνου για την κάρτα εργασίας  ζητούν οι επαγγελματίες της εστίασης

Πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της κάρτας εργασίας ζητά από το αρμόδιο υπουργείο ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, τονίζοντας ότι η φετινή χρονιά έχει εξελιχθεί για την εστίαση σε χρονιά εξετάσεων.

Μάλιστα, κάνει λόγο για γρίφους που βάζει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης, οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να επιβιώσουν.

Εξετάσεις
Ο ΣΚΕΑΚ απαριθμεί τις «εξετάσεις» που κλήθηκαν να περάσουν φέτος και οι οποίες είναι: Αύξηση στο ΦΠΑ των αναψυκτικών. Νέοι κανόνες και εξοντωτικά πρόστιμα με το νέο νόμο για τις παραχωρήσεις χρήσης αιγιαλού.  Σύνδεση ταμειακών με POS. Νέες ταμειακές μηχανές που να «κρατούν» τραπέζια ή αλλαγή φορολογικών μηχανισμών και σύνδεση με πάροχο για απευθείας ενημέρωση της ΑΑΔΕ. Αύξηση του ΦΠΑ στον καφέ. Κάρτα εργασίας.

Παράλληλα, όπως σημειώνει, υπάρχει αύξηση λειτουργικών δαπανών λόγω αυξήσεων στις πρώτες ύλες, αύξηση του ενεργειακού κόστους παρατεταμένα και ανεξέλεγκτα, και αύξηση του μισθολογικού κόστους από την έλλειψη προσωπικού, αλλά και από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Εξαντληθήκαμε»

«Η τελευταία άσκηση μας βρίσκει εξαντλημένους. Έχουμε διανύσει μία χρονιά μετασχηματισμού και αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων μας και έρχεται η κάρτα εργασίας να μας αποτελειώσει. Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα και γίνονται δυσκολότερα, όταν υπάρχουν ανακοινώσεις όπως η χθεσινή της υπουργού Εργασίας ότι ξεκινά πιλοτικά η χρήση της κάρτας και στον κλάδο της εστίασης. 

Εύκολα κάποιος θα αναρωτηθεί: μπήκαν τα σούπερ μάρκετ, μπήκαν οι τράπεζες, το λιανεμπόριο; Η εστίαση γιατί; Βάζουμε και εμείς δημόσια την ωμή πραγματικότητα όπως τη βιώνουμε στον κλάδο μας και θα θέλαμε τη βοήθεια της υπουργού για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε τις ιδιαιτερότητές μας. 

Η εστίαση λειτουργεί στο μεγαλύτερο μέρος της επτά ημέρες την εβδομάδα, έχει νυχτερινά σε καθημερινή βάση, έχει εργασία τις Κυριακές, εργασία στις αργίες. Αυτό, όπως καταλαβαίνουμε, επιβαρύνει το μη μισθολογικό κόστος και καταλήγει σε μία υπέρμετρη εισφοροκλοπή. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού και λειψές βάρδιες εργαζομένων. Πώς θα αποτυπώσουμε όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες αν δεν υπάρξουν κατευθυντήριες γραμμές από το υπουργείο; Αν δεν υπάρξουν βελτιώσεις στις συμβάσεις εργασίας, και απελευθέρωση συμφωνιών με εργαζομένους;

Η κάρτα εργασίας, όπως έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί πατώντας στα δεδομένα που είχαμε τις προηγούμενες δεκαετίες με απολιθωμένες συμβάσεις και ξεπερασμένες νομοθεσίες. Είναι σαν να κάνουμε ψηφιακή μεταρρύθμιση και να ζητάμε το γνήσιο της υπογραφής από τα ΚΕΠ», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΚΕΑΚ.

Καταλήγοντας κάνουν έκκληση στην υπουργό να δώσει χρόνο και οδηγίες για την κάρτα εργασίας στην εστίαση, ώστε να μπορέσουν να εναρμονιστούν, υπογραμμίζοντας: «Θέλουμε καλύτερα αμειβόμενους εργαζομένους, θέλουμε έλεγχο και τάξη, δεν επιθυμούμε την εξόντωσή μας».