Βασιλόπουλος για μεταστέγαση ΔΕΥΑΚ: Παραμένει στο τραπέζι η ανέγερση νέου κτηρίου στο Δημαρχείο

Βασιλόπουλος για μεταστέγαση ΔΕΥΑΚ: Παραμένει στο τραπέζι η ανέγερση νέου κτηρίου στο Δημαρχείο

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις

Σε ερωτήματα που αφορούν στο ζήτημα της μεταστέγασης των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΚ σε νέο κτήριο απάντησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, κατά τη διάρκεια της ειδικής – προχθεσινής- συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής.

Το ζήτημα τέθηκε τόσο από τον  επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρη Οικονομάκο, όσο και από το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Κανάκη.

Ο πρώτος έθεσε ερωτήματα, με περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα, αναρωτώμενος για την αναγκαιότητα αγοράς νέου κτιρίου τη στιγμή που, όπως χαρακτηριστικά είπε, το κόστος θα φτάσει το 1.500.000 ευρώ, ενώ στο υφιστάμενο κτήριο το ενοίκιο είναι 25.000 ευρώ, που οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης αναμένεται να μειωθούν και που είναι ανοιχτό το ζήτημα των συνενώσεων των ΔΕΥΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Κανάκης μίλησε περισσότερο με αριθμούς, τονίζοντας ότι η αγορά νέου κτηρίου από τη ΔΕΑΥΚ είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, σε αντίθεση με τη λύση ανέγερσης νέου κτηρίου στο χώρο του Δημαρχείου, που θα αποφέρει μια οικονομία στη ΔΕΥΑΚ της τάξης των 500-600.000 ευρώ.

Η απάντηση Βασιλόπουλου

Απαντώντας ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, σημείωσε: «Το κτήριο της ΔΕΥΑΚ είναι ένα από τα πολλά θέματα στα οποία γίνεται διαστρέβλωση της πραγματικότητας και παραποίηση της αλήθειας. Σκόνη, φασαρία, ανακρίβειες, σκόπιμη απόκρυψη της αλήθειας. Δεν αναφέρομαι στην παράταξη του κ. Οικονομάκου, αλλά σε αυτούς που φαντάζονται τον εαυτό τους ως Ζορό της πόλης.

Ξεκάθαρα και κατηγορηματικά: Ρωτήσατε αν προτίθεται η Δημοτική Αρχή να συνεχίσει τη διαδικασία για την αγορά κτηρίου της ΔΕΥΑΚ. Απάντηση: Η ανάγκη εύρεσης χώρου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ είναι υπαρκτή. Επομένως, στο γενικό ερώτημα η απάντηση είναι “ναι”.

Αναζητούμε χώρους, αναζητούμε λύσεις, καθώς επίκειται, μεταξύ άλλων, η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 42 νέων υπαλλήλων, οι οποίοι θα εργάζονται στα γραφεία της επιχείρησης, με τις πρώτες διαδικασίες να ξεκινούν μέσα στο 2024, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε λάβει από το ΑΣΕΠ.

Και επειδή πρέπει να λέγονται αλήθειες, να πω ότι σήμερα δύο σενάρια έχουν προκριθεί. Μάλιστα, αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ολοκληρωθεί η αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου που αναφέρετε.

Το πρώτο σενάριο αφορά στην ολοκλήρωση της ανοιχτής διαδικασίας για την αγορά ακινήτου, ακολουθώντας, προφανώς, όσα επιτάσσει η νομιμότητα, γιατί έχουμε ακούσει και διαβάσει απίστευτα πράγματα και ψέματα.

Το δεύτερο σενάριο αφορά στην αξιοποίηση των χώρων του Δημαρχείου. Υπενθυμίζω ότι στις αρχές Μαρτίου, στη συνεδρίαση της λογοδοσίας, είχα αναφέρει ότι το θέμα της αξιοποίησης όλης της έκτασης του Δημαρχείου αποτελεί αντικείμενο που εξετάζει η Τεχνική Υπηρεσία. Προφανώς μέσα από την ανέγερση ενός σύγχρονου, φιλικού κτηρίου, πιθανότατα βιομηχανικού τύπου, που να εξυπηρετεί τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του Δήμου και των υπηρεσιών μας».

Συνεχίζοντας ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι «αναζητήθηκαν και εξετάστηκαν αρκετές λύσεις για ακίνητα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα».

Μάλιστα, μίλησε για το κτήριο που βρίσκεται στην οδό Αρτέμιδος και παλαιότερα στέγαζε τα γραφεία της εφημερίδας «Σημαία», ωστόσο, όπως γνωστοποίησε, το συγκεκριμένο κτήριο δεν μπορεί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Δήμου, να μετατραπεί σε γραφεία.

Απαντώντας για το ζήτημα του κτηρίου που βρίσκεται στα Γιαννιτσάνικα, ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε: «Ποτέ δεν είπε κανείς ότι αν φτάναμε σε εκείνο το ακίνητο, που είναι στα Γιαννιτσάνικα, θα χρειαζόταν να δώσουμε 1.500.000 ευρώ. Αν μπείτε εσείς οι ίδιοι στο διαδίκτυο και ψάξετε πόσο πωλείται, θα δείτε ότι πριν από 6 μήνες το πωλούσαν 1.000.000 ευρώ και τώρα το έχουν πάει 1.100.000 ευρώ. Πού είναι το 1.500.000 ευρώ που συζητάτε;».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας επανήλθε στο ζήτημα κατασκευής νέου κτηρίου εντός του οικοπέδου του Δημαρχείου, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τέλος του Σεπτεμβρίου το θέμα θα έχει ξεκαθαρίσει. «Περιμένω από τους συνεργάτες μου, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου το αργότερο, να μου φέρουν μια επίσημη πρόταση για το αν τελικά το κτήριο στο νέο Δημαρχείο (σ.σ. πρώην νοσηλευτική σχολή) μπορεί να λάβει εγκρίσεις από το αρμόδιο υπουργείο και παραχωρήσεις, για να μπορεί να κατεδαφιστεί και να φτιαχτεί ένα νέο κτίριο», σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη προσφυγή της μείζονος μειοψηφίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Η παράταξη Τζαμουράνη έσπευσε να ικανοποιήσει το ακροατήριό της, προσφεύγοντας στην Αποκεντρωμένη, κρύβοντας αλήθειες. Εκεί θα δοθούν όλες οι απαντήσεις που χρειάζονται», είπε ο κ. Βασιλόπουλος.
Α.Π.