Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι έξι διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, λίγες ημέρες πριν από το debate (24 Σεπτεμβρίου) και ελάχιστες εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών (6 Οκτωβρίου). Μπορεί σαν γενικότερη εικόνα προς τα έξω να εμφανίζεται ένας πολιτικός πολιτισμός στην αντιπαράθεση επιχειρημάτων, αλλά είναι σίγουρο ότι… πίσω από την κουρτίνα δε λείπουν οι εσωκομματικές κόντρες, αισιοδοξία για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και γκρίνια για τις δημοσκοπήσεις.
Όσοι νηφάλιοι παρατηρητές παρακολούθησαν την πρώτη κοινή εμφάνιση και τις ομιλίες των υποψήφιων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ στην κομματική συνεδρίαση των προηγούμενων ημερών, εύκολα κατέληξαν σε ορισμένα πρώτα συμπεράσματα.
Για την ακρίβεια, μάλλον επιβεβαιώθηκαν όσα ήταν εν πολλοίς γνωστά. Λόγος απαρχαιωμένος, δίχως προγραμματική διάσταση και συνθηματολογία βγαλμένη από το βαθύ παρελθόν. Οι περισσότεροι από τους διεκδικητές της ηγεσίας, επίδοξοι αρχηγοί της δυνάμει αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησαν σε μία σκληρά κομματική γλώσσα και έδειξαν ότι διακατέχονται από μία μηχανιστική προσέγγιση της πολιτικής συγκυρίας και της πολιτικής εν γένει.
Το ζητούμενο, όμως, στο διάστημα που απομένει, μέχρι να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία, είναι κατ’ αρχάς η συμμετοχή των πολιτών. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος ποιοι θα ευνοηθούν από μία περιορισμένη προσέλευση πολιτών και ποιοι από μία ευρύτερη συμμετοχή. Είναι το πρώτο και κρίσιμο στοίχημα. Και από αυτό θα κριθεί και το δεύτερο, που είναι ακόμη κρισιμότερο: το πολιτικό περιεχόμενο και η πρόταση.
Τι δείχνουν οι αριθμοί
Το αμφίρροπο της αναμέτρησης έχει καταγραφεί σε όλη τη σειρά των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας εμφανίζονται ως το επικρατέστερο δίδυμο για το δεύτερο γύρο, αλλά νιώθουν, σε κάποιες μετρήσεις στα όρια του στατιστικού λάθους, την απειλή της Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ αναρωτιούνται για το ποια είναι τελικά τα εκλογικά όρια του Παύλου Γερουλάνου.
Ακόμα και οι στοιχηματικές εταιρείες έχουν αναγκαστεί να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους. Έδειχναν στην αρχή της κούρσας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φαβορί τον Χάρη Δούκα, στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη και πόνταραν στον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά το ξανασκέφτηκαν και για τις επόμενες 15 ημέρες βλέπουμε.
Τα δύο κλειδιά της αναμέτρησης
Τα επιτελεία των υποψηφίων κάνουν τις δικές τους μετρήσεις. Βάζουν στο μικροσκόπιο όλα τα σενάρια συμμετοχής για να έχουν μια πλήρη εικόνα της δυναμικής που μπορεί να έχει η κάθε υποψηφιότητα. Ψάχνουν την απήχησή τους στα εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ όρια.
Η μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στον πρώτο καθοριστικό γύρο θα κριθεί από δύο παράγοντες.
Ο πρώτος είναι η απήχηση των υποψηφίων στη στενή εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Εδώ είναι ισχυρό το αποτύπωμα του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά δεν είναι καθόλου αμελητέα η απήχηση που καταγράφει ο Χάρης Δούκας. Ισχυρή είναι και η παρουσία του Παύλου Γερουλάνου. Σε αυτό το εκλογικό σώμα φαίνεται να υστερεί η Άννα Διαμαντοπούλου.
Ο δεύτερος είναι η εισροή που θα υπάρξει από πολίτες που στις εκλογές δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Στα κοινά που θα προέλθουν από το χώρο του κέντρου η Άννα Διαμαντοπούλου παίρνει τη μερίδα του λέοντος.
Στα πιο αριστερόστροφα κοινά προηγείται ο Χάρης Δούκας, με τον Παύλο Γερουλάνο να παίρνει ένα αξιοσημείωτο τμήμα τους. Εδώ βρίσκεται μια δυσκολία και μια πρόκληση για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Να αυξήσει το βαθμό εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του των ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, αλλά δείχνουν διατεθειμένοι να προσέλθουν στην εσωκομματική του διαδικασία.
Το συμπέρασμα είναι ότι το μέγεθος (πόσοι), αλλά και η σύνθεση (ποιοι), είναι αυτά που θα κρίνουν ποιο θα είναι τελικά το δίδυμο του δεύτερου γύρου.
Τα επιμέρους στοιχεία
Ποιος είναι ο υποψήφιος με τις λιγότερες αντιπάθειες και τις περισσότερες συμπάθειες στο ΠΑΣΟΚ; Ο Παύλος Γερουλάνος.
Ποιος θεωρείται το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει την Κεντροαριαστερά; Ο Χάρης Δούκας.
Ποιος είναι πιο κοντά στον πολίτη; Ο Ανδρουλάκης και ο Κατρίνης.
Ποιος έχει πρωθυπουργική αύρα; Η Άννα Διαμαντοπούλου.
Ποιοι ψηφοφόροι υποψήφιου αρχηγού εμφανίζουν τη μεγαλύτερη σιγουριά ψήφου; Του Νίκου Ανδρουλάκη.
Πόσοι θέλουν αλλαγή ηγεσίας; Οι περισσότεροι.
Σημαίνουν κάτι όλα αυτά; Εξαρτάται από το κριτήριο της ψήφου. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ θα είναι, όπως συνηθίζουμε να λέμε, μια μάχη που θα κριθεί στο νήμα.