Αφιερωμένο στον καθηγητή Ν. Ζαχαριά το 8ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογικής Έρευνας και Νέων Τεχνολογιών

Αφιερωμένο στον καθηγητή Ν. Ζαχαριά το 8ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογικής Έρευνας και Νέων Τεχνολογιών

Ένας σημαντικός σταθμός για την επιστημονική έρευνα και την πόλη της Καλαμάτας

Με την παρουσίαση 100 εργασιών από Έλληνες και αλλοδαπούς ερευνητές από περισσότερες από 15 χώρες θα διεξαχθεί φέτος το 8ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογικής Έρευνας και Νέων Τεχνολογιών από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Μάλιστα, φέτος θα υλοποιηθεί ως φόρος τιμής στον καθηγητή Νικόλαο Ζαχαριά, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας, καθώς κατά την έναρξή του θα γίνει αφιέρωμα στο έργο του, για το οποίο θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η ομότιμη καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), ο καθηγητής Ιωάννης Λυριτζής (Henan University), ο καθηγητής Julian Henderson (University of Nottingham), ο δρ. Βασίλης Κυλίκογλου (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) και η πρόεδρος της ΕΑΕ, δρ Μαρία Καπαρού.

Παράλληλα, θα διεξαχθεί και η Τελετή Ονοματοδοσίας του Ψηφιακού Μουσείου «Καλαμάτα 1821» στο Παλαιό Δημαρχείο Καλαμάτας, προς τιμήν του καθηγητή Ν. Ζαχαριά (Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στις 1.10 μ.μ.).

Επίσης, θεσμοθετήθηκε το βραβείο “Νέου Ερευνητή: Νικόλαος Ζαχαριάς”, το οποίο θα απονέμεται σε νέους επιστήμονες με σημαντικό έργο στους τομείς της χρονολόγησης ή της μελέτης αρχαιολογικού γυαλιού, με στόχο την ενθάρρυνση στη συνέχιση της έρευνάς τους.

Όπως σημειώνεται σχετικά από την Οργανωτική Επιτροπή: «Το Διεθνές Συνέδριο Archaeological Research and New Technologies / Αρχαιολογική Έρευνα και Νέες Τεχνολογίες – ARCH_RNT διοργανώνεται στην Καλαμάτα ανά διετία από το έτος 2008. Το συνέδριο εστιάζει στη διεπιστημονική μελέτη, προστασία και διαχείριση αρχαιολογικών τέχνεργων και αντικειμένων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θεσμοθετήθηκε από τον αείμνηστο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διευθυντή του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας, Νικόλαο Ζαχαριά.

Στη διάρκεια του 1ου Συνεδρίου ARCH_RNT παρουσιάστηκαν 15 εργασίες από διακεκριμένους ερευνητές, κυρίως της Ελλάδας, αλλά και της Αμερικής, της Αγγλίας και της Δανίας. Σταδιακά, το συνέδριο ARCH_RNT εδραιώθηκε, με κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής.

Στις 3 με 5 Οκτωβρίου, τρέχοντος έτους, θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας το 8ο ARCH_RNT, με την παρουσίαση 100 εργασιών από Έλληνες και αλλοδαπούς ερευνητές από περισσότερες από 15 χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, της Κίνας, της Ινδίας, του Ιράν, της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, κ.ά.).

Σε μια εποχή διαρκώς αυξανόμενης επιστημονικής εξειδίκευσης, η διεθνής τάση οδηγεί στην υλοποίηση κατατμημένων συνεδρίων με περιορισμένες θεματικές. Παρ’ όλα αυτά, επιστημονικά πεδία όπως αυτό της μελέτης και ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, απαιτούν διεπιστημονική προσέγγιση και συνθετική ανάλυση των δεδομένων.

Το όραμα του καθηγητή Ν. Ζαχαριά ήταν η δημιουργία ενός διεθνούς συνεδρίου, στο οποίο θα μπορεί να παρουσιαστεί όλο το εύρος των νέων τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων που σχετίζονται με τους κλάδους της Αρχαιομετρίας, της συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Ψηφιακής Αρχαιολογίας.

Παράλληλα, στο εκάστοτε συνέδριο εισάγονται ειδικές θεματικές (όπως, για παράδειγμα, η θεματική της Γεωαρχαιολογίας στο 4ο Συνέδριο και της Βιοαρχαιολογίας στο 8ο Συνέδριο), με στόχο να παρουσιαστούν οι πιο σημαντικές διεθνείς τάσεις και εξελίξεις της σύγχρονης αρχαιομετρικής έρευνας.

Ως αποτέλεσμα, το συνέδριο ARCH_RNT έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον αξιόλογα και σημαντικά συνέδρια του κλάδου διεθνώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2022 τα Πρακτικά του ARCH_RNT δημοσιεύονται έπειτα από αυστηρή αξιολόγηση από ομότιμους κριτές στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Archaeological Science: Reports (Elsevier).

Το συνέδριο ARCH_RNT έχει πετύχει να καταστήσει την πόλη της Καλαμάτας παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την επιστημονική καινοτομία στο πεδίο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σε κάθε συνέδριο δίνεται έμφαση στη διαρκή διασύνδεση του επιστημονικού έργου που παρουσιάζεται εντός των αμφιθεάτρων, με την αρχαία αλλά και τη σύγχρονη πολιτιστική παράδοση της πόλης. Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι το συνέδριο συνδιοργανώσεται από το Δήμο της Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Καλαμάτας, ενώ υποστηρίζεται και από τοπικές επιχειρήσεις».