Βγαίνει η πρόσκληση για την ΟΧΕ Ταϋγέτου το επόμενο διάστημα

Βγαίνει η πρόσκληση για την  ΟΧΕ Ταϋγέτου το επόμενο διάστημα

Απάντηση Β. Παπαευσταθίου στην κριτική του Σπ. Χανδρινού

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την προχθεσινή – κανονική- συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ήταν κι αυτό της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Ταϋγέτου. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση έπειτα από ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Σπύρου Χανδρινού.

Όπως σημειώνει σε αυτή μεταξύ άλλων: «Τα προγράμματα των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων είναι συγχρηματοδοτούμενα χωρικά εργαλεία της προγραμματικής περιόδου 2021- 2027 και στόχο έχουν την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική τοπική ανάπτυξη, με ιδιαίτερη αναφορά στον πολιτισμό, τη φυσική κληρονομιά, το βιώσιμο τουρισμό, αλλά και την ασφάλεια περιοχών που δε χαρακτηρίζονται ως αστικές.

Σύμφωνα με τα όσα μέχρι σήμερα μας είχε ενημερώσει η Δημοτική Αρχή επανειλημμένα, σε ό,τι αφορά την ΟΧΕ του Ταϋγέτου είχε εξαντληθεί η διαβούλευση και υπήρχε ωριμότητα όλων των μελετών και συγκεκριμένη στρατηγική, προκειμένου να υποβληθεί πρόταση μέσω προσκλήσεων της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του Ταϋγέτου!

Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, δυστυχώς, δεν εντάχθηκε και δεν υλοποιήθηκε κανένα έργο ΟΧΕ για το Δήμο Καλαμάτας! Στις 3 Σεπτεμβρίου 2024 δημοσιοποιήθηκε πρόσκληση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για χωρικές στρατηγικές ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης στο πλαίσιο του προγράμματος 2021 – 2027. Δυστυχώς, παρά τα μεγάλα λόγια, δε συμπεριλαμβάνεται σε αυτή ο Δήμος Καλαμάτας, ούτε η ΟΧΕ Ταϋγέτου!

Είναι αδιανόητο ο Δήμος Καλαμάτας να παρουσιάζεται πάλι με καθυστερήσεις και να είναι ουραγός, ακόμα και σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, για τα οποία διαθέτει τεράστια συγκριτικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα!».

Στην ερώτηση απάντησε αναλυτικά ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου, ο οποίος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι προχθές, σε συνάντηση του περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με το δήμαρχο Σπάρτης, Μιχάλη Βακαλόπουλο, αναφέρθηκαν σε ζητήματα που αφορούν τόσο στην ΟΧΕ Ταϋγέτου όσο και στην πρόοδο των προγραμμάτων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ).

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη να διασφαλιστεί ότι όλες οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών θα έχουν ξεκάθαρο αναπτυξιακό χαρακτήρα, ενισχύοντας τόσο την τοπική οικονομία όσο και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ειδικότερα για την ΟΧΕ Ταϋγέτου ο κ. Παπαευσταθίου σχολίασε ότι ήδη αξιολογείται και πολύ σύντομα θα υπάρξει και η σχετική πρόσκληση. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας έχουν εξαντλήσει τις διαδικασίες τόσο του διαλόγου όσο και των απαραίτητων μελετών και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μην υλοποιηθεί το έργο. Χαρακτήρισε, δε, τις αιτιάσεις του κ. Χανδρινού ως “έωλες”.

Α.Π.