Πολυλίμνιο: Τριτοκοσμικές εικόνες με την κατάσταση να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα

Πολυλίμνιο: Τριτοκοσμικές εικόνες με την κατάσταση να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα

Δήμος Μεσσήνης και Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένουν άφαντοι

Στις αρχές Ιουλίου δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ με φωτογραφίες που έδειχναν την κακή εικόνα που επικρατεί στο Πολυλίμνιο, με τις ξύλινες γέφυρες να είναι σπασμένες, τάβλες να βρίσκονται στον αέρα, το μονοπάτι που οδηγεί στο σημείο να έχει εγκαταλειφθεί, το αναψυκτήριο που ο Δήμος τοποθέτησε να μην έχει λειτουργήσει και το πάρκινγκ δίπλα σε αυτό, άγνωστο από ποιον, να παραμένει αποκλεισμένο…

Στη συνέχεια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαραυγής και Καζάρμας εξέδωσε ένα ψήφισμα, με το οποίο εξέφραζε την αγωνία του για το σημείο, ενώ ζητούσε από τους αρμοδίους να προβούν σε κάποιες, έστω, απαραίτητες βελτιώσεις. Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα.

Έτσι πέρασε όλο το καλοκαίρι… με χιλιάδες κόσμου να πηγαίνει στο Πολυλίμνιο, αλλά το Δήμο Μεσσήνης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να παραμένουν άφαντοι, κάτι που βέβαια άρχισε από τότε που η 24χρονη Παρασκευή έχασε τη ζωή της, τον Αύγουστο του 2016. Έκτοτε ένας ακόμα νέος 22 χρόνων έχασε τη ζωή του, όταν έκανε βουτιά σε λίμνη, ενώ οι τραυματισμοί είναι συχνοί, με τελευταίο αυτόν της Γερμανίδας τουρίστριας.

Από πλευράς, δε, Περιφέρειας Πελοποννήσου, η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε εργασίες, προκειμένου να μειωθεί η επικινδυνότητα του χώρου και, μάλιστα, είχε αναθέσει μελέτη στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ για το Πολυλίμνιο, μελέτη που παραδόθηκε από τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα τον Ιανουάριο του 2021.

Η εν λόγω μελέτη είχε εισηγηθεί ήπιες παρεμβάσεις, χωρίς να επηρεάζουν το εξαιρετικού κάλλους φυσικό περιβάλλον της εν λόγω περιοχής, καθιστώντας το όσο το δυνατόν ασφαλέστερο για όσους το επισκέπτονται.

Μάλιστα, ο τότε περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, είχε δηλώσει: «Με την παραλαβή της μελέτης θα κινήσουμε άμεσα τη διαδικασία για την όσο το δυνατό συντομότερη δημοπράτηση του έργου».

Και τελικά, φθάνουμε στο Σεπτέμβριο του 2024, και όχι μόνο παρεμβάσεις δεν έχουν γίνει, αλλά, δυστυχώς, η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει.

Τάσος Γραμματικόπουλος: Το «Θάρρος» μίλησε σχετικά με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαραυγής και Καζάρμας, Τάσο Γραμματικόπουλο, για την κατάσταση που επικρατεί στο Πολυλίμνιο σήμερα, αν άλλαξε κάτι μετά το ψήφισμα και τι τελικά μπορεί να γίνει, προκειμένου ο χώρος να ευπρεπιστεί και να είναι ασφαλέστερος, στο μέτρο πάντα του δυνατού, αφού μιλάμε για ένα φυσικό τοπίο μεγάλης έκτασης.

Όπως ανέφερε, ενώ το ψήφισμα δημοσιεύτηκε στα περισσότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το θέμα πήρε διάσταση, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους αρμοδίους. Μάλιστα, τόνισε ότι «η φετινή χρονιά είναι η χρονιά απόλυτης απαξίωσης για το σημείο», αφού δεν τοποθετήθηκαν έπειτα από χρόνια δύο άτομα που ήταν υπεύθυνα για την καθαριότητα, ούτε καν οι χημικές τουαλέτες που έμπαιναν τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, δεν έγιναν καθόλου παρεμβάσεις στα γεφύρια που υπάρχουν στο Πολυλίμνιο, με τον κ. Γραμματικόπουλο να υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες εργασίες γίνονταν κάθε χρόνο, αλλά «κάποιος έδωσε εντολή ούτε καν αυτές να γίνουν».

Ο ίδιος δήλωσε προβληματισμένος από αυτή την αδιαφορία, σχολιάζοντας πως «αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τους ανθρώπους της περιοχής».

Τριτοκοσμική κατάσταση: Όταν του ζητήσαμε να μας περιγράψει ακριβώς την κατάσταση, μας είπε ότι είναι τραγική, «ειδικά στα γεφύρια, στα οποία λείπουν τάβλες, ενώ άλλες είναι στον αέρα, με εκατοντάδες κόσμου να τα διασχίζει καθημερινά και να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να τραυματιστεί». Όπως τόνισε ακόμα, επίσημα στα γεφύρια δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση από τότε που δημιουργήθηκαν και οι όποιες εργασίες έγιναν, ήταν κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Φοβικότητα: Ο κ. Γραμματικόπουλος υποστηρίζει ότι όλη αυτή η εγκατάλειψη είναι αποτέλεσμα φοβικότητας των αρμοδίων μετά το δυστύχημα του 2016. Έτσι, «επειδή δε θέλουν να βρεθούν κάποιοι κατηγορούμενοι, όπως βρέθηκαν μετά το περιστατικό, απλά αδιαφορούν».

