Το πείραμα απέτυχε παταγωδώς…

Το πείραμα απέτυχε παταγωδώς…

Στις 23 Απριλίου 2021 ο Δήμος Καλαμάτας είχε κάνει γνωστή την πιλοτική τοποθέτηση ειδικής «παγίδας» απορριμμάτων στον ποταμό Νέδοντα για τη συγκράτηση φερτών υλικών και απορριμμάτων, προκειμένου να μην καταλήγουν στη θάλασσα.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτηση είχε ειπωθεί: «Αυτό το δίκτυ ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα καθαρίζεται, θα αναλύονται τα είδη που συγκεντρώνονται, θα ζυγίζονται και όλα αυτά, ένα χρόνο μετά, θα χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία για την παρουσίαση μιας μελέτης, η οποία θα αφορά μια συνολικότερη αντιμετώπιση για την προστασία όλων των ρεμάτων που καταλήγουν στο Μεσσηνιακό κόλπο».

Επίσης, ότι πρόκειται για «μία καινοτόμα, πιλοτική δράση που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες πόλεις».

Να σημειωθεί, δε, ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που έγινε σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Aegean Rebreath, θα είχε διάρκεια ενός χρόνου και στη συνέχεια θα γίνονταν γνωστά τα αποτελέσματα, επίσημα σε εκδήλωση, όπως επίσης είχαν πει.

Τελικά, το συγκεκριμένο δίχτυ – παγίδα, που όλο περηφάνια και πρωτοπορία παρουσιάστηκε στις 12 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, διαλύθηκε, όταν εκατοντάδες κορμοί πλατάνων πέρασαν από το σημείο και κατέληξαν στη μαρίνα της πόλης.

Το ζήτημα είναι όμως ότι, ενώ έχουν περάσει τόσα χρόνια και ενώ το δίχτυ βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, δεν απομακρύνεται.

Τώρα, βέβαια, γιατί δεν τοποθετήθηκε τότε ξανά, για να συνεχιστεί η «καινοτόμος δράση», είναι μιαν άλλη ιστορία, που δεν έχει καμία σημασία πλέον.
Π.Μπ.