Τριφυλία: Επιτυχημένη επιστημονική διημερίδα για την τέχνη του ξυλόπηκτου

Τριφυλία: Επιτυχημένη επιστημονική διημερίδα  για την τέχνη του ξυλόπηκτου

Επιτυχημένη κρίνεται η δράση της «πηλΟίκο» α.μ.κ.ε. με τίτλο «Η τέχνη του ξυλόπηκτου. Υφή – ρωγμή – ανάγλυφο – χάραξη» στα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία το τριήμερο από 20 έως και 22 Σεπτεμβρίου, όπως και η επιστημονική διημερίδα που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης στα Φιλιατρά.

Σημειώνεται πως εν λόγω δράση υλοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Τριφυλίας και με την υποστήριξη του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, του Aristoteles Institut, του διεθνούς οργανισμού “Associazione Cittta’ della terra cruda” και του GreeΝest Project του ευρωπαϊκού προγράμματος HorizonEurope.

Για την επιστημονική διημερίδα στα Φιλιατρά, η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, Βιβή Παντελάκη, αναφέρει σχετικά: «Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιστημονική διημερίδα με τίτλο “Η τέχνη του ξυλόπηκτου- υφή – ρωγμή – ανάγλυφο – χάραξη” που πραγματοποιήθηκε στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών. Η διημερίδα ήταν συνδιοργάνωση της ΑΜ.Κ.Ε  “ΠηλΟίκο”, του Δήμου Τριφυλίας και του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

Κατά τη διημερίδα μηχανικοί και αρχιτέκτονες από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ιταλία παρουσίασαν μελέτες που είχαν κάνει πάνω σε κτήρια που ως δομικό υλικό είχε χρησιμοποιηθεί πηλός, ξύλο, άχυρο κ.λπ.

Παρουσίασαν παλιά κτήρια που έχουν καταγράψει στον ελλαδικό χώρο, αλλά και σε περιοχές των Βαλκανίων, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Κύπρου κατασκευασμένα με υλικά της γης.

Ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης παρουσίασε τα παλιά “οικολογικά” κτήρια της Μεσσήνης, μερικά από τα οποία έχουν κατεδαφιστεί. Στα Φιλιατρά μελέτησαν την οικία Κοσμόπουλου. Σε αυτήν είχαν δημιουργήσει και εργαστήρι κατασκευής δομικών μοτίβων με υλικά της γης.

Στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας παρουσίασαν φωτογραφική έκθεση με το αντίστοιχο θέμα. Παρουσίασαν τα πλεονεκτήματα αυτών των κτηρίων ιδιαίτερα στο θέμα της θερμοκρασίας, αλλά και τα μειονεκτήματά τους στο θέμα της υγρασίας.

Στη διάρκεια της διημερίδας παρουσίασαν διαδικτυακά τις μελέτες τους και καθηγητές της αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ενώ αρχιτέκτονας που εργάζεται στη Δανία μετέφερε την από εκεί εμπειρία του στη χρήση του ξύλου στις κατασκευές κτιρίων.

Από ό,τι φάνηκε στη διημερίδα υπάρχει μια σημαντική στροφή του κόσμου στην κατασκευή σπιτιών με οικολογικά υλικά. Χαιρόμαστε στο Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών που φιλοξενήσαμε αυτή τη σημαντική επιστημονική Διημερίδα. Ευχόμαστε σε όσους συμμετείχαν να κατασκευάζουν κτήρια φιλικά στο περιβάλλον, όπως τα ονειρεύονται».

Του Ηλία Γιαννόπουλου