Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας: Ενημερωτική εκδήλωση για παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας: Ενημερωτική εκδήλωση για παράγοντες  κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων

Μια επίκαιρη και άκρως χρήσιμη ημερίδα γύρω από τα καρδιαγγειακά νοσήματα διοργανώνει αύριο Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (6.30μ.μ.), με αφορμή το Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιομεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την εκδήλωση, με τίτλο «Βασικοί Παράγοντες Κινδύνου Καρδιαγγειακών Νοσημάτων-Πρόληψη και Αντιμετώπιση», θα γίνει εκτενής αναφορά σε όλους εκείνους τους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία.

Δυνατότητα ιατρικού ελέγχου

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σχετικά με την αυριανή ημερίδα, η οποία συνδιοργανώνεται από το Δήμο Καλαμάτας και το Σύλλογο Διαβητικών Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σαράντος Μαρινάκης, σημείωσε ότι πρόκειται για μια δράση ελεύθερη για το κοινό, κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν και τη δυνατότητα να ελεγχθούν από ιατρικό προσωπικό.

Πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως

Στο μεταξύ, αναφερόμενος ο πρόεδρος της Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν., Γιάννης Κυριαζής, στη θεματική της αυριανής εκδήλωσης, σημείωσε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε όλο τον πλανήτη, καθώς σε αυτά οφείλεται το 42% των θανάτων σε άνδρες και το 51% σε γυναίκες.

Κάνοντας αναφορά στους εν λόγω παράγοντες κινδύνου, υπογράμμισε ότι διακρίνονται σε μη τροποποιήσιμους παράγοντες (φύλο, ηλικία, οικογενειακό ιστορικό), αλλά και σε τροποποιήσιμους, όπως είναι ο τρόπος ζωής, το κάπνισμα, η υγιεινή διατροφή, η καθημερινή φυσική δραστηριότητα, αλλά και νοσήματα όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία, που εκφράζει ένα πλήθος νοσημάτων.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Κυριαζής, όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου συγκεντρώνει ένα άτομο τόσο περισσότερο μεγαλώνει και ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα. «Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων», κατέληξε.

Αλληλεπίδραση κοινού-ομιλητών

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Διαβήτη του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, ο οποίος θα συντονίσει την εκδήλωση, δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που η

Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν. διοργανώνει και φέτος το συνέδριό της στην Καλαμάτα, το οποίο θα συγκεντρώσει πληθώρα επιστημόνων. Πρόσθεσε δε, ότι στη δράση του Σαββάτου θα συμμετάσχουν οι περισσότεροι εκ των ιατρών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και έχουν σχέση με το αντικείμενο.

Απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλους, ο κ. Χαλβατσιώτης υπογράμμισε: «Θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να αλλάξουμε πορεία ζωής». Παράλληλα, εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα είναι δυνατή η αλληλεπίδραση ομιλητών και κοινού, για να απαντηθούν ερωτήματα που θα προκύψουν.

Χρ.Μ.