Τουλάχιστον 37 σοβαρά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά ανδρών στην Περ. Πελοποννήσου

Τουλάχιστον 37 σοβαρά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά ανδρών στην Περ. Πελοποννήσου

Δύο δέχτηκαν την εγκατάσταση του panic button

Έχουμε συνηθίσει να τους βλέπουμε στη μεριά του θύτη, όμως υπάρχουν άνδρες που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας από τις συντρόφους ή τις γυναίκες τους και πλέον έχουν αρχίσει να καταγγέλλουν τα περιστατικά που γίνονται σε βάρος τους.

Δυστυχώς, ακόμα και στις μέρες μας, το να είναι ένας άνδρας θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αποτελεί ίσως μεγαλύτερο ταμπού από τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας έδειξαν ότι και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος ανδρών.

Ζήτησαν panic button
Ειδικότερα, από τα τέλη Μαρτίου έως και το τέλος Αυγούστου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από τις καταγγελίες που έγιναν από άνδρες, διαπιστώθηκε ότι 37 δικαιούνται panic button. Τελικά, από τους 37, δύο δέχτηκαν και εγκαταστάθηκε στο κινητό τους η συγκεκριμένη εφαρμογή ειδοποίησης των Αρχών.

Η ενδοοικογενειακή βία στους άνδρες δεν είναι ένα αμελητέο φαινόμενο, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, το ίδιο χρονικό διάστημα σε όλη την Ελλάδα προτάθηκε να εγκαταστήσουν το panic button 2.171 άνδρες και, τελικά, δέχτηκαν 195.

Αρχικά, η πρόσβαση της εφαρμογής panic button από άνδρες δεν είχε προβλεφθεί και προοριζόταν μόνο για γυναίκες. Η Αστυνομία, όμως, βρέθηκε μπροστά σε απρόβλεπτη κατάσταση, όταν άνδρας που είχε δεχθεί επίθεση από τη γυναίκα του, ζήτησε από τους αστυνομικούς να του εγκαταστήσουν την εφαρμογή και αυτοί σαστισμένοι απάντησαν ότι προορίζεται μόνο για γυναίκες.

Οι αρμόδιοι κατάλαβαν ότι ήταν κάτι που έπρεπε να έχουν προβλέψει. Έτσι σύντομα αυτό διορθώθηκε και πλέον άνδρες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην υπηρεσία.

Οι άνδρες… σιωπούν
Η ενδοοικογενειακή βία σε βάρος του άνδρα, δηλαδή η κακοποίησή του, εντός του πυρήνα της οικογένειας, ασκείται είτε με φυσική κακοποίηση, είτε με ψυχική κακοποίηση, είτε με οικονομική κακοποίηση με τη μορφή της οικονομικής εκμετάλλευσης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι αρκετοί οι άνδρες που δέχονται βίαιη συμπεριφορά από τις συζύγους τους κι όμως σιωπούν. Σε μια κοινωνία που οι ρόλοι των ανδρών και των γυναικών γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτοι, η ενδοοικογενειακή βία κατά των ανδρών έχει αυξηθεί ιδιαίτερα.

Η χειραφέτηση των γυναικών θα μπορούσε να δικαιολογήσει την αυξανόμενη βίαιη συμπεριφορά από μέρους τους: οι γυναίκες κινούνται όλο και περισσότερο στους κόσμους των ανδρών, κερδίζουν χρήματα, ανεξαρτητοποιούνται και ανταγωνίζονται με επιθετικότητα και σθένος, όπως ακριβώς και οι άνδρες συνάδελφοί τους.

Η ενδοοικογενειακή βία κατά των ανδρών εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού, αλλά παρατηρείται αύξηση των ανδρών αυτών που αναζητούν βοήθεια, όπως αναφέρει ο Mark Brooks, πρόεδρος μιας βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης για άνδρες – θύματα. Πιστεύεται πως τα χρήματα και η απιστία είναι οι δύο βασικοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε γυναικεία ενδοοικογενειακή βία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι άνδρες παραμένουν σε αυτές τις καταχρηστικές σχέσεις για χρόνια, όντας αδύναμοι να αποχωρίσουν.

Ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες σπανίως σπάνε τη σιωπή τους και μιλούν για τη βία που υφίστανται, είναι γιατί αισθάνονται ντροπή, αφού η κοινωνία προσδοκά από τους άνδρες να είναι «σκληροί» και να έχουν τον έλεγχο.

Η ενδοοικογενειακή βία συναντάται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μορφωτικού επιπέδου και ηλικίας.

Της Βίκυς Βετουλάκη