Stuart Cox: «Γνωρίζοντας την Καλαμάτα σκέφτηκα ότι είναι ένας πραγματικός παράδεισος…»

Stuart Cox: «Γνωρίζοντας την Καλαμάτα σκέφτηκα  ότι είναι ένας πραγματικός παράδεισος…»

Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο χώρο τέχνης Α49, η έκθεση του Stuart Cox, η οποία τιτλοφορείται ως «Η Ανεπάρκεια της Λογικής».

Για τον Cox, η εν λόγω έκθεση δεν είναι η πρώτη στην οποία έχει την ευκαιρία να εκθέσει μέρος των εικαστικών του έργων, μιας και είναι κάτι το οποίο έχει επαναλάβει στο παρελθόν μέσα από το «Καλλιτεχνικό Στέκι» της πόλης.

Με αφορμή τα εγκαίνια και μιλώντας στο Θάρρος για όσα μπορεί να δει κάποιος που θα επισκεφθεί την έκθεση, σημείωσε ότι περιλαμβάνει έργα 22 χρόνων δημιουργίας πάνω σε καμβά, εκ των οποίων κάποια έχουν φιλοτεχνηθεί στην Καλαμάτα, ενώ άλλα στην Αγγλία.

«Παρότι έχω κάνει πολλές ακόμα εκθέσεις στην περιοχή, αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω ολοκληρωμένα και κρεμασμένα στον τοίχο πολλά από τα έργα μου, μιας και ‘’βγαίνουν’’ για πρώτη φορά από το εργαστήριο στο οποίο τα δουλεύω», εξηγεί.

Ερωτηθείς για το πόσο χρονοβόρα είναι για τον ίδιο η ολοκλήρωση ενός έργου του, αναφέρει: «Για κάποια από τα έργα μου που εκτίθενται σήμερα εδώ έχω δουλέψει για χρόνια, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι ένας από τους πίνακες, τον οποίο ξεκίνησα το 2005, για να τον ολοκληρώσω τη χρονιά που διανύουμε. Συνήθως, όμως, λόγω της πολυπλοκότητας του στυλ που χρησιμοποιώ με στρώματα χρωμάτων, τα οποία επικαλύπτουν το ένα το άλλο, έχω παρατηρήσει ότι μου παίρνει περίπου 2-3 χρόνια».

Μιλώντας για την ιδιαίτερη σχέση του με την Καλαμάτα, σχολιάζει: «Ήρθα για πρώτη φορά στην Καλαμάτα για διακοπές το 1992, και το βίωσα σαν ο εγκέφαλός μου να μη γύρισε ποτέ πίσω στο Λονδίνο, όπου ζούσα μόνιμα ως τότε. Γνωρίζοντας την πόλη σκέφτηκα ότι είναι ένας πραγματικός παράδεισος. Έπειτα πήγα στη Μάνη, κάτι το οποίο με έκανε να αγαπήσω ακόμα περισσότερο την ευρύτερη περιοχή, μιας και εκείνη την εποχή δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη συγκριτικά με σήμερα.

Η σκέψη μου ότι βρίσκομαι στον… παράδεισο επέστρεψε, κι έκτοτε επισκέπτομαι τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο το νομό, αφού τον υπόλοιπο χρόνο ζω στο Λονδίνο».

Στην ερώτηση, τι είναι αυτό που ξεχωρίζει ο ίδιος στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, και αποτελεί έμπνευση για πολλά από τα έργα του, εξηγεί ότι αυτό που αγαπά στον τόπο είναι οι άνθρωποι, η ατμόσφαιρα, η απλότητα που προσφέρει, και γενικότερα ο τρόπος ζωής της.

Πληροφορίες

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10/10/2024.

Επισκέψιμες ώρες

Δευτέρα – Παρασκευή 11.00-14.00 και 18.00-21.00

Σάββατο 11.00-14.00 Κυριακή κλειστά

Είσοδος ελεύθερη.

Της Χριστίνας Μανδρώνη