Σεισμοί 1986: Τιμητικές διακρίσεις 4 δεκαετίες μετά

Σεισμοί 1986: Τιμητικές διακρίσεις 4 δεκαετίες μετά

Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε προχθές η εκδήλωση «Κα-λαμάτα, 38 χρόνια μετά» στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της πόλης, με αφορμή το φονικό σεισμό της 13ης Σεπτεμβρίου 1986.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Θανάσης Βασιλόπουλος και η αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ Πελοποννήσου, Νατάσα Κυριακοπούλου. Γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «38 χρόνια μετά, με περισυλλογή, με σχέδιο, με σωστή προετοιμασία, είμαστε εδώ, θωρακίζοντας και ενισχύοντας τις υποδομές της περιοχής έναντι φυσικών καταστροφών, με την ευχή να μη βιώσουμε πάλι τέτοιου είδους τραγικά γεγονότα.
Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών του, διαθέτει πλήρη και επικαιροποιημένα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, έχοντας άριστη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές.
Σε λίγο θα συμπληρωθούν τέσσερις δεκαετίες από τους σεισμούς που έμελλε να αλλάξουν την Καλαμάτα.
Σεισμοί που πλήγωσαν την πόλη, αποτέλεσαν όμως και την αρχή για μία νέα πορεία, στην οποία όλοι όσοι υπηρέτησαν την πόλη, απ’ όποια θέση, συνέβαλαν στο να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις και μπροστά σε νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της πόλης και του Δήμου μας.
Σήμερα, 38 χρόνια μετά, οι όροι βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα, αειφορία, σηματοδοτούν τη νέα Καλαμάτα και έρχονται να ενισχύσουν την όλη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της Κλιματικής Ουδετερότητα της».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), μίλησαν ο δρ Βασίλειος Μώκος, πολιτικός μηχανικός, γενικός διευθυντής ΟΑΣΠ, με θέμα «ΟΑΣΠ: Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων», που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του προσεισμικού ελέγχου για τα κτήρια και η Δρ Ασημίνα Κούρου, γεωλόγος, αναπληρώτρια προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Άμυνας του ΟΑΣΠ, με θέμα «Σεισμικός Κίνδυνος: Πώς μπορούμε να Προστατευτούμε; Εμπειρίες και Διδάγματα», με παρουσίαση συγκεκριμένων περιστατικών από πραγματικά γεγονότα, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες αυτοπρο-στασίας του ΟΑΣΠ.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των Χώρων Καταφυγής του
Δήμου Καλαμάτας από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας, Παντελή Δρούγα.

Στο δεύτερο μέρος, έγινε η βράβευση συνταξιούχων πυροσβεστών που υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια του σεισμού της 13ης Σεπτεμβρίου 1986 από το δήμαρχο Καλαμάτας, ο οποίος «αγκάλιασε» και άμεσα υλοποίησε σχετική πρόταση του επίτιμου αρχηγού, αντιστράτηγου ε.α. Πυροσβεστικού Σώματος, Χαραλάμπου Αφάλη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλόπουλος παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα, την οποία παρέλαβε εκ μέρους των συνταξιούχων πυροσβεστών, ο Γεώργιος Βλαχοπουλιώτης και στη συνέχεια επιδόθηκε στο διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Μεσσηνίας, πύραρχο Θανάση Κατσαφάδο.