Κλειστό το δεύτερο πάρκινγκ: Κάτι που θέλησε ακόμα να μας επισημάνει ο κ. Γραμματικόπουλος ήταν ότι φέτος δε λειτούργησε το δεύτερο πάρκινγκ, το οποίο είναι δίπλα στο δημοτικό αναψυκτήριο, που κι αυτό θεωρητικά φέτος θα λειτουργούσε για πρώτη φορά, αλλά δε λειτούργησε.

Όπως επισήμανε, κάποιος έχει αποκλείσει το δεύτερο πάρκινγκ με μια αλυσίδα και έτσι οι επισκέπτες είναι αναγκασμένοι να αφήνουν τα οχήματά τους μακριά και να ταλαιπωρούνται για να φθάσουν στην αρχή του μονοπατιού.

«Το Πολυλίμνιο είναι επικίνδυνο;»: Ένα ερώτημα που τίθεται συχνά και ειδικά έπειτα από ένα ατύχημα, είναι αν ο χώρος είναι ασφαλής. Στο συγκεκριμένο ερώτημα ο κ. Γραμματικόπουλος απάντησε ότι «ναι είναι, αλλά όχι στην πιθανότητα της κατάπτωσης βράχων, που είναι κάτι σπάνιο και, δυστυχώς, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο της 24χρονης».

Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι το ατύχημα με τη Γερμανίδα προήλθε έπειτα από γλίστρημα, ενώ για το θάνατο του 22χρονου, σημείωσε ότι έπεσε σε ένα αχαρτογράφητο σημείο της λίμνης, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σε βράχο μέσα στο νερό. Κατά τον ίδιο, δεν έπρεπε αυτή η βουτιά να γίνει ποτέ, όπως πολλές ακόμα βουτιές που κάνουν κάποιοι δεν πρέπει να γίνονται.

Πρόσθεσε, όμως, ότι αν φροντιστεί ο χώρος και γίνουν εργασίες από τους αρμοδίους, θα μπορούσε να τοποθετηθεί σήμανση σε σημεία που είναι ακατάλληλα για βουτιές.

Στην ερώτηση αν ο κόσμος γνωρίζει το σημείο ή νομίζει ότι πάει στην παραλία, απάντησε: «Θεωρώ ότι είναι θέμα ενημέρωσης αυτό. Ο ένας στους τρεις επισκέπτες έρχεται με σαγιονάρες στο Πολυλίμνιο, κάτι που προφανώς εγκυμονεί κινδύνους». Πρόσθεσε δε, ότι τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν από γλιστρήματα, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αρχικά αν ο κόσμος φορούσε κατάλληλα παπούτσια και έπειτα αν γίνονταν κάποιες εργασίες σε σημεία όπου σημειώνονται συχνά τέτοια ατυχήματα.

Προειδοποιητικές ταμπέλες: Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σήμανση προς τους επισκέπτες, ο κ. Γραμματικόπουλος απάντησε ότι ενώ το δυστύχημα με την 24χρονη έγινε το 2016, ταμπέλες μπήκαν φέτος, έπειτα από 8 χρόνια δηλαδή, με τον ίδιο να δηλώνει αγανακτισμένος από αυτή την καθυστέρηση.

Η προηγούμενη ταμπέλα, όπως είπε, που υπήρχε και πριν το δυστύχημα, ήταν γραμμένη στο χέρι, «σαν να την είχε γράψει ένα μικρό παιδί».

Η μελέτη Λέκκα και τι έγινε από τότε: Σχετικά με τη μελέτη που είχε λάβει στα χέρια της η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, ερωτώμενος ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαραυγής και Καζάρμας αν έγινε κάτι, μας είπε ότι «δόθηκε τον Ιανουάριο του 2021, είμαστε στο Σεπτέμβριο του 2024 και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «αν κάποιος υλοποιούσε τη μελέτη, θα ήταν σαν να προσκαλεί τον επισκέπτη να επισκεφθεί ένα μη ασφαλές μέρος, οπότε αν γίνει ατύχημα, θα βρεθεί κατηγορούμενος, κι έτσι κανείς δεν έκανε τίποτα», αφού επανέλαβε ότι έχει δημιουργηθεί ένα φοβικό σύνδρομο στους αρμόδιους. Το μόνο σίγουρο, σχολίασε, είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει.

Η άποψη για το αν πρέπει να κλείσει το Πολυλίμνιο: Έπειτα από κάθε ατύχημα ακούγεται η άποψη ότι το Πολυλίμνιο πρέπει να κλείσει και σχολιάζοντάς την ο κ. Γραμματικόπουλος είπε ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, αφού πρόκειται για μια τεράστια έκταση, όπου ο καθένας έχει πρόσβαση από διάφορα σημεία, οπότε είναι κάτι μη ρεαλιστικό.

Επίσης, αυτή η άποψη είναι και ανεπιθύμητη, γιατί «δε γίνεται να υπάρχει ένα τέτοιο μνημείο της φύσης και εσύ να το αποκλείεις από τον επισκέπτη», ενώ συμπλήρωσε ότι η οδηγία ότι «δεν πρέπει κάποιος να το επισκέπτεται τυπικά ισχύει ακόμα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους χιλιάδες επισκέπτες που φθάνουν εκεί».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «είναι σημαντικό για τα διπλανά χωριά να πηγαίνει κόσμος στο Πολυλίμνιο, τους δίνει ζωή, ενώ κάποιες οικογένειες ζουν από την επισκεψιμότητα του σημείου, κι έτσι μένουν και κάποιοι νέοι στα χωριά».

«Θα συνεχίσουμε»: Κλείνοντας ο κ. Γραμματικόπουλος επισήμανε ότι τα μέλη του Συλλόγου, αλλά και όλοι όσοι αγαπούν το Πολυλίμνιο, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να αλλάξει κάτι και οι αρμόδιοι να ασχοληθούν σοβαρά.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση