«ΘΑΡΡΟΣ» 30 Ιουλίου 1936: Η χθεσινή τεράστια πυρκαϊά

«ΘΑΡΡΟΣ» 30 Ιουλίου 1936: Η χθεσινή τεράστια πυρκαϊά

Τας πρωινάς ώρας της χθες εξερράγη εις το δάσος της Αλαγωνίας τεραστία πυρκαϊά, η οποία προς στιγμήν ηπείλησεν ολόκληρον το δάσος και ασφαλώς θα συνέβαινε τούτο αν δεν προελαμβάνετο το πυρ υπό του σπεύσαντος εκεί Δασάρχου Μαρίνου.

Η πυρκαϊά εξερράγη συγκεκριμένως εις το δάσος Θαμαλού των ορίων Νεδούσης και ακριβώς παρά την θέσιν Xάνι Παπαντωνίου οπόθεν διέρχεται η παλαιά οδός Καλαμών – Αλαγωνίας. Το πυρ, άγνωστον πόθεν προελθόν, μετά καταπληκτικής ταχύτητος επεξετάθη επί περιφερείας 30 στρεμμάτων, καταστρέψαν όλα τα εντός της ζώνης ταύτης δενδρύλλια, σκίνα και πουρνάρια. Πάραυτα οι δασοφύλακες ειδοποίησαν την ενταύθα Δασικήν Υπηρεσίαν, ο προϊστάμενος  της οποίας Μαρίνος, αφού έλαβε μεθ’ εαυτού 20 στρατιώτας του 9ου Συντάγματος, μετέβη αμέσως εις την θέσιν της πυρκαϊάς.

Την ώραν της εκεί αφίξεως του κ. Μαρίνου το πυρ είχεν επεκταθή επί περιφερείας 60 και πλέον στρεμμάτων, υπήρχε δε άμεσος φόβος να επεκταθή εις τας πευκοφυτείας, οπότε η κατάσβεσίς του θα ήτο λίαν δυσχερής αν μη αδύνατος και αι ζημίαι ανυπολόγιστοι. Ευτυχώς όμως η έγκαιρος επέμβασις του κ. Μαρίνου έσωσε την κατάστασιν. Οι στρατιώται και οι δασοφύλακες ηδυνήθησαν υπό τας οδηγίας του κ. Μαρίνου, αν και μετά μεγάλης δυσκολίας, να εντοπίσουν το πυρ εντός της καιομένης εκτάσεως δημιουργήσαντες αντιπυρικήν ζώνην.

Ακολούθως, ησχολήθησαν με την κατάσβεσιν του πυρός, η οποία δεν ήτο πλέον και τόσον δύσκολος. Πράγματι ολίγον προ μεσημβρίας κατορθώθη η τελική κατάσβεσις του πυρός.

Αι προξενηθείσαι εις το δάσος ζημίαι δεν είναι και τόσον σημαντικαί, ως μας ανεκοίνωσε ο κ. Μαρίνος αργά την νύκτα, ότε επέστρεψεν εκ του τόπου της πυρκαϊάς. Τα καταστραφέντα δένδρα ήσαν ως επί το πλείστον σκίνα.

Υπήρχεν όμως φόβος επεκτάσεως του πυρός εις ολόκληρον το δάσος της Νεδούσης, οπότε αι ζημίαι θα ήσαν ανυπολόγιστοι.

Ο κ. Μαρίνος ομιλών σχετικώς με την χθεσινήν πυρκαϊάν μας παρεκάλεσεν να τονίσωμεν ιδιαιτέρως την αδιαφορίαν των κατοίκων, οι οποίοι παρηκολούθουν εκ του μακρόθεν την πυρκαϊάν, χωρίς να ενδιαφερθώσιν ουδόλως δια την κατάσβεσίν της.

Όσον αφορά στην προέλευσιν του πυρός, ουδέν το συγκεκριμένον υπάρχει. Εικάζεται όμως ότι πρόκειται περί εμπρησμού. Διετάχθη ήδη η διεξαγωγή ανακρίσεων δια την διαπίστωσιν των συνθηκών υπό τας οποίας εξερράγη η πυρκαϊά.