Να μη βιαστούν οι ελαιοπαραγωγοί, αλλά να δείξουν αυτοσυγκράτηση για τα ημερομίσθια των εργατών στην ελαιοσυγκομιδή, συστήνει ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνεργασίας και συνεννόησης ελαιοπαραγωγών και καλλιεργητών θερμοκηπίων για την αναζήτηση εργατών, κυρίως ή αποκλειστικά από Αίγυπτο και Βιετνάμ, όπως επισημάνθηκε στη συνέλευση το βράδυ της Κυριακής στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών.
Η μικρή συμμετοχή παραγωγών ήταν κάτι που προβλημάτισε τους συμμετέχοντες, οι οποίοι και καυτηρίασαν αυτό το γεγονός.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Ευάγγελος (Αγγελής) Κοροβίλας, σημείωσε πως είναι η δεύτερη γενική συνέλευση για να συζητήσουν και συναποφασίσουν πώς θα κινηθούν στο θέμα των εργατών γης και των ημερομισθίων εν όψει της ελαιοσυγκομιδής.
Όπως είπε, μόνο το 1/3 των θερμοκηπίων καλλιεργήθηκαν την περασμένη περίοδο γιατί δεν υπήρχαν εργάτες. Ωστόσο, τώρα πλέον «υπάρχουν εργάτες, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση εργατικών χεριών στα θερμοκήπια, επειδή δεν έχουν γίνει καλλιέργειες», κι αυτό έχει ως συνέπεια την απώλεια εισοδημάτων εκατομμυρίων ευρώ από την περιοχή και την εθνική οικονομία.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε εργάτες στην περιοχή, υπάρχουν εργατικά χέρια για τις δουλειές. Τι πρέπει να κάνουμε; Να μη βγαίνουμε από εδώ κι από εκεί και να λέμε ότι πληρώνουμε υψηλά ημερομίσθια, ότι δίνουμε υπερβολικά μεροκάματα. Το νόμιμο είναι 37,07 ευρώ συν το εργόσημο. Τόσο. Τίποτε άλλο», είπε.
Για δε το θέμα να έρθουν εργάτες στην περιοχή, τόνισε πως «την προηγούμενη περίοδο ήταν δύο γραφεία, τα οποία τώρα μπορούν να φέρνουν από Αίγυπτο και Βιετνάμ, με χαρτιά και όλα νόμιμα από την Αποκεντρωμένη». Εστίασε, πάντως, στην έλλειψη προσωπικού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τη διεκπεραίωση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά πρόσθεσε ότι μόλις τελειώσουν οι διαδικασίες, μέσα σε δίμηνο – τρίμηνο έρχονται οι εργάτες και ανέφερε προσωπικά του παραδείγματα.
Επίσης, ζήτησε να συνεννοηθούν δυο – τρεις – τέσσερις παραγωγοί με ιδιοκτήτες θερμοκηπίων, εξασφαλίζοντας εργασία για όλο το χρόνο, συν τη στέγη, «και έρχονται εργάτες από Αίγυπτο και Βιετνάμ».
Προβληματισμός υπήρξε στο κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, καθώς και στο γραφειοκρατικό μέρος των διαδικασιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για σύντομη διεκπεραίωση. Όπως και για το γεγονός ότι το 70% του ελαιώνα ανήκει σε όχι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά ετεροδημότες οι οποίοι θέλουν μέσα σε λίγες μέρες που επισκέπτονται την περιοχή να ραβδίσουν και πληρώνουν παραπάνω για να βρουν εργάτες να κάνουν τη δουλειά τους.
«Αυτοσυγκράτηση. Μην ξεκινήσετε από τώρα να δώσετε τιμή για την ελαιοσυγκομιδή», είπε κλείνοντας ο κ. Κοροβίλας.
Του Ηλία Γιαννόπουλου