Με αφορμή τη δημοσίευση του Δήμου Πύλου – Νέστορος για τις χορηγίες της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, αφήνει αιχμές προς το πρόσωπο μου και μιλά για λαϊκισμό.
Είναι γεγονός ότι οι χορηγίες, όχι μόνο στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά και μετέπειτα, στη σύγχρονή Ελλάδα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας.
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που οι χορηγίες δεν εναρμονίζονται με τις αρχές της διαφάνειας;
Εδώ, ο Δήμος Πύλου- Νέστορος, είναι πρωταγωνιστής αδιαφανών διαδικασιών. Όταν ξεκίνησε η ανακατασκευή των ξενοδοχείων Hilton, ο Δήμος ζήτησε να του χορηγήσουν οποιοδήποτε αντικείμενο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο για τους οικονομικά ευάλωτους κατοίκους. Ο Δήμος, αν και παρέλαβε κάποια φορτηγά πράγματα, δεν προέβη, ως όφειλε, σε καμία επίσημη ενέργεια για την αποδοχή τους από τη Δημοτική Επιτροπή, δεν ανακοίνωσε σε κανέναν τι παρέλαβε και ουδέποτε έγινε ουδεμία κατανομή, με αποτέλεσμα έως σήμερα κανένας να μη γνωρίζει πού τελικώς διοχετεύθηκαν τα πράγματα αυτά.
Στο ίδιο έργο θεατές με τη χορηγία για την ανοικτή συναυλία με τον καλλιτέχνη Αντώνη Ρέμο, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου- Νέστορος για τον από κοινό εορτασμό των 15 ετών λειτουργίας της Costa Navarino. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση ούτε τη χορηγία είδαμε ούτε την κατανομή των χρημάτων.
Αναφορικά, λοιπόν, με τις χορηγίες, όχι μόνο ο κ. δήμαρχος δεν απαντά, αλλά πετά και την μπάλα στην εξέδρα. Παράλληλα, προχωρά στη ζητιανιά με αδιαφανείς διαδικασίες ζητώντας από πολίτη του Δήμου μας να του χορηγήσει συγκεκριμένο ποσό επιτάσσοντας τη χορηγία και ταυτοχρόνως επιβάλλοντας ταρίφα (βλ. σχετικό έγγραφο με αριθ.πρωτ.15481/30.09.2024).
Το χρήμα, κε δήμαρχε, σε σοβαρές διοικήσεις δε θα πρέπει να ακολουθεί αδιαφανείς οδούς. Πραγματικά εδώ ντρέπεται και η ντροπή, καθώς ο δήμαρχος και η παρέα του προσπαθεί να συνδέσει ένα τόσο σπουδαίο ιστορικό και ιερό γεγονός, όπως τα «Ναυαρίνεια», με τζογαδόρικες και αδιαφανείς διαδικασίες. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι το ήθος και ο ηρωισμός των ανθρώπων που πολέμησαν για την Ελευθερία μας είναι αξίες άκρως ασυμβίβαστες με την απάτη και τη διαφθορά.
Επίσης ο κ. δήμαρχος, μιας και πρόσφατα αναφέρθηκε στην Αρχαία Ελλάδα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν ανακαλύψει μόνο τις χορηγίες, αλλά και τη διαφθορά. Ο Περικλής καθιέρωσε πρώτος το θεσμό των μυστικών και αδιαφανών κονδυλίων όταν πήρε από το Ταμείο των Αθηναίων το ποσό των 10 ταλάντων χωρίς απόδοση λογαριασμού.
Όλες οι παραπάνω αναφερθείσες περιπτώσεις αποδεικνύουν πόσο βαθιές είναι οι ρίζες της ανομίας στο Δήμο Πύλου-Νέστορος.
Δυστυχώς, οι άνθρωποι από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν πάντοτε ευάλωτοι στη δύναμη του χρήματος και στην έλξη του σύντομου πλουτισμού, επιβεβαιώνοντας τη σοφή ρήση του Σοφοκλή στην «Αντιγόνη», ότι τίποτα χειρότερο δε γεννήθηκε μεταξύ των ανθρώπων από το χρήμα.
Γι’ αυτό, δήμαρχε όταν πιάνεσαι με τη γίδα στην πλάτη, σταμάτα να φωνάζεις για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.
Του Ηλία Κανάκη
Ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Πύλου- Νέστορος