Το ενεργειακό κόστος «στραγγαλίζει» τις καλλιέργειες και της Μεσσηνίας

Το ενεργειακό κόστος «στραγγαλίζει» τις καλλιέργειες και της Μεσσηνίας

Ενημερωτική συνάντηση για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στο πλαίσιο του Προγράμματος «Απόλλων» πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Ως γνωστόν, το Πρόγραμμα «Απόλλων» θεσπίστηκε με το Ν. 5105/2024 και αποτελεί την πιο φιλόδοξη πρωτοβουλία στον τομέα του ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα, επιδιώκοντας τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ και Β΄ Βαθμού, τους Τοπικούς και Γενικούς Οργανισμούς, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, καθώς και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος δημιουργήθηκε από την Περιφερειακή Αρχή η «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Πελοποννήσου» (Ε.Κ.Π.) και πλέον καλούν τους ενδιαφερόμενους, εν δυνάμει δικαιούχους, να συζητήσουν για το «Απόλλων».

Στη συνάντηση δε, είχαν καλεστεί οι ΔΑΟΚ, ο ΓΟΕΒ Παμίσου, καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων και των ΔΕΥΑ τους.

Τοποθετήσεις
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στον πρωτογενή τομέα, αφού αυτή η μείωση στη συνέχεια θα περάσει στον καταναλωτή.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο αντιπεριφεριάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Αναστάσιος Αδαμόπουλος, που επίσης είπε ότι στόχος είναι η μείωση του τεράστιου ενεργειακού κόστους, η οποία με την ένταξη στο πρόγραμμα μπορεί να φτάσει και το 50%.

Αυτό που τόνισε στους παρευρισκόμενους είναι ότι πρέπει να δράσουν γρήγορα, αφού το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό, και αν θέλουν να συμμετάσχουν, θα πρέπει να πάρουν τα αρμόδια όργανά τους τις ανάλογες αποφάσεις το συντομότερο δυνατό.

Ο πρωτογενής τομέας και το ενεργειακό κόστος
Κατόπιν μίλησε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ενέργεια στην περιοχή. Υπάρχουν, σχολίασε, 3.000 στρέμματα θερμοκηπίων, με το κόστος για αυτούς τους παραγωγούς να είναι πολύ υψηλό. Έτσι ζήτησε να εξασφαλιστεί η ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή των Φιλιατρών παραιτήθηκε χθες, με τα χρέη προς τη ΔΕΗ να ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν διαλυθεί τα πάντα.

Τέλος, ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο στο πρόγραμμα να ενταχθεί και το Φιλιατρινό Φράγμα. Όπως παρατήρησε, «μπορεί να είναι νωρίς να μιλάμε για τη λειτουργία του, αλλά επειδή αυτό μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή, καλό θα είναι να υπάρξει σκέψη για το ενεργειακό του κόστος», το οποίο εκτίμησε ότι θα είναι υψηλό.

Με τη σειρά της, η διευθύντρια της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Ευσταθία Γεωργακοπούλου, ανέφερε ότι το ενεργειακό κόστος είναι τεράστιο, «με τον κάμπο να μπορεί να αρδεύεται περισσότερο και έτσι να καλλιεργείται περισσότερο». Μιλώντας για την ελαιοκαλλιέργεια, είπε ότι οι συγκυρίες έδειξαν ότι και για αυτή είναι απαραίτητη η άρδευση, κάτι που για να συμβεί, απαιτεί κόστος.

Έπειτα μίλησε ο διευθυντής του ΓΟΕΒ, Κώστας Χρυσανθακόπουλος. Όπως ανέφερε, όταν υπήρξε ενημέρωση για τη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας, έσπευσαν να ενταχθούν. Ο ΓΟΕΒ, είπε, αρδεύει 60.000 στρέμματα, με το κόστος προς τη ΔΕΗ να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ ετησίως, εξ ου και κάτι πρέπει να γίνει για να μειωθεί.

Στο τέλος μίλησαν εκπρόσωποι των Δήμων και των ΔΕΥΑ, που επίσης στάθηκαν στο μεγάλο ενεργειακό κόστος, για το οποίο ελπίζουν να μειωθεί αν ενταχθούν στο πρόγραμμα και το όλο εγχείρημα λειτουργήσει.
Π.Μπ.