Στο… περίμενε οι προτάσεις για το παραλιακό μέτωπο Καλαμάτας

Στο… περίμενε οι προτάσεις  για το παραλιακό μέτωπο Καλαμάτας

Συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η υπεύθυνη προγραμμάτων για τη Νότια Ευρώπη και την Κεντρική Ασία της Παγκόσμιας Τράπεζας, Annely Madeleen Koudstaal, επισκέφτηκε το Δημαρχείο Καλαμάτας και είχε συνάντηση με το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Δήμου και Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ακολούθησε εφ’ όλης της ύλης συνάντηση εργασίας για τις προοπτικές της περιοχής, στο πλαίσιο και των συμπερασμάτων που έχουν εξαχθεί από τις ομάδες έργου της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, το οποίο και ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Επιπλέον, συζητήθηκαν τα περιθώρια ανάπτυξης νέων συνεργασιών και υλοποίησης προγραμμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο εμπειρογνώμονας Ομάδας Έργου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου, η γενική διευθύντρια του Δήμου Παναγιώτα Κουράκλη και τα μέλη της ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου – Mission Board, Νίκος Μπασακίδης και Βασίλης Διονυσόπουλος.

«Στην αρχή της συζήτησης τέθηκε το γενικότερο πλαίσιο. Το ειδικότερο πλαίσιο είναι η συνεργασία που έχει η Καλαμάτα με τους μελετητές της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έχουν αναθέσει σε αρχιτεκτονικό γραφείο στη Βιέννη και σε γραφείο στην Κύπρο και μελετούν το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας ως προς την ανάπτυξή του, χωροταξικά αλλά και οικονομικά.

Αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρωθεί στο ότι θα γίνουν δύο αναλύσεις που αφορούν στην περιοχή μπροστά από το Λιμάνι της Καλαμάτας, αλλά και μετά τη Μαρίνα, για να συνδέσουμε τη Μαρίνα με τη Δυτική Παραλία, όπως και γενικότερα κατευθυντήριες γραμμές που θα ξεκινούν από τη Μαντίνεια και θα φθάνουν μέχρι και τον Πάμισο».

Ως γνωστόν, η συνεργασία Δήμου και Παγκόσμιας Τράπεζας αφορά στην τεχνική βοήθεια και υποστήριξη, η οποία θα εστιάσει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης για το θαλάσσιο μέτωπο, σε εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης για πράσινες και οικονομικά αποδοτικές υποδομές, στη συνδιαμόρφωση μέσω δημόσιας διαβούλευσης θεματικών που θα προκύψουν για τους τομείς της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και στις επιπτώσεις της αστικής θερμότητας. Επιπλέον, προτάθηκε να υπάρξει δράση για την επανάχρηση εγκαταλελειμμένων κτηρίων.

Βέβαια, η μελέτη, ιδιαίτερα για το παράκτιο μέτωπο, είχε οριοθετηθεί χρονικά να παραδοθεί μέσα στο φετινό καλοκαίρι. Σύμφωνα, δε, με το δελτίο Τύπου από τη Δημοτική Αρχή, έχει ολοκληρωθεί, αλλά απομένει η δημοσιοποίηση των προτάσεων και η διαβούλευσή τους με φορείς της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παραπάνω θα απασχολήσουν τη δημοσιότητα το αμέσως επόμενο διάστημα